Ivett, Frida
7 °C
16 °C

A kormány nem érti

2011.11.25. 07:07 Módosítva: 2011.11.25. 09:15
Mivel a Moody's értékelésének semmilyen valós alapja nincs, a magyar kormány nem tudja azt másképp értelmezni, mint a Magyarország elleni pénzügyi támadások részeként - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken reggel. Az NGM szerint épp a Moody's-éhoz hasonló szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények gyengítik a forintot.

A magyar gazdaság legtöbb területén minden külső nehézség ellenére kifejezetten kedvező irányú változás következett be, ezért nincsen alapja a Moody's leminősítésének, írja az Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.: 2011-ben többlettel zár majd a magyar költségvetés, a folyó fizetési mérleg szuficites, 2011-ben, 7 éves Európai Uniós tagságunk óta először sikerül 3 százalék alá szorítani a hiányt - hangsúlyozta a minisztérium.

Az NGM közleménye még hosszan sorolja a magyar gazdaság sikereit, de már itt érdemes megállni, és megnézni az alábbi videót, hogyan is kommentálta ezeket Járai Zsigmond. Ha pedig bővebben olvasna arról, hogyan jutottunk el a leminősítésig,ide kattintson.

A továbbiakban a tárca közleménye szó szerint. Az NGM szerint 2011-ben, "7 éves Európai Uniós tagságunk óta először sikerül 3% alá szorítani a hiányt. Ezt az Európai Bizottság legfrissebb prognózisa is megerősíti. Hazánk 2004-es EU csatlakozása óta először tartja 3 százalék alatt a jövő évi költségvetési deficitet. Erre a teljesítményre a 27 tagú Európai Unióban Magyarországon kívül csak hat ország lesz képes.

Jobb lenne hallgatni?

Csak nevetségessé teszük magunkat a piacon, ha csak ilyen közleményt tud kiadni, a tárca jobban tette volna, ha hallgat, mondta egy neve mellőzését kérő elemző, aki szerint borítékolható, hogy a nap folyamán az összes Magyarországgal foglalkozó elemző és bróker a fejét fogja majd a kormány közleményét olvasva – kínjában vagy a nevetéstől.

A gond azonban ezzel az, hogy a magyar gazdaságpolitikának alapvetően hitelességre lenne szüksége, márpedig az ilyen közlemények távolról sem segítenek ebben.

A legfrissebb adatok szerint a magyar GDP 2011 harmadik negyedéves teljesítménye meghaladta az EU 27 és az eurózóna bővülési ütemét, és az utóbbi négy negyedévben Magyarország az EU átlagához megközelítő mértékű GDP növekedési rátát tudott felmutatni.

A jövő évi költségvetésbe egy igen jelentős, a GDP 1%-át kitevő tartalékrendszert épít be a Kormány annak az eurózóna egyre súlyosbodó adósságválságára való tekintettel. Így egy esetlegesen bekövetkező, vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés sem veszélyezteti a maastrichti keretek tartását.

Magyarország az idén közel tíz százalékkal csökkentette államadósságát, és az Európai Bizottság által elismert alacsony költségvetési hiány jövőre is hozzájárul az államadósság további fokozatos csökkenéséhez. Mindezt egy olyan európai környezetben, ahol sokkal inkább az adósság növekedése jellemző.

A forint gyengülését pedig nyilvánvalóan sem a magyar gazdaság teljesítménye, sem a költségvetés állapota nem indokolja, annak hátterében így csak egy Magyarország elleni spekulációs támadás állhat, amihez épp az ilyen, szakmailag megalapozatlan hitelminősítői vélemények adnak táptalajt."

A Moody's lépését Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának elnöke is indokolatlannak nevezte a TV2 Mokka című műsorában. A fundamentumok jobbak, mint egyes környező országoké, Magyarországon a hiány 3 százalék, a fizetési mérleg pozitív – mondta a fideszes politikus. aki szerint ugyanakkor a Moody's helyesen állapította meg, hogy súlyos örökség az államnál és a családoknál felhalmozódott óriási devizaadósság.