no

Könnyebb morfiumozni, mint halálba kísérni

2011.11.23. 17:45 Módosítva: 2011.11.23. 18:23
A végstádiumban lévő daganatos betegeken lehet olyan fájdalomcsillapító eljárásokat alkalmazni, amellyel tudatuknál maradnak és emberhez méltó módon élhetik meg utolsó napjaikat. Sok kórházban azonban nem ismerik ezeket az eljárásokat és gyakran kényelmesebb nagy adag morfiummal kómában tartani a halálba készülőket, állítják szakemberek. A rendőrség már több orvost és ápolót kihallgatott a 2005-ben az Uzsoki-kórházban morfiumtúladagolás miatt bekövetkezett halálesetek ügyében.

Orvoskörökben kevesen értik, miért éppen most tört ki a botrány amiatt, hogy az Uzsoki utcai kórházban állítólag a morfiuamadagok négy-ötszörösét adták be végstádiumban lévő daganatos betegeknek, akik ettől kómába estek, majd néhány nap múlva meghaltak. Ez a teljesen jogtalan, de hallgatólagos gyakorlat évek óta jellemző néhány kórházban, és régóta megosztja a szakmát.

Kedden az Indexnek egy neve elhallgatását kérő onkológus azt mondta: nehéz ezt kívülről megítélni és ebben a kérdésben nem érdemes álszentnek lenni. Sok beteg kéri azt az orvosától, hogy ne hagyja szenvedni, és ekkor mindketten tudják mit értsenek ezalatt - és az orvosnak el kell számolnia a lelkiismeretével. Az orvos arra utalt: a nagyobb adagban beadott morfium nemcsak enyhíti a súlyos fájdalmat, de egy végletesen legyengült szervezetnél halált okoz. Ez sok esetben jobb a menthetetlen és szenvedő betegnek, a hozzátartozónak és a társadalomnak is, állította az orvos.

Nyomozás egy tanulmány miatt

A BRFK nyomozói szombaton házkutatást tartottak az Uzsoki kórházban  és orvosi dokumentációkat foglaltak le. A rendőrök nem mostani eseteket vizsgálnak, hanem a kórház fül-orr-gégészeti osztályán 2005-ben és 2006-ban bekövetkezett halálesetek körülményeit. A rendőrségen kedden is kihallgattak több olyan orvost és ápolónőt, akik 2005-ben és 2006-ban a kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgoztak. A Híradó értesülései szerint az ügynek rövidesen lesznek gyanúsítottjai is.

Az Uzsoki-kórház szerdai közleménye szerint sértett emberek rágalmain és a valótlan feltételezéseken alapuló állításokról van szó, de ha valaki vétett a szabályok ellen, azt kirúgják.

A mostani botrányt valószínűleg egy tanulmány váltotta ki. Márkus Attila orvos, aki korábban az Uzsoki utcai kórházban dolgozott, tavaly június elsején leadott egy cikket a Lege Artis Medicinae című orvosi szaklap szerkesztőségének. A Szándékos morfintúladagolás Magyarországon című cikkben az orvos arról számolt be, hogy évekkel ezelőtt egy kórházi osztályon (a pontos helyet nem nevezte meg) a végstádiumban lévő daganatos betegeknél a morfinadag négy-ötszörösét adták be, akik ettől rövid időn belül meghaltak. (A morfin hatásáról részletesen ebben a cikkünkben olvashat.)

A lap közlése szerint a szerkesztőség hónapokon át elemezte a kéziratot. A meredek téma miatt a cikket több külső szakemberrel is átnézették, klinikust, bioetikust és szakjogászt is felkértek a cikk kommentálására. A cikk végül idén áprilisban jelent meg, a szerkesztőség pedig hivatalos bejelentést tett az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökénél.

Kerestük az ügyben az ETT titkárságát, de ott azt mondták, csak a Nemzetierőforrás-minisztérium nyilatkozhat az ügyben. A Nefminél viszont azt mondták: ezt az információt sem kívánják kommentálni. Információink szerint ugyanakkor a cikk megjelenése után nem sokkal a rendőrség már megkeresett több olyan szakértőt, aki látta és véleményezte a cikket.

Annak végül nem sikerült nyomára bukkannunk, ki tett feljelentést az ügyben. Horváth Katalin Fanni a BRFK szóvivője kérdésünkre azt mondta: nekik is ki kell még deríteni, kinek a kezdeményezésére kezdődött el a rendőrségi nyomozás az Uzsoki utcai kórházban.

Kényelmesebb az orvosnak?

Lehet, hogy bevett gyakorlat a menthetetlen betegek morfiummal való illegális halálba segítése, de a menthetetlen daganatos betegek emberhez méltó ápolásáért, fájdalomcsillapításáért, méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzéséért küzdő orvosok szerint ez nem csak a jogi normák súlyos megszegése miatt elítélendő gyakorlat.

"Az ilyen eseteknél egyszerűen arról van szó, hogy nem a beteg érdeke az elsődleges, hanem az orvosoknak és a kórházi személyzetnek kényelmesebb, ha a menthetetlen betegeket erős fájdalomcsillapítókkal nyomják tele, gyakran úgy, hogy nincsenek is öntudatuknál" -  mondta egy a hospice-mozgalomban dolgozó szakember az Indexnek. A neve elhallgatását kérő nyilatkozó szerint a kórházban ezzel egyszerűen elhárítják maguktól a haldoklás problémájá, holott több odafigyeléssel és szakmai hozzáértéssel a haldoklók utolsó hetei, napjai órái is értékessé és emberhez méltóvá tehetők. Ma már számos olyan új fájdalomcsillapító eljárás van, amely a beteget éber, kommunikatív állapotban tartja: vannak tapaszok vagy olyan pumpás készülékek, amelyekkel a beteg maga adagolhatja a gyógyszert a fájdalomtól függetlenül.

Ezt egy az Indexnek ugyancsak név nélkül nyilatkozó szakorvos is megerősítette. "Az orvosok nagy része egyszerűen nem ismeri a modern fájdalomcsillapító eljárásokat. Kézenfekvő a morfint használni, bár az a daganatok által kiváltott idegi fájdalmak kezelésére nem is jó. Ettől függetlenül továbbra is a morfin illetve más ópiátszármazékok tartoznak a leggyakrabban alkalmazott erős fájdalomcsillapítók körébe. Sok kórházban azonban nem is ismerik a megfelelő adagolás módszerét" - mondta az orvos.

A morfin adagolása egyfajta művészet

A szakember szerint a morfin adagolása egyfajta művészet. Ha túladagolják, a beteg elveszti tudatát, de be lehet állítani úgy az adagot, hogy a beteg közben tud kommunikálni, beszélni hozzátartozóival, sőt ha jobb állapotban van, akár autót is vezethet.

Az orvos szerint nem fogadható el az a hivatkozás, hogy sok beteg még betegsége viszonylag elviselhető fázisában négyszemközt azt kéri az orvosától, hogy a végső stádiumban már ne hagyja szenvedni. "Ilyenkor nem veszik figyelembe, hogy maga a haldoklás is egy sajátos érzelmi állapot, amikor nem biztos, hogy érvényesek még a korábban tett nyilatkozatok."

Az orvos szerint ilyenkor igenis van létjogosultsága a küzdelemnek, és ekkor nem dönthet úgy az orvos, hogy egy nagyobb adag morfiummal véget vet a beteg életének. "Sok beteg ilyenkor korábbi nyilatkozatával ellenkezőleg még élni akar, olyan beavatkozásokat kér, amelyekről lehet, hogy ő is és az orvos is tudja, hogy hatástalanok" - mondta az szakorvos.

Azt hagyják figyelmen kívül, hogy a betegség utolsó időszaka nagyon fontos, ezért a kórházban minden eszközzel azon kell dolgozni, hogy a fájdalmat csökkentsék, de a beteg lehetőség szerint tudatánál, éber állapotban legyen. A betegnek az utolsó időben nagyon sok elintéznivalója is van. Sokan ilyenkor rendezik megromlott családi kapcsolatokat, kibékülnek a testvérekkel, olyan dolgokat mondanak el házastársuknak, amit egész életükben nem mertek elmondani,  ilyenkor az óceán túloldaláról is eljönnek a közeli hozzátartozók. A szakember szerint a beteg lenyugtatásának, altatásának esetleg tudata kikapcsolásának egyedül akkor van létjogosultsága, ha ez a beteg szorongását, súlyos halálfélelmét csökkenti.

Az orvos szerint az egész ügynek talán az lehet a pozitív eredménye, ha végre sikerül ráirányítani a figyelmet arra, hogy Magyarországon az egyetemen sem kötelező a fájdalomcsillapítás tudománya. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a palliatív eljárások a továbbképzési kurzusok kötelező témájává váljanak. A szakmában sokan attól tartanak, hogy a mostani botránynak nagyon súlyos következménye lehet a kórházi gyakorlatra. Megbomlik a az orvos-beteg bizalom és a betegek tömegesen fogják visszautasítani a fájdalomcsillapítókat, tartva a helyettük ítélkező orvosoktól.