Matolcsy-idézetekkel roadshow-zik a kormány

2011.11.22. 17:39
Az IMF-hitel valójában egy védőháló, amire csak a növekedés biztosítása miatt van szükség, 2010-ben viszont el kellett küldeni őket, hogy ne legyenek megszorítások. A kormánytagok megkapták Matolcsy kulcskifejezéseit, amelyekkel meg kell győzniük az embereket.

Az Index információi szerint azok a kormánytagok, akik részt vesznek a Fidesz által szervezett kormányzati roadshow-n, előre megkapják az egyes fontosabb intézkedésekkel kapcsolatos kulcskifejezéseket. A szövegpanelek listája az utóbbi napokban az IMF-kapcsolatfelvétel ügyével is kibővült. Úgy tudjuk, hogy a lakossági fórumokra ajánlott szövegek legnagyobb része Matolcsy György utóbbi napokban elmondott beszédeiből származik.

Ezek alapján három beszéd idézetei jöhetnek szóba, ezek közül mindegyik bővelkedik az idézhető fordulatokban.

Lebegő biztonsági tartalék

Szombaton a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán Matolcsy többek között arról beszélt, a gazdaságpolitika sikeres, de a siker ma már láthatatlan, mert a siker olyan, mint a jéghegy - alul nagyon nagynak kell lennie ahhoz, hogy látszódjon. Előkerülhet Matolcsynak az a fordulata is, hogy Magyarországon egymillióval több munkahely kellene, valamint az olyan iparágak fejlesztése, mint a turizmus, a gasztronómia vagy az egészségipar. Az IMF-hitelről ott annyit mondott, az csupán egy biztonsági tartalék, ami "lebeg, mint egy védőháló", és csak akkor kell igénybe venni, ha minden összeomlik.

Érdemes volt elküldeni az IMF-et

A védőháló azóta a kormány és a frakció kommunikációjának alapkifejezése lett - ezt vitte tovább Matolcsy is vasárnap este a Magyar Televízóban, ahol azt mondta, erre a növekedés biztosításához van szükség. Az, hogy eddig tartott a stabilizáció a kormány gazdaságpolitikájában, most pedig már a növekedés következik, szintén meghatározó kommunikációs fordulat lett az utóbbi napokban.

Matolcsy a televízóban arról is beszélt, 2010-ben azért kellett elküldeni az IMF-et, mert ha akkor elfogadjuk azokat a feltételeket, akkor "nincs bankadó, nincsenek válságadók, nincsenek bátor, nem ortodox lépések, amiket a kormány meg mert tenni, és sokkal nagyobbak lettek volna az emberek terhei". Ezek a fordulatok a kormánypárt kommunikációjának is szerves részei azóta, Lázár János szinte szó szerint ugyanezt mondta hétfőn a parlamentben.

A könyveket még meg sem írták

Végül, Matolcsy a parlamentben is beszélt hétfőn, ahol többek között azt mondta, a kormány gazdaságpolitikája annyira újító, hogy azokat a tankönyveket, amelyekből dolgoznak, még meg sem írták. "Melyik klasszikus tankönyvben van benne a bankadó például?" - mondta az őt kérdező Schiffer Andrásnak.