A BM szerint átlátható lesz az új titkosszolgálat

2011.11.24. 20:10

A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) átlátható, hatékony munkát fog végezni, hozzájárulva Magyarország nemzetbiztonságának és közbiztonságának megóvásához - reagált a Belügyminisztérium (BM) azokra a tilatkozásokra, amiket az "új titkosszolgálat" létrehozása miatt fogalmazott meg a Jobbik és az LMP.

A Népszava és a Népszabadság írt arról csütörtöki számában, hogy a NIBEK az országban fellelhető minden adatállományhoz - általában közvetlen elektronikus adatkapcsolat révén - külső közreműködés nélkül, akadálytalanul hozzáférhetne majd.

A BM közleménye szerint a korszerű technikák felhasználásával a NIBEK egységesíti a különböző nemzetbiztonsági és rendészeti szervek adatkezelését, gyorsítja az adatelemzéseket, és fontos feladata lesz, hogy kiszűrje az együttműködő szervek működésbeli párhuzamosságait.

A központ jogszerű működését az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ellenőrzési joga biztosítja, illetve az, hogy a szerv titkos információgyűjtést nem végezhet, adatokkal nem élhet vissza.

Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos tagja közleményében úgy fogalmazott, hogy a NIBEK nem más, mint "a kormány egy újabb eszköze az orwelli világ építéséhez".

Az ellenzéki politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a NIBEK elődje, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ csak kérelmezhette az adatkezelőktől a számára szükséges információkat - amelyet indokolt esetben meg is kapott -, addig az új szervezet az emberek adataihoz akadálytalanul hozzáférhetne.

Az LMP csütörtöki közleményében arra szólította fel a kormányt, hogy ne hozzon létre újabb központi megfigyelő szervezetet. Mile Lajos és Dorosz Dávid  közleményében úgy fogalmaz, hogy a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Védelmi Szolgálat után egy "újabb Nagy Testvér kezel majd hatalmas mennyiségű személyes adatot, jogállami garanciák nélkül".