Gyurcsány hajlik a választás bojkottálására

2011.11.26. 13:57
Szabad-e részt venni a Fidesz most javasolt szabályai szerint a következő választásokon? - teszi fel a kérdést Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc, és meg is adja rá a választ: "Hajlok arra, hogy nem".

A Bojkottáljuk a választást? című írásában a Demokratikus Koalíció elnöke a gazdasági bóvlizásból indít, de rögtön áttér arra, hogy "ha nem vigyázunk, bóvli lesz a magyar demokrácia is".

A benyújtott új választójogi törvényről Gyurcsány megjegyzi, hogy arról senkivel nem tárgyaltak, és ahogy egypárti lett az alkotmány, úgy egypárti lehet a választási jog is. Márpedig a Parlamentnek benyújtott tervezet minden elemében a Fidesznek kedvez és hátrányba hozza az ellenzéket.

"Bajban vagyunk. A Fidesz le akar gázolni bennünket. Szerintem ne nézzünk csendben" - írja Gyurcsány, aki szerint meg kellene fontolni a törvény parlamenti vitájának bojkottját, mert szerinte teljesen értelmetlen módosító indítványok sokaságának benyújtásával azt a látszatot kelteni, hogy normális, demokratikus eljárásról van szó. "Mert amit látunk, az kérem az önkény diktátuma, a „forradalom” diktátuma" - írja a DK-elnök.(Gyurcsány már az alkotmányozás parlamenti bojkottját is kezdeményezte az év elején.)

A gondolatmenetet tovább folytatva Gyurcsány felteszi a kérdést, hogy ha minden így marad, szabad-e részt venni a Fidesz most javasolt szabályai szerint a következő választásokon? "Hajlok arra, hogy nem. Mert csak így láthatják a magyarok, csak így értheti meg a világ, hogy nincs kompromisszum az önkénnyel. Ha megfojtják a szabadságot, a demokráciát, akkor ne segítsünk nekik ezt elrejteni, eltakarni" - vélekedik.

Végül Gyurcsány, nem először, de ezúttal konkrét időpontot is megjelölve közli, hogy fideszes forrásaik szerint március 18-án előre hozott választás lesz. "Ki tudja, hogy informálnak, vagy dezinformálnak bennünket. De játszani akarnak velünk. És nem mellesleg, hülyének néznek bennünket. Jaj de semmitérők!" - írja Gyurcsány, aki azzal zárja a bejegyzését: "Tönkre akarják tenni a fiatal magyar demokráciát. Miért kollaborálnánk velük?"