Esztergomban is államosít a kormány

2011.11.25. 21:22

Törvényjavaslatot terjesztett be pénteken a parlament elé Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az esztergomi önkormányzat egyes intézményeinek átvételéről.

A javaslat alapján a Dobó Katalin Gimnázium, a Balassa Bálint Múzeum, a Glatz Gyula Szociális Központ, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, a Körösy László Középiskolai Kollégium, a Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola illetve a Vaszary László Kórház kerül állami tulajdonba.

Az állam ezen intézmények adósságát is átvállalja, a jövőben pedig működteti ezeket. Az intézmények eddig az önkormányzat alkalmazásában álló munkatársai a jövőben állami alkalmazottak lesznek.
A javaslat a szabályozás tekintetében azonos a megyei önkormányzati vagyon államosításáról szóló javaslattal, azaz a kórház és a szociális központ kezelése az egészségügyi tárcához kerül.

Az indoklás szerint Esztergom nem rendelkezik kellő forrásokkal az államosítandó intézmények fenntartásához és működtetéséhez, ráadásul a költségvetési források biztosítását nehezíti "az onkormányzat törvénysértő, így alkotmányellenes működése".

A városban a tavalyi önkormányzati választás után alakult ki tartós konfliktus a fideszes közgyűlési többség és a független polgármester között.