Orbán nem veszítheti el Matolcsyt

2011.11.23. 07:44
A miniszterelnök nem engedheti meg magának, hogy egyik legfontosabb emberének elveszítésével meggyengüljön, forrásaink szerint ezért ragaszkodik Matolcsyhoz. Az IMF-fordulatról a kormánypártban nincsenek nyílt viták. Többen azt állítják, a döntésről nem csak Orbán és Matolcsy tudott, az okok közül pedig az elbukott állampapír-aukciók lehettek a döntő tényezők.

Matolcsy György támogatottsága a kormányfrakcióban százszázalékos és a jövőben is az lesz - mondta hétfőn a parlamentben határozottan Lázár János frakcióvezető, jelezve, hogy a gazdaságpolitikai fordulat, a szabadságharc lefújása és a miniszterrel szembeni egyre erősebb támadások ellenére is kiállnak mellette. A kormányfőt jól ismerő forrásaink szerint azonban a gazdasági miniszter biztos pozíciójának leginkább belső hatalmi okai vannak - Orbán nem veszítheti el az egyik legfontosabb emberét. A Fidesz több meghatározó alakja egyre erősebb lesz, ahogy pedig egyik forrásunk mondta, Orbán “nem szereti az árnyékbirodalmakat”, ezért nem engedheti meg magának, hogy meggyengüljön.

Máshol beszorult

Az árnyékbirodalom elsősorban Navracsics Tiborra utal, aki forrásaink szerint lassan, de biztosan nagyon erős pozíciókat szerzett. Orbán ráadásul egy másik harcban már beszorult egy kormánytag mögé - a Hoffman Rózsa körüli oktatási vitákban (akivel Pokorni Zoltán nyíltan szállt szembe) kénytelen volt saját testével védeni az államtitkárt a támadások ellen, amikor azt mondta: “aki egy minisztérium vagy egy államtitkárság által benyújtott tervezetet minősít alkalmatlannak, az a teljes testületet, végső soron pedig őt magát tekinti annak”. (Pósán László az oktatási bizottság fideszes alelnöke felvetette: általános vitára alkalmatlannak kellene minősíteni a Hoffmann Rózsa által benyújtott törvényjavaslatot.)

Lényegében hasonló helyzet alakult ki Matolcsyval kapcsolatban is, azzal a kivétellel, hogy itt nem is jutott el a nyilvános, sőt, a pártbeli vitákig sem a helyzet, vagyis Orbánnak nem kellett azt mondani kritikusainak, mint az oktatási vitában: aki az etikett ellenére a földre köp, annak köszönjük szépen, nincs tovább együttműködés. Forrásaink szerint egyértelműnek látszik, Orbán nem fogja kirúgni Matolcsyt.

Nincsenek nyílt viták

A Fidesz hétfői frakcióülésén csak érintőlegesen volt téma az IMF-tárgyalások újrakezdésre, mondta Lázár János az ülés után, ezt az Indexnek több más képviselő is megerősítette. Forrásaink szerint a múlt heti fordulat óta valóban nincsenek feszültségek vagy viták ezzel kapcsolatban, nyíltan legalábbis semmiképpen sem beszélnek erről. Igaz, állítólag ennek részben az az oka, hogy a képviselők el vannak foglalva a rendkívül gyors parlamenti törvényalkotással és a költségvetéssel. Ahogy Tasó László mondta az ülés után az Indexnek: olyan gyorsan kerültek a köztudatba a fejlemények és annyiféle véleményt hallani, nem csoda, ha összezavarodik az ember.

A fideszesek szerint a választópolgárokat sem viselte meg túlzottan a fordulat. Lázár János az Index kérdésére azt mondta, Hódmezővásárhelyen az embereket sokkal jobban érdekli az euró árfolyama, mint az IMF, ezzel az üggyel szerinte inkább csak a sajtó és a politikai elit foglalkozik.

Nem csak Orbán és Matolcsy tudott a fordulatról

Az emberek azért ennek ellenére is meg kell győzni, a gazdasági miniszter biztos pozíciójára pedig az is utal, hogy információink szerint a kormányzati roadshow-ra az elmúlt napokból származó Matolcsy-idézetekkel készítik fel a kormány tagjait. Zúgolódás tehát nincs a fordulat óta a kormány és a frakció táján.

Ráadásul, bár az IMF-tárgyalások újrakezdésével kapcsolatban eleinte arról szóltak a hírek, ez kizárólag Orbán és Matolcsy döntése volt, az utóbbi napokban több vezető politikus is azt állította az Indexnek, a fontos gazdasági ügyekben eddig is szerepet játszó politikusok, például Rogán Antal is részt vettek benne.

Beelőztek

A bejelentés csütörtöki esti időzítése viszont állítólag kizárólag Matolcsy döntése volt. A gazdasági miniszternek pénteken délelőtt leszervezett találkozója volt az IMF-es delegációval a rendes feléves beszámoló miatt, ezért, hogy ne az IMF szivárogtassa ki, egy fél nappal beelőzött a bejelentéssel.

Annak, hogy ilyen hirtelen változott a kormány álláspontja, forrásaink szerint elsősorban az elbukott állampapír-aukciók voltak az okai. Az elmúlt hetekben több aukció is teljes kudarccal zárult, pedig a kormány többek között kínai és szaúdi vásárlók megjelenését remélve. Múlt héten már sikerült eladni állampapírokat, igaz, csak jóval magasabb felárral.

Az is döntő lökést adhatott a kurzusváltáshoz, hogy Brüsszelt nem sikerült meggyőzni arról, hogy a magyar gazdaság a nyugati elemzésekben lefestett képnél sokkal jobb állapotban van. A hazatérő Matolcsy György ugyan győzelemről beszélt az Olli Rehn gazdasági EU-biztossal folytatott múlt hét eleji tárgyalása után, mert Rehn elfogadta, hogy Magyarország jövőre hozni tudja a 3 százalék alatti költségvetési hiányt. Egyik forrásunk szerint azonban a kormányban tudatosult, hogy Matolcsy úgy győzött, hogy közben elvesztette a csatát, mert az EU-biztos szokásos gyakorlattól eltérően nem a jövő évi, hanem a 2013-as kilátásokról kezdett beszélni, és azt állította, hogy a nyugdíjintézkedések egyszeri bevétele miatt akkorra már lényegesen rosszabb eredmény várható. A kormány mindenképpen el akarta kerülni, hogy Magyarországot a bóvli kategóriába sorolják a hitelminősítők, ezt pedig a kialakult helyzetben elkerülhetetlennek látták az IMF nélkül.

Nem változott az alapállás

A kommunikáció most arról szól, valójában nem történt nagy fordulat. Forrásaink szerint a kapcsolatfelvétel, majd később a tárgyalás sem változtat a kormány alapállásán, és az a szándéka, hogy olyan konstrukcióban állapodjon meg, amely szabad mozgásteret enged a belföldi gazdasági döntésekben. Lényegében ezt mondta Tasó László is: "az nem változott, hogy továbbra sincs kedvező véleményük az IMF-ről, de ezt most meg kellett tenni".

Az érlelelődő csapatdöntésre utaló kommunikációnak ugyanakkor múlt héten még nyoma sem volt, akkor lényegében biztosnak tűnt, hogy egy csütörtök délutánra, esétrevárt leminősítést próbál kétségbeesett hirtelenséggel elkerülni a kormány – jellemző, hogy a bejelentést alig 24 órával megelőző szerdai kormányülésen nem volt téma az IMF-kérdés, de az is, hogy a gazdaságpolitikában azért fontos szerepet játszó Fellegi-tárcát is meglepte csütörtök délután Matolcsy. Ha a kormány valóban minden áron a leminősítést akarta elkerülni, amire forrásaink, illetve maguk az események is utalnak, akkor a mostani magyarázatok valójában arra jók, hogy tudatos és következetes tervezésnek állítsanak be egy vészhelyzetben meghozott döntést.