Vége a katasztrófavédelmi gyakorlatnak

2011.11.21. 20:24
A lakosság gyors tájékoztatását gyakorolták a hétfőn este lefújt gyakorlaton.

A résztvevő hatóságok és médiumok a médiatörvény előírásainak megfelelően tájékoztatták a lakosságot. Az értesítési gyakorlat este hét órakor véget ért - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel. A törvény szerint a médiaszolgáltató "köteles közzétenni a katasztrófavédelem közérdekű közleményét az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető, károsító események várható bekövetkezéséről, a bekövetkezett események következményeinek enyhítéséről és az elvégzendő feladatokról".

A Star Wars-rajongó kataszrófavédelem előbb azt az álhírt kürtölte szét, hogy lezuhant az Oberon mesterséges hold a Középső Peremvidéken; súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, nincs áram, víz és internet, illetve elegendő midiklorián sem. Később meg azt, hogy az Oberon mesterséges hold reggeli lezuhanása miatt Otoh Gunga város után Coruscant is lakhatatlanná vált; de az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot.

Végül az utolsó felhívásban a polgári védelmi szolgálatot teljesítő gyorsreagálású egységek állományától azt kérték: a lehető leghamarabb, de legkésőbb nyolc órán belül jelentkezzenek a helyi tűzoltó-parancsnokságon, vagy a kijelölt megalakítási helyen. Majd délután hatkor órakor hat másodpercre országszerte megszólaltak a szirénák is.

A lakosságnak a gyakorlat során semmi teendője nem volt.