Mintha havazott volna, pedig nem is

2011.11.24. 13:42 Módosítva: 2011.11.24. 13:43
Igazi havazás még nem volt az elmúlt hetekben, és az előrejelzések szerint a következő napokban sem várható Magyarországon – mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Az elmúlt napokban, mióta egy úgynevezett hidegpárna van az ország felett, több helyen tapasztalták, hogy a hőerőművek környékén a kiáramló aeroszolrészecskékre kicsapódott a levegő nedvességtartalma, és emiatt ebből az alsó nedvességrétegből szemcsés hó hullott. Ezek azonban nagyon pici, lokális jelenségek voltak, nem tekinthetők havazásnak, mondta a meteorológus.

Frontfelhőzet nincs, nem volt, és napokig nem is lesz az ország felett, így a következő napokban sem kell havazásra számítani. Péntek estig jobbára borult, párás idő lesz, tartós, zúzmarás ködfolttokkal. Számottevő csapadék nem várható, néhol előfordulhat ónos szitálás vagy az említett szemcsés hó, de havazni nem fog.

Pénteken napsütésre kevés helyen van kilátás, csak keleten, északkeleten, illetve a magasabb hegyekben bukkanhat elő a nap. A hajnali órákban -1 és -5 fok várható, és napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet. Ezek az értékek néhány fokkal elmaradnak a sokévi átlagtól.

DPECS201111240007
Fotó: Kálmándy Ferenc

Szombaton északnyugat felől többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, délnyugaton és északkeleten maradhatnak tartósan borult párás területek. Ezeken a területeken jelentős változás a következő napokban sem valószínű. Másutt azonban több, kevesebb napsütésre is számítani lehet.

A jövő hét közepe felé ismét borult párás idő lesz a jellemző, ködfoltokkal, de számottevő csapadék továbbra sem várható. Többfelé átmeneti enyhülést hozhat majd a megerősödő északnyugati szél, amely felszaggatja a Kárpát-medencében megült hideg, nyirkos levegőt.

DPECS20111124004

A hőmérséklet éjszaka fagypont alatt alakul, napközben viszont a csúcshőmérséklet hétfőn néhol a plusz 10 fokot is elérheti. A tartósan felhős, párás, szélcsendes vidékeken viszont továbbra is hidegebb lesz.