Nálunk tarthattak lőgyakorlatot a német neonácik

2011.11.27. 12:27 Módosítva: 2011.11.27. 12:52

Egy vasárnapi német lap értesülése szerint régebben a többi között Magyarországon is tartózkodtak azok a neonáci terroristák, akiket legkevesebb tíz, idegengyűlölet által vezérelt gyilkosság elkövetésével vádolnak.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vasárnap címoldalas tudósításában német nyomozói forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező, újfasiszta terrorcsoport két férfi tagja 1998 szeptemberében Budapesten, 2000 augusztusában pedig Bulgáriában tartózkodott. Onnan pedig állítólag Dél-Afrikába készültek.

A hatóságok mindennek alapján lehetségesnek tartják, hogy a neonáci csoport tagjai Magyarországon, Bulgáriában és Dél-Afrikában "lőgyakorlatokat" végeztek - írta a lap. Értesülését azonban semmilyen más forrásból nem erősítették meg.

Az már korábbról ismertté vált, hogy a gyilkosságok többségét egy Svájcból származó, de Csehországban gyártott fegyverrel követték el. Ezzel összefüggésben a konzervatív újság azt hangoztatta, hogy "a kelet-európai - például cseh, magyar és bolgár -  kapcsolatok akkoriban nagy szerepet játszottak a német neonácik számára".

Ezekben az országokban ugyanis "az üldözési nyomás" csekély volt, mert "hiányoztak a megfelelő törvények, vagy pedig a rendőrség a szélsőjobboldalt kevéssé figyelte" - írta a lap, amely a tudósításban az említett kapcsolatokkal összefüggésben a Vér és Becsület elnevezésű, Nagy-Britanniából kiindult neonáci hálózatra utalt.

A lap a szövetségi bűnügyi hivatal, valamint a türingiai helyi hivatal nyomozóira hivatkozva közölte azt a feltételezést, amely szerint a későbbi  német újfasiszta  gyilkosok Kelet-Európában készülhettek fel véres bűncselekményeikre.

Németországban a közelmúltban derült fény arra, hogy a háromtagú szélsőjobboldali terrorcsoport 2000 és 2007 között különböző német városokban nyolc török és egy görög kisvállalkozót, valamint egy német rendőrnőt gyilkolt meg. A gyilkosságsorozat hosszú időn át felderítetlen maradt.