Árcsökkenést várnának a könyvtárellátótól az iskolai tankönyvterjesztésben

2011.11.21. 16:32

A könyvtárellátó képes lesz hatékonyságot és középtávon árcsökkenést elérni az iskolai tankönyvterjesztésben, vélte az oktatási államtitkárság az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának javaslata kapcsán, amellyel állami kézbe helyeznék a tankönyvterjesztést.

Az indítvány szerint a tankönyvek megrendelése, beszerzése, az iskolákba való eljuttatásának megszervezése és a vételár beszedése állami közérdekű feladat, amelyet a jövőben a magyar állam a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül látna el.

Az államtitkárság szerint az a korábbi garancia is megmarad, hogy a tanulók a tankönyvjegyzékben szereplő áron jutnak a tankönyvekhez. A tervek szerint a tankönyvárak emelkedése megáll, majd középtávon csökken, mivel a tankönyvjegyzék szerinti árak esetében is fokozódó versenyre lehet számítani.

Az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint a könyvtárellátó, mint nonprofit szervezet nem törekszik osztalékként kivehető nyereség elérésére, a tankönyvárak tankönyvlistán feltüntetett mértékéhez képest a versenyeztetéssel elért tankönyv beszerzési árak láthatóvá válnak. Így a tankönyvek következő évi árazása ellenőrizhetőbb lesz, nemcsak az államnak, de a kiadóknak is.

Kitértek arra is, hogy a könyvtárellátó pártatlan szereplő, semelyik piaci érdekcsoporthoz nem kötődik, ezért a versenyeztetésben érdek nélkül, független szereplőként jár el. A törvényjavaslat szerint marad a hatszázalékos iskolai terjesztési díj, ezt az iskola igazgatója a munkát végző személyek díjazására, vagy az intézmény működési költségeire fordíthatja.

Tiltakoznak a tankönyves vállalkozók

A Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete ugyanakkor hétfőn levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz, hogy ne támogassák a javaslatot. Szarvas-Ballér Judit, a testület elnöke azt írta, véleményük szerint a javaslat alapvetően veszélyezteti az eddig jól működő tankönyvterjesztési rendszert. Amennyiben ebben a formájában fogadnák el, akkor a zavartalan tankönyvellátás nem lesz biztosítható.

A testület szerint a javaslat elfogadása nem jár megtakarítással, semmilyen szakmai előnyt nem jelent, és egy olyan szereplőt, a Könyvtárellátót hozná helyzetbe, amely az eddigi versenyben rendre alulmaradt a jelenlegi terjesztőkkel az iskoláknak kínált feltételekben, rugalmasságban, gyorsaságban, költséghatékonyságban, szolgáltatásokban.

A TVOT véleménye szerint a módosító javaslat indoklása alapvetően téves alapvetésekből indul ki, a beterjesztett módosítandó szövegrészek pedig több helyen nem értelmezhetőek. A testület levele szerint az iskolák döntő többségében érvényesül a szabad tankönyvválasztás (pedagógus vagy munkaközösség). Mint írta, a jelenlegi terjesztők többsége már évtizedes tapasztalatokkal, kapcsolatokkal rendelkezik, az iskolák többsége azért választja azokat, mert elégedettek a munkájukkal. Szinte minden nagyobb terjesztő rendelkezik könyvesboltokkal, ahol év közben is beszerezhetők a tankönyvek.