Az első ülés a gazdasági irányváltás óta

2011.11.21. 16:36

A hétfői volt az első parlamenti ülés azóta, hogy az IMF-et eddig támadó kormány mégis a nemzetközi szervezethez fordult. Az ellenzék az irányváltás miatt bukásról beszélt, és Matolcsy György gazdasági miniszter távozását követelte. A Fidesz azonban kiállt mellette, Matolcsy pedig azt mondta, hogy a magyar gazdaságpolitika változatlan és sikeres. Elhalasztottá két sarkalatos törvény erre a hétre tervezett elfogadását: a bírósági és a választási törvényről leghamarabb a jövő héten szavazhatnak majd.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Lázár János frakcióvezető sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az eddig kritizált IMF-fel miért logikus tárgyalásokat kezdeményezni. Matolcsy György támogatottsága száz százalékos, mondta.

  • "Én hiszem, hogy ön őszintén aggódik Magyarországért, ezért fél. Hiszen azt látja, hogy a mostani kormánynak olyan problémákkal kell megküzdenie, amely önöket maga alá temette" - mondta Orbán, aki szerint nincs ok aggodalomra, mert kétharmados többségével, a munkaszerető magyarok támogatásával a kormány kilábal a nehézségekből.

  • Gúr Nándor szerint a kormány másfél év alatt legalább annyi kárt okozott, mint a szocialisták nyolc év alatt. "Az IMF jön, és ön mit csinál?" - kérdezte a kormányzati irányváltásra utalva.

  • "Egy nemzetet kétféleképpen lehet leigázni, karddal és adóssággal" - idézett egy meg nem nevezett amerikai elnököt Orbán, aki szerint a kormány nyerésre áll az adósság elleni háborúban is. A bizonytalanság ellen pedig "jó eszköz a széles együttműködési rendszer kiépítése", utalt elkenve az IMF-megállapodás kérdésére.

  • "Először is engedje meg, hogy megköszönjem, hogy ismét kérdéssel fordul hozzám, de furcsa helyzet, amikor a bukott diák frocilizza azt, aki éppen versenyt nyert" - válaszolta Orbán, aki szerint az adósságcsökkentési versenyt nyertük meg, Magyarország meg "megáll a saját lábán", azaz visszanyerte gazdasági függetlenségét is.

    34
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • "Meddig még" - kérdezi sokakkal együtt Gúr Nándor szocialista képviselő a miniszterelnöktől. A kérdés ezúttal a forint-euró árfolyamra és a benzinárra is vonatkozik. De vonatkozik a radikális adócsökkentésre is, amely "kárára volt a munkavállalók 90 százalékának". "Meddig még az a gazdaság politika, meddig még a hitegetés, meddig még a félrebeszélés", kérdezte, végül az IMF-ről is kérdezett.

    33
  • cikkünk a témában:

    Matolcsy: Olyan könyvből dolgozunk

    Matolcsy György ma sokat kapott az IMF-hez való visszatérése miatt. Első válaszában már minden benne volt, amit az őt ért támadásokról később is mondott, ezért érdemes végignézni, hogyan beszélt a meg nem írt könyv használatáról:

  • Matolcsy szerint is kéne egy terv, és szerinte igenis nőtt a foglalkoztatottság. A kisvállalkozásoknak meg "oxigént ad" a gazdasági növekedés és a tíz százalékos társasági adó.

  • "Valóban kéne terv, másfél éve várunk erre" - riposztozott Ertsey, aki szerint valójában újra csökken a foglalkoztatás, a növekedés csak szezonális volt. "Mikor nyújtja be a lemondását" - kérdezte.

  • A válság elsősorban és legjobban a kisvállalkozókat sújtja, ismerte el válaszában Matolcsy György, aki azért pozitív fejleményekre is felfigyelt, például arra, hogy nő a foglalkoztatottság, nő a kereslet, "elsősorban a kisvállalkozások termékei iránt". Matolcsy szerint a reálbér is nő. De növekedésre van szükség, ezért is "kell egy növekedési terv".

  • Az elempés Ertsey Katalin arról kérdezte Matolcsy Györgyöt, hogy miért akarja kinyírni a kormány a kisvállalkozásokat, amiket igenis kinyírna a minimálbér-emelés, az eva-emelés és a járulékok emelése. "Mitől érezheti támogatottnak a magyar kisválalkozás" - kérdezte.

  • "A mostani magyar kormány nem koalíciós kormány. Ez egy egységes kormány. Ön politológus végzettségére hivatkozott, így nyílván az ön számára is nyilvánvaló a különbség. Együtt indultunk a választásokon, nem is tudtunk koalíciót kötni" - válaszolta Orbán.

  • "De én az ön személyes véleményére vagyok kiváncsi" - erősködött Dúró.

  • "Kényelmetlen helyzetbe hoz engem, mert úgy tűnik, mint ha én állnék ön és Lázár János között" - mondta Orbán, nagy derültséget keltve, mert amúgy a parlamenti ülésrend miatt ez ténylegesen így van. Mindenesetre nem kívánta Lázár szavait magyarázni.

  • A jobbikos Dúró Dórát "politológusként" megdöbbentette, hogy Lázár János szerint a KDNP-nek tudomásul kéne vennie, hogy "ez nem egy koalíciós kormány". Ezek után hosszan sorolta, hogy a KDNP-nek sem tetszik Alföldi Róbert, és hogy a Fidesz támadja a kereszténydemokrata Hoffmann Rózsa köznevelési törvényjavaslatát.

  • Nem készültek el időre a módosító javaslatok, információink szerint ezért nem kerülnek az előzetesen meghirdetettől eltérően az Országgyűlés napirendjére az ügyészségről és a bíróságokról szóló sarkalatos törvények. A módosító indítványok azért voltak fontosak, mert ezekkel küszöbölték volna ki a javaslatban felmerült koherenciazavarokat. Mint megírtuk, erre a hétvégére túlórára hívták be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kodifikációs munkatársait, de úgy látszik, ez sem segített. A módosítók késése miatt a törvényjavaslat végszavazása akár több héttel is elcsúszhat.

  • "Boldog lennék, ha igennel felelhetnék" - mondta Orbán. De a magyar gazdaság mostani állapotában ez felelőtlenség lenne.

  • Viszontválaszában Hiller azt mondta, hogy egy kormányzati háttérintézmény tanulmánya szerint 700 milliárd forint pluszforrás kéne a köznevelési törvény megvalósítására.

  • "Lehet, hogy egy rossz órában érkeztem ide, mert azt hittem, hogy az azonnali kérdések órájára jöttem ide. Szívesen válaszolnék, de nem tett fel kérdést" - válaszolta frappánsan Orbán. "De ha már így felkínálta a lehetőséget, valóban érdekes vita lenne az értékrendről, de ne itt vívjuk meg. Ez egy hazafias törvény" - mondta a köznevelési törvényről, ami nyilt tervezéssel készült, így bárki beleszólhatott volna szakmailag.

  • A köznevelés kérdésében a szellemiség és a konkrét megoldások esetében is kérdések merülnek fel. Az előbbivel Hiller nem ért egyet, de vitázni sem kíván róla. Ugyanis ideológiától függetlenül szakmailag még lehetne jó is, de nem az. A törvénytervezet visszavonását javasolta.

  • "Tessék mondani, ez már a függetlenség, vagy lesz még rosszabb" - szólt Hiller István hetekkel ezelőtt feltett kérdése a miniszterelnökhöz. Hiller azzal kezdte, hogy minden szónak különös jelentősége van, ennek a felelősségnek a tudatában kérdez a köznevelésről.

  • Az alábbi videó a végtörlesztés megszavazása idején készült. A fideszes képviselők magabiztosan állították, hogy nincs mit tartani brüsszeli számonkéréstől. Éppen ma derült ki, hogy van.

  • cikkünk a témában:

    Lázár: 100 százalékos Matolcsy támogatottsága

    A Fidesz frakcióvezetője szerint Matolcsy György támogatottsága 100 százalékos. Az embereket jobban érdekli az euró árfolyama, mint az IMF, nagy fordulat pedig nem történt, csak egy "baleseti biztosítást" kötnek.

  • cikkünk a témában:

    A benzinár vitához ajánljuk ezt a cikket

  • Lenhardt nem tudta elfogadni a választ. "Matolcsy miniszter úr épp ott a függöny előtt beszélgetett és nevetgélt Orbán Viktorral, jó lenne, ha inkább vállalná a felelősséget. Nem lehet nevetgélni akkor, amikor magyarok százezreinek a sorsáról van szó" - mondta, majd csaló, kapzsi bankozott. A parlamentet nem hatotta meg, a kormánytöbbség elfogadta a választ.

  • A Bankszövetség tervei amúgy jelentős banki tehervállalásról szólnak, mondta Cséfalvay. A javaslatokat áttekintík és reagálnak rá. A közös megoldást amúgy az egész világ üdvözölné. A kamattámogatás pedig Lenhardt állításával szemben nem a bankokon, hanem a hiteleseken segít.

  • "Ön is tudja, hogy a devizahitelesek problémája kettős probléma, szociális és makrogazdasági" - kezdte válaszát Cséfalvay Zoltán, aki szerint ezért fontos minden értelmes javaslatot számba venni. Az, hogy a Bankszövetségtől is javaslatot kértek, az nem jelenti, hogy ezeket azonnal el is fogadják.

  • Lenhardt azt állítja, hogy a Jobbiknak van "varázsszere" a "nem létező devizahitelnek, ami nem is volt az" visszafizetésre, ez pedig a felvételkori árfolyamon való törlesztés. Ezt a bátorságot várják a Fidesztől, nem pedig az olyat, amikor 2001-ben az Orbán-kormány tette lehetővé az egyoldalú szerződésmódosításokat. Megtudtuk azt is, hogy a jobbikosok öngyilkos devizahitelesek temetéseire járnak.

  • Most nyolc interpellációra is jutott idő, így Lenhardt Balázs (Jobbik) beszélhet arról, hogy "minden magyar álma bukott el" az IMF-fel való kapcsolatfelvétel miatt. Azon is háborog, hogy a "rendkívül jó családi kapcsolatokkal bíró Patay Mihály vezette" Bankszövetség dolgozhat a devizahitelesek megmentésén.

  • "Az Európai Bizottság tíz hetes határidőt adott Magyarországnak, hogy reagáljon a külföldi bankoknak a devizahitelek végtörlesztésével kapcsolatos aggályaira - mondta hétfőn Brüsszelben az osztrák APA hírügynökségnek Michel Barnier belső piacért felelős biztos szóvivője." (MTI)

    Interpellál Brüsszel is, pont amikor hitelt (biztonsági védőhálót) kérünk onnan. Igaza volt Matolcsynak, ezek nem hagyják a nem ortodox rendszereket. Résnyire nyitotta a magyar kormány az ajtót és már kötözködnek :(