Az első ülés a gazdasági irányváltás óta

2011.11.21. 13:14

A hétfői volt az első parlamenti ülés azóta, hogy az IMF-et eddig támadó kormány mégis a nemzetközi szervezethez fordult. Az ellenzék az irányváltás miatt bukásról beszélt, és Matolcsy György gazdasági miniszter távozását követelte. A Fidesz azonban kiállt mellette, Matolcsy pedig azt mondta, hogy a magyar gazdaságpolitika változatlan és sikeres. Elhalasztottá két sarkalatos törvény erre a hétre tervezett elfogadását: a bírósági és a választási törvényről leghamarabb a jövő héten szavazhatnak majd.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Ha 2010-ben nem változtatunk, nem tudjuk bevonni a közteherviselésbe a bankokat és a kereskedelmi láncokat" - jelentette ki Rogán, aki ezután még a nyugdíjak megvédéséről is beszélt. Szerinte a mindenkori kormány kötelessége, hogy mérlegelje a gazdasági környezet változásából adódó előnyöket és kockázatokat.

    Most pedig nőtt a kockázat, így a javuló foglalkoztatást és a beindult gazdasági növekedést úgy lehet megvédeni, ha "biztosítást kötünk", azaz "hitelfelvétel helyett megállapodást kötünk az IMF-fel". Ebben a Fidesz frakciója maradéktalanul támogatja a kormányt.

  • A Fidesz Rogán Antalra bízta a hálátlan szerepet, a gazdaságpolitikai fordulat magyarázatát. Rogán a magyarázatot az elmúltnyolcév hibáztatásával és a legendákban szereplő, várható hét százalékos 2010-es hiányról. Még azt is említette, hogy Bajnai és Gyurcsány "óriási hitelt" vett fel az IMF-től, olyan feltételekkel, amelyek csak a román és a görög gazdaságpolitikához hasonló mozgásteret adtak volna a kormánynak.

  • Kövér László megnyitotta a parlament heti ülését. A napirend előtti felszólalások előtt a november 9-én elhunyt szocialista képviselőre, Molnár Jánosra emlékeztek, aki 1994-2002 között volt képviselő.

  • A DK javaslatának hetedik pontja a jövedelemadó kétkulcsosítása - bár ez most is így van, hiába mondt mást a kormányt. Nyolcadik pontként ki kell vezetni a válságadókat. A kilencedik pont a magánnyugdíjpénztárakban maradtak nyugdíjjogosultságát is vissza kell állítani. A tizedik pont szerint a magánnyugdíj-pénztári tagok juttatásait is helyre kell állítani, tizenegyeddikként pedig lehetővé kell tenni a visszalépést a magánnyugdíjrendszerbe. Zárópontként le kell állítani a stadionberuházásokat.

  • A DK programjavaslatának negyedik pontja a költségvetési tanács függetlenségének helyreállítása. Az ötödik pont a 2012-es költségvetés visszavonása. A hatodik pont a makrogazdasági újratervezés, mert a mostani számítások nem reálisak, nagyobb növekedéssel és kisebb hiánnyal számolnak a várhatónál.

  • Molnár szerint minimum 12 pont teljesítésére van szükség a hitelesség visszaállításához, különben 2012 "a valóságtól elrugaszkodás éve lesz". Elsőként az Alkotmánybíróság jogköreit kell helyreállítani. Másodikként az actio popularis elvét is vissza kell állítani. Harmadikként a Nemzeti Bank teljes függetlenségét is biztosítani kell.

  • Kormányprogramra is javaslatot tett, ez pedig a hitelesség helyreállítása lenne. "Annak meglebegtetése ugyanis, hogy az IMF-hez fordulunk védőhálóért, csak pillanatnyilag nyugtatta meg a piacokat" - mondta Molnár Csaba.

  • Molnár Matolcsy távozását is követelte, mivel vele az új gazdaságpolitika hiteltelen lenne. Új választásra vagy szakértői kormányra viszont nincs szükség, mert a kormánypártnak nagy többsége van. Ezért inkább a Fidesznek tanácsolta, hogy állítsanak új kormányt.

  • "Az lett volna az igazi, ha ezt a háborút el sem indítják, akkor most nem kéne válságot kezelni" - mondta, de gyorsan hozzátette, hogy a mostani döntés jó, hiszen ezt kérte a Demokratikus Koalíció is. Molnár ezt úgy értelmezte, hogy a kormány "eleget tett" kérésüknek. "Most már az is tisztán látszik, hogy a bóvlikormánynak nem csak a gazdaságpolitikája, hanem egész politikai koncepciója is megbukott" - mondta. Ebből arra következtetett, hogy új kormányra van szükség. Idézte az Orbán Viktornak tulajdonított mondatot, miszerint ha az IMF visszatér, ő elmegy.

  • Molnár Csaba ismét alternatív napirend előtti felszólalást tartott a parlament sajtótermében. Témája az IMF elleni szabadságharc vége volt. "A Fidesz gazdasági háborúja elbukott, azonnali és feltétel nélküli fegyverletétellel véget ért" - mondta.

    A Gyurcsány Ferenc-féle új Demokratikus Koalíció nevű párt képviselői azért a sajtónak mondják el napirend előtti felszólalásaikat, mert még fél évig nem alakíthatnak saját frakciót.

  • Az LMP interpellálói, Karácsony Gergely és Jávor Benedek az iránt érdeklődik, hogy "meddig marad az MVM élén a Fidesz Kapolyi Lászlója". A szocialista Tukacs István még ennél is keményebb, egyenesen Orbán Viktor képletes jobbkezének képletes amputációját javasolja "Jobbkéz? nélkül is van élet!" (sic!) című felszólalásában. Párttársa, Kovács Tibor szerint a kormány nem ismeri a vonatkozó jogszabályokat, ezért drága az üzemanyag. A sort szokás szerint a Jobbik egy vagy két interpellálója zárja. Németh Zsolt "bombagyártásért szabadláb" címen valószínűleg Budaházy Györgyről értekezik majd, Lenhardt Balázsra meg valószínűleg nem jut idő.

  • Az interpellálók nem tudnak olyan aktuálisak lenni, mint a napirend előtt felszólalók, így a szocialista Gőgös Zoltán egy részterület, a vízügyi rendszer finanszírozási csődjével lesz kénytelen foglalkozni "bóvlipolitika I." című felszólalásában. Másodikként a jobbikos Egyed Zsoltot az érdekli, hogy az ózdi bányába befektetők "már a föld alól is jönnek?". A kormánypárti öninterpelláció témája, hogy lesz-e Ady-emlékmű Csucsán.

  • Napirend előtt elsőként a gazdasági bizottság fideszes elnöke, Rogán Antal "aktuális gazdasági kérdések" címen szólal fel, nyilván azt magyarázza el, hogy hogyan lett az IMF-fel szembeni szabadságharcból megállapodás az IMF-fel újabb hitelekről, izé, biztosításról, akarjuk mondani védőhálóról.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs

    Rögtön utána a szocialista Józsa István kontráz, aki szerint mindez "a gazdaságpolitika tényszerű bukása". Három IMF-ezés között üdítő kivétel lesz Schiffer András, aki "elszalasztott lehetőség - a kormány kudarca, az elmúlt húsz év kudarca" címen beszél, még nem tudjuk miről.

    A Jobbik vezérszónoka eredetileg Balczó Zoltán lett volna, helyette Vona Gábor mondja el a "gazdasági szabadságharc az IMF ellen az IMF támogatásával?" című felszólalást. A viharok utáni unalomról az unalomért mindig is felelős KDNP tesz, Pálffy István "a magyarság és a magyar kultúra hétköznapjairól" beszél majd.

  • Átszabják az igazságszolgáltatást

    Hétfőn célba ér az igazságszolgáltatási rendszer átalakítását célzó négy törvényjavaslat, a bíróságok igazgatásáról és a bírák joglállásáról, illetve az ügyészségről és az ügyészek jogállásáról szóló törvények elfogadásával jelentősen csökkenhet a főbíró, jelentősen nőhet a legfőbb ügyész hatalma. A múlt heti halasztás után most már tényleg döntenek az önkormányzati vagyon államosításáról, és határoznak a jövő évi adótörvényekről is.

Vissza az összes bejegyzéshez