Eufrozina, Kende
11 °C
26 °C

A rendőrök fogták vissza a feldühödött esztergomiakat

2011.11.25. 14:28 Módosítva: 2011.11.25. 16:26
Elszabadultak az indulatok Esztergomban: körülbelül százötven tüntető gyűlt össze a polgármesteri hivatal előtt, akik a fideszes képviselők távozását követelték. Odabent folytatódott az egymásra mutogatás.

Az esztergomi képviselő-testület megszavazta a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget, és utasította Tétényi Éva független polgármestert, hogy utalja át a pénzt.

A városháza előtt Esztergomban
A városháza előtt Esztergomban
Fotó: Kovács Attila

A polgármester a döntés után berekesztette az ülést, majd távozóban elmondta, hogy az utalást végrehajtja.

A fideszes többség elvetette a polgármesternek a képviselő-testület feloszlatására tett indítványát.

A Fidesz képviselői az ülés után negyven perccel, rendőrök sorfala között tudták elhagyni a termet, mert a folyosón a feldühödött esztergomiak követelték a lemondásukat, közben ököllel ütötték a terem ajtóit. Az embereket rendőrök próbálták meg lecsillapítani.

A kemma.hu tudósítása szerint a kiabálás a polgármesteri hivatal előtt folytatódott.

Száraz kiflivel mentek tüntetni

A tüntetés szervezője, Babai Angéla elmondta: szülőként felháborította, hogy a volt és a jelenlegi polgármester hatalmi harca miatt veszélybe került a gyermekek étkeztetése, ezért az egyik közösségi oldalon hirdette meg, hogy aki elégedetlen a városvezetéssel, száraz kiflivel menjen tüntetni a városháza elé. Egyéni kezdeményezését semmilyen politikai szervezettel nem egyeztette – tette hozzá.

A testületi ülés elején a csaknem harminc előterjesztés felét a Fidesz-frakció levette a napirendről, majd megszavazták, hogy a volt polgármester, a fideszes Meggyes Tamás huszonöt percen át beszélhessen.

"Azok az indulatok, amelyek láthatók a folyosón, az önök becsapásának következménye. Mindenkit be lehet csapni, nem vétkes az, akit becsaptak" – mondta Meggyes Tamás, utalva az épület előtt tüntető százötven emberre és a folyosón és a teremben helyet foglaló hatvan érdeklődőre. Meggyes Tamás beszéde alatt egyszer sem fordította a fejét Tétényi Éva felé.

Tétényi Éva azt mondta, hogy a Fidesz-frakció múlt pénteki döntését azért nem tudta végrehajtani, mert a hivatal mindhárom, ellenjegyzésre jogosult dolgozója írásba adta, hogy nem ellenjegyzi az utalást, mivel nincs rá költségvetési fedezet.

Maradnak az izzók

A mostani ülésen határoztak a szükséges összegek átcsoportosításáról. A képviselő-testület döntése szerint a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek kéthavi, a közétkeztetést végző HunGastnak csaknem egyhavi költséget fedező pénzt utaltak át.

Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat csaknem 150 millió forinttal tartozik a HunGast Esztergom Kft.-nek és 172 millióval a Tivi Kft.-nek.

A HunGast ügyvezetője, Herczeg Csaba elmondta, hogy hétfőn visszaállítják a közétkeztetést. A Tivi Kft. ügyvezetőjének, Drága Bálintnak a tájékoztatása szerint a döntés után azonnal abbahagyták az izzók kiszerelését, és hétfő estére teljeskörűen visszaállítják a közvilágítást.