Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyáltalán nem lesz elveszett szavazat

2011.11.21. 09:38
Vasárnap éjjel beterjesztették a választási törvényjavaslatot, amelyben a választókerületek kijelölése és a töredékszavazat-számítás rendszere is a jobboldalnak kedvez.

Vasárnap éjszaka Lázár János benyújtotta választójogi reformjavaslatát. A törvény legkomolyabb, a választások eddigi menetét gyökeresen megváltoztató újítása a töredékszavazat fogalmának megújítása. Töredékszavazatot az eddigi választásokon csak a vesztes jelöltekre leadott szavazatok képeztek, az új rendszerben viszont a győztes is képezhet töredékszavazatot, ráadásul nem is keveset.

A tervezet meghatározása szerint töredékszavazatnak minősül "a mandátumot szerző jelölt szavazataiból a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám" - azaz, extrém esetben, ha egy jelölt a megmaradó egyetlen választási fordulóban ötven százaléknál is több szavazatot szerez, míg a második helyezett 25 százaléknál kevesebbet, akkor a győztes jelölt 25 százaléknál is több szavazatot visz át a kompenzációs listára. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy a győztes több töredékszavazatot visz az országos listára, mint a vesztesek összesen.

A péntekre ígért tervezet fő elveiben a korábban ismertetett koncepcióhoz képest kevés érdemi változás van, múlt heti értesüléseinkkel szemben például nem jelenik meg benne a kis pártoknak adandó kedvezmény, azaz marad az ajánlás eredeti, szigorú rendszere. A javaslat szerint a képviselőjelölteknek a jelenleginél kétszer több, 1500 ajánlószelvényt kéne gyűjteniük a jelenleginél 15 nappal kevesebb idő alatt.

Igaz, nő a választókerületek választópolgárainak a létszáma is, az eddigi átlag 40 ezerről átlag 75 ezerre.

A választás az új törvény szerint egyfordulós lesz. Olyannyira, hogy egyáltalán nincs eredményességi küszöb, azaz nem szükséges a választók rögzített részarányának részvétele a szavazáson. Második fordulót még abban az esetben sem tartanak, ha a legtöbb szavazatot kapó két jelölt azonos számú szavazatot kap, ebben az esetben szavazataik töredékszavazatoknak minősülnek, az egyéni mandátumot pedig nem osztják ki, a körzetben pedig időközi választást tartanak.

Minimális kozmetikai változás, hogy a benyújtott törvénytervezet 199 fős parlamenttel számol, amiben 106 mandátumot egyéni körzetekben, 93-at listáról osztanak szét, ennek oka lehet, hogy páratlan számú képviselővel könnyebb elkerülni az esetleges szavazategyenlőségeket.

A tervezet szerint a nemzetiségi képviselők nem növelnék a parlament létszámát, ha egy vagy több nemzetiség képviselője kedvezményes mandátumot szerez, annyival kevesebb listás mandátumot osztanak ki, ahány nemzetiségi képviselő bejut a parlamentbe.

Az új törvény 88 oldalon, írásban sorolja az új választókerületi besorolást - térképet nem mellékeltek a javaslathoz (.pdf). A választókerületek felosztása megfelel annak a kritériumnak, hogy összefüggő területet alkothassanak és ne lépjék át a megyehatárt. A Duna vonala azonban nem lesz ilyen éles határ, Budapesten például egy választókerületet alkot majd az I. és az V. kerület, kiegészülve a VIII. és a IX. kerület egyes részeivel. Budapesten amúgy az eddigi 32 helyett 18 egyéni választókerület lesz. Pest megyében 12, Borsod-Abaúj-Zemplénben 7. Hat választókerülete lesz Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének, 5 választókerület lesz Fejérben, Győr-Moson-Sopronban, 4 Baranyában, Békésben, Csongrádban, Jász-Nagykun-Szolnokban, Somogyban és Veszprémben, 3 Hevesben, Komárom-Esztergomban, Tolnában, Vasban és Zalában, míg Nógrádban csak 2 választókerület marad.

A választásirendszer.hu gyorselemzése szerint a törvényből hiányoznak azok az elvi meghatározások, hogy a választókerületeket az adott régió településszerkezetét kéne tükrözniük. Így lehet, hogy Miskolcot, Szegedet és Pécset is úgy osztották több kerületbe, hogy mindegyikhez hozzácsaptak agglomerációs településeket is - hagyományosan ezek a városok inkább baloldaliak, míg környékük erősen jobboldali. Budapesten hasonló okból csatolhatták a masszívan baloldali, az idei választáson mindkét körzetében szocialista egyéni képviselőt választó XIII. kerület északi részét Újpesthez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!