Az első ülés a gazdasági irányváltás óta

2011.11.21. 13:59

A hétfői volt az első parlamenti ülés azóta, hogy az IMF-et eddig támadó kormány mégis a nemzetközi szervezethez fordult. Az ellenzék az irányváltás miatt bukásról beszélt, és Matolcsy György gazdasági miniszter távozását követelte. A Fidesz azonban kiállt mellette, Matolcsy pedig azt mondta, hogy a magyar gazdaságpolitika változatlan és sikeres. Elhalasztottá két sarkalatos törvény erre a hétre tervezett elfogadását: a bírósági és a választási törvényről leghamarabb a jövő héten szavazhatnak majd.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kormány kemény fellépésére példaként a szerbiai kárpótlási törvényt hozta fel, ahol a magyar kormány a szerb EU-tagság megvétózásával fenyegetőzött a magyar érdekeket sértő törvény miatt. Marosvásárhelyen pedig magyar vendégprofesszorok vállaltak munkát, hogy akkreditálni lehessen a képzést. Ezután még hosszasan sorolt példákat, amelyek jellemzően templomok felújítására szánt költségvetési pénzek voltak.

  • A kormány nevében felszólaló Rétvári Bence igazságügyminisztréiumi államtitkár boldog névnapot kívánt Boldogi Olivérnek, a szlovákiai magyarnak, akitől elvették szlovák állampolgárságát. Boldogi saját bevallása szerint szlovák állampolgár - is - szeretne maradni. Rétvári szerint Szlovákia sajátosan jár el, amikor egy szövetséges ország állampolgárságának felvételét tiltja.

  • Pálffy még beszélt arról is, hogy a szlovákiai magyaroktól azonnal elvonják az állampolgárságukat, amint megkapják a magyart, pedig a cseh-szlovák kettős állampolgárságot elismerik. Ez ügyben is tenni kéne.

  • Pálffy szerint a szimbolikus a Marosvásárhelyi Orvosegyetem ügye, ahol a román kormány szabotálja a magyar fakultás indítását. "A magyar kormánynak azonnali és hathatós segítséget kell adnia a marosvásárhelyieknek". Kifogásolta azt is, hogy hiába rendelte el a magyar nemzeti tanács a referendumot a székelyföldi közigazgatási reformról, azt nem írták ki.

  • Hamar kiderült azonban, hogy ez sem békésebb terület, mert a határon túl rombolják a magyar kultúrát. "Verespatakon fel akarnak robbantani három hegyet" - mondta, majd arról is beszélt, hogy Marosvásárhelyen pedig egy műemléki hidat akarnak elbontani. Veszélyben vannak a határon túli magyar temetők is, mondta, bár elismerte, hogy ebben a kérdésben "nincs módunk a határon túlra terjeszkednünk".

  • "Lehangoló nézni, ahogy az ellenzék habzó-remegő szájjal ráugrik a kormányra és nagyon sokszor gazdasági műveltség nélkül próbál statáriális ítéletet hozni" - kezdte felszólalását a kereszténydemokrata Pálffy István, aztán rátért témájára, a magyarság és a magyar kultúra hétköznapjaira.

  • "Azért is más ma a helyzet, mert egy olyan pénzügyi védőhálóról kezdünk tárgyalásokat, amelyből egy fillért sem akarunk lehívni" - próbálta megmagyarázni, hogy hogyan nem hitel a hitel. "Drámai helyzetben van többszázezer család" - mondta váratlanul, bár kiderült, hogy a drámai helyzetet is a szocialisták idézték elő, mert "nyomták őket a devizahitelekbe".

  • A Bankszövetség devizahitelesek megmentéséről szóló ötletei között vannak jók, ezekről meg is kezdik a tárgyalásokat, zárta Matolcsy.

  • "Igenis csökkentjük az államadósságot. Az államadósság deviza és forint részből áll. A devizaadósság jottányit sem mozdul a forintárfolyam változása miatt, mert az devizában van, és devizában is fogjuk visszafizetni" - mondta.

  • "Elnök úr arról beszél, hogy borzalmas ez az IMF-megállapodás. Melyik? Nem látunk magunk előtt semmilyen megállapodást" - kezdte válaszát Vonának Matolcsy György, aki szerint egyelőre csak tárgyalásról döntöttek. Szerinte ezt most, 2008-cal szemben nem kényszerből teszik.

  • A gazdasági konzekvenciák még ennél is egyértelműbbek Vona szerint. Például az, hogy az államadósság visszafizethetetlen, ezért új megoldást kell találni. "Nem azt mondjuk, hogy menjünk a görög útra" - utasította vissza előre a vádat, majd emlékeztetett rá, hogy a magyar államadósság pont ugyanakkora, mint a nyugdíjpénztári vagyon beolvasztása előtt volt. "Tárgyaljuk újra Magyarország államadósságát" - javasolta, és azt is, hogy ehhez szerezzünk nemzetközi partnereket.

  • Vona szerint egyedül a finánctőke nyugodhat meg, mindenki más összerezzenhet, mert mindenki másnak rosszabb lesz, az IMF megszorításokat fog előírni. Vona úgy érezte, hogy az LMP üdvözölte az IMF-megállapodást, ahogy az MSZP is. A törésvonal másik oldalán áll a Jobbik, és állt egész idáig a Fidesz.

    Szerinte a magyarok többsége elutasítja a megállapodást. "A kormánynak le kell mondani" - mondta.

  • Vona Gábor (Jobbik) is kutatta a plafont Matolcsy felszólalásai alatt, és örül, hogy erősek a támasztékok. A Jobbik frakcióvezetője szerint elvárható lett volna, hogy Orbán Viktor napirend előtt felszólaljon, és megmagyarázza a történteket. Szerinte az IMF a farkas, Magyarország a nyúl, és a farkas megeszi a nyulat.

  • Matolcsy szerint 2010 októberében "nem elküldtük a Valutaalapot, hanem rendben lezártuk a megállapodást" - mondta, majd azzal folytatta, hogy "nem volt ott semmi rendben". Mármint 2010 közepén, amikor átvették a hatalmat. Matolcsy amúgy úgy emlékszik, hogy a Gyurcsány-kormány is először elküldte az IMF-et. Felszólalását elmúltnyolcévezéssel zárta, amire az euróválság még rátesz egy lapáttal. "Ne várja tőlünk, hogy mindent az euróra fogjunk" - zárta válaszát.

  • "Önnek igaza van, egyszer már megéltük a magyar gazdaságpolitika csúfos, baljóslatú, válságot előidéző bukását. 2002-2010 között" - tromfolt Józsára Matolcsy György. "Önök neoklasszikus receptet alkalmaztak" - alkotott új fogalmat Matolcsy, aki ezután repedéseket keresett a plafonon, hogy nem szakad-e le. Mint kiderült, Józsa felszólalása miatt aggódott.

  • Józsa szerint hiába próbálja a kormány az elmúlt nyolc évre hárítani a felelősséget, és azt állítani, hogy most az euróválság miatt van baj Magyarországon, ha itt nagyobb a baj, mint az eurózónában. "Megbízhatóság, kiszámíthatóság, jogbiztonság. Ezeket kéne megteremteni" - adott tanácsot végül.

  • "A fizetőképesség van kockán" - mondta Józsa, aki szerint Matolcsy egyrészt megbukott, másrészt magyarázataival csak ront a helyzeten. Az Orbán-kormánynak pedig elveszett a hitele, "szó szerint és átvitt értelemben is". Az emberek többsége szerint rossz irányba mennek az ország dolgai, pedig az emberek még nem is szembesültek azzal, hogy 550 milliárd forinttal kell majd több adót fizetniük jövőre.

  • Most pedig nem azért hívja vissza az IMF-et, mert nincs baj. Pont hogy nagyon nagy baj van, ezt bizonyítja, hogy nem lehet eladni a magyar állampapírokat, hogy egekben a kockázati felár és hogy úgy 82 százalék az államadósság, hogy "megzsaroltak hárommillió embert" - azaz elvették a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat.

  • A szocialista Józsa István "felelős gazdaságpolitikusként a tényekre szorítkozik", a tények szerint meg megbukott az Orbán-kormány gazdaságpolitikája, az ország helyzete pedig romlott. "Ezt bizonyítja Orbán azon cselekedete, hogy a kormányváltás után elküldte az IMF-et, ami annak bizonyítéka, hogy az ország finanszírozható volt" - mondta.

  • Ha valaki az emberektől elvesz, ne várja tőlük, hogy többet fogyasszanak, jelentette ki Matolcsy, aki szerint ma Magyarországon nőnek a reálbérek. "Természetesen a gazdaságpolitikát lehet bírálni, lehet azt mondani, hogy Magyarország tévúton jár, de egy pillantást vessen azokra a nálunk lényegesen erősebb országokra, akik nálunk sokkal sérülékenyebb, rosszabb, gyengébb helyzetben vagyunk" - mondta, majd azzal zárta, hogy lesznek még csaták a szabadságharcban.

  • Ha Schiffer mégis találna könyvet, amiben a magyar recept szerepel, akkor Matolcsy kitüntetésre terjeszti fel. A miniszter szerint a kormány nemhogy nem teljesítette az IMF követeléseit, a szociális jogok megnyirbálása valójában "a szabadságharc első győztes csatáját jelentik".

  • "Önnek valóban lejárt az ideje, amit ön mondott, az már elvesztette a szavatosságát jónéhány éve" - válaszolta Schiffernek Matolcsy, aki szerint Schiffer egy "klasszikus könyvből" idézte receptjét, miközben a kormány egy "még meg sem írt könyvből" vette megoldásait. "Mert melyik klasszikus könyvben van benne, hogy bankadót lehet kivetni? Melyik klasszikus könyvben van az benne, hogy az alkotmányban is rögzítve folyamatosan lehet csökkenteni egy válság közepette egy ország államadósságát" - mondta.

  • Schiffer szerint a kormány azzal is hibázott, hogy megadóztatta a bankokat, így most nincs lehetőség a hitelesek megsegítésére. "Önöknek most az a dolguk, hogy hirdessenek meg új gazdaságpolitikát. Ehhez Önnek, miniszter úr, távoznia kell" - mondta, majd lejárt az ideje. Időn túl azzal zárta, hogy "a kormánynak mennie kell".

  • Schiffer azt tartja hibának, hogy a kormány nem unortodox, hanem klasszikus neokonzervatív gazdaságpolitikát folytatott. "A miniszterelnök azt állította, hogy a jóléti államok kora lejárt. Ehhez képest azt látjuk, hogy Európában a jóléti államok vannak talpon" - mondta. Ezután azt sorolta, hogy a kormány a nemzetközi pénzügyi körök összes, a szociális jogokat csorbító kérését teljesítették.

  • Schiffer szerint azért sem lehet örülni, mert a kudarc felett "tort ül az eddigi gazdaságpolitika", amit ők amúgy a kormányhoz hasonló vehemenciával elleneznek.

    "Az elmúlt húsz év gazdaságpolitikája kudarc volt, mert elveszítettünk másfél millió munkahelyet. Kudarc volt, mert a kettéosztott gazdaság, amit létrehozott, önmagában termeli újra az államadósságot. Az önök diagnózisa annyiban jó volt, hogy nem jó dolog a nemzetközi pénzügyi gazdaság kényszerzubbonyában élni" - mondta.

  • A szocialisták helyett másodikként az LMP, vagyis Schiffer András szólal fel, és címe ellenére ő is a gazdasági helyzetről beszél. Mondatait Matolcsynak címezte, szerinte a gazdaságpolitika valójában "inkoherens ámokfutás", ám nem lehet kárörvendőnek lenni, mert a romokat majd 2014-ben az LMP-nek kell eltakarítania.

    04
  • "Továbbra is érvényes a gazdaságpolitika: Növekedés+Foglalkoztatás=Egyensúly" - zárta felszólalását Matolcsy.

  • "Szeptemberben tíz százalék alá csökkent a munkanélküliség" - sorolta a sikereket, amelyek szerinte annak köszönhetőek, hogy "nem ortodox, nem hagyományos, hanem bátor lépésekkel állítottuk helyre Magyarország egyensúlyát". Ez most azonban az eurózóna válsága miatt veszélybe került. Kockázatot jelent még a növekedés mértéke. "Ezért van szükség védőhálóra, ami védőháló, mert nem akarjuk lehívni a hiteleket" - mondta.

  • A kormány ehelyett olyan egyedi lépéseket tett, amelyek egyszerre őrizték meg a költségvetés egyensúlyát és állították helyre a növekedést. "Ez a gazdaságpolitika sikeres. Változatlan és sikeres" - jelentette ki, és a csökkenő államadósságra hivatkozik, igaz, megengedően megjegyezte, hogy a csökkenés függ az árfolyamoktól is - ezért most éppen már nem is látszik csökkenésnek.

  • Rogán felszólalására a kormány nevében maga Matolcsy György válaszolt, aki "maradéktalanul egyetért" Rogán helyzetelemzésével. "Lehetett volna a hagyományos szellemben kezelni az akkori azonnali pénzügyi válsághelyzetet. Lehetett volna, de nem ezt tettük"  - mondta, mert szerinte óriási ára lett volna a megszorításoknak.

Vissza az összes bejegyzéshez