Korán szexelnek, de alig védekeznek a fiatalok

2011.11.24. 17:37

Nőtt a számítógépezésre fordított idő, több serdülő próbálja ki a dohányzást, az alkoholt és kábítószert, és korábban kezdenek szexuális életet a fiatalok – derült ki többek között a Serdülőkorú fiatalok egészsége és életmódja 2010. című kutatásból.

Az 1986 óta, 40 ország részvételével zajló programban Magyarországról több mint 8000 diákot kérdeztek meg. A kérdőívekben felmérték például a táplálkozási és fogmosási szokásokat, a fizikai aktivitást, a dohányzás-, alkohol- és drogfogyasztást, a szexuális magatartást, a balesetek előfordulását, a mentális állapotot, a bántalmazások előfordulását és a fiatalok önértékelését is.

Az Egészségügyi Világszervezettel megvalósuló, négyévenként ismétlődő kutatás szerint a legutóbbi adatfelvételhez képest nőtt a naponta legalább két órát számítógépező tanulók aránya, a fiúk körében népszerűbb lett az illegális szeszfogyasztás, és magasabb a kannabiszfogyasztás és a visszaélésszerű gyógyszerhasználat, mint korábban. Az amfetamin-kipróbálók aránya a másfélszeresére növekedett.

Kis mértékben, de nőtt az első szexuális kapcsolatot 11 éves vagy fiatalabb, és a 13 éves korukban átélő gyerekek száma, és nőtt a szexuális együttléteik során semmilyen formában nem védekezők aránya is.

Az előző felméréshez képest viszont csökkent az általános iskolás diákok és a kilencedikes középiskolás lányok között a dohányzást kipróbálók aránya, javult a serdülők mentális egészsége: az átlagos vagy annál jobb élettel való elégedettségről beszámolók száma.