Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Leáll a közétkeztetés az esztergomi iskolákban

2011.11.21. 19:42 Módosítva: 2011.11.21. 23:26

Az esztergomi önkormányzat adóssága miatt szerdán felfüggeszti a közétkeztetési szolgáltatást a városi fenntartású oktatási intézményekben és a szociális központban a HunGast Esztergom Kft., jelentette be Herczeg Csaba, a társaság ügyvezetője. A Vaszary Kolos Kórházban továbbra is lesz közétkeztetés, az önkormányzat adósságai miatt azonban máshol nem biztosítják a szolgáltatást.

Tétényi Éva független polgármester azt mondta, pénteken a Fidesz-frakció vezetőjével egyeztetve olyan költségvetési módosítást terjesztettek a testület elé, amely alapján kifizették volna a HunGastnak járó 27 millió forintot, illetve a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek járó 19 millió forintot.

Steindl Balázs frakcióvezető az ülésre betegsége miatt nem ment el, a testület fideszes tagjai pedig Meggyes Tamás volt polgármester módosító indítványát szavazták meg, amely mindkét cégnek csak 10-10 millió forintot biztosított, mondta a polgármester.

Tétényi a helyzet megoldására nem hív össze testületi ülést, ugyanis nem tudja garantálni, hogy a fideszes képviselők megjelennek, távolmaradásukra pedig már volt példa. Mint elmondta,  legközelebb pénteken találkozik a képviselő-testület, addigra a szakirodákkal újra előkészítik a válságköltségvetés módosítását.

A polgármester rámutatott, a testület el sem fogadhatta volna a 10-10 millió forint átcsoportosításáról szóló előterjesztést, mert a közétkeztetésre szánt összegeket az egyes intézmények költségvetési sorába kellett volna beállítani.

A pénteki ülésen elhangzott, hogy az adósságrendezés alatt álló önkormányzat a HunGastnak 100 millió forintot meghaladó összeggel tartozik, a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek pedig 150 millióval, és a lejárt adósság túlnyomó része Meggyes Tamás polgármestersége alatt keletkezett.

Meggyes Tamás volt polgármestert és a Tivi Kft. ügyvezetőjét, Drága Bálintot az MTI-nek hétfőn nem sikerült elérnie. Drága Bálint pénteken azt mondta: "az is lehet, hogy csontsötétre lekapcsolom a várost, ha nem látok más megoldást".

A Fidesz- KDNP esztergomi szervezete hétfő esti közleményében kijelentette: "Tétényi Éva sem az adósságrendezési eljárás záró egyezségében szereplő összeget, melyet szeptember 30-áig kellett volna rendeznie, sem az elmúlt pénteki testületi határozatok szerinti összeget nem utalta át a Tivi Kft-nek és a HunGast Kft-nek, melynek következményeként megszűnhet a gyermekek étkeztetése a városban, valamint elsötétülhet Esztergom november 23-án, szerdán". Steindl Balázs frakcióvezető szerint az önkormányzati törvény semmilyen mérlegelési lehetőséget nem biztosít a képviselő-testület határozataival kapcsolatban a polgármesternek.

Tavaly novemberben is felmerült, hogy a város tartozásai miatt világítás és közlekedés nélkül maradhat Esztergom. Legutóbb két hete jelentette be a közvilágítást szolgáltató cég, hogy kikapcsolhatja a közvilágítás kikapcsolását a településen, és a városhoz tartozó külterületeken, ha Esztergom nem fizet.