Ádert meglepné az előrehozott választás gondolata

2011.11.28. 06:48 Módosítva: 2011.11.28. 08:18

A gazdasági válság elhúzódásával Magyarországnak az az érdeke, hogy a választójogi törvény biztosítsa annak a lehetőségét, hogy stabil kormánya legyen minden választás után az országnak – mondta Áder János, a Fidesz választójogi és igazságszolgáltatási reformjainak előkészítésével megbízott európai parlamenti képviselője a Magyar Nemzetnek.

A győztes mindent visz elve az angolszász országokban érvényesül. Ezek azonban tiszta, egyéni kerületi rendszerek, semmiféle arányosítás nincs bennük – tette hozzá.

Nincs realitása

"Nincs realitása a tavaszi előrehozott választásnak. Ezt rendkívül nehéz lenne áterőszakolni a Fidesz-frakción is" – mondta a Népszabadságnak egy ismert fideszes politikus.

Egy másik forrás tudomása szerint a közvélemény-kutatási adatokról, és egy esetleges előrehozott választásról lehetett „lamentálás” akár fideszes elnökségi tagok között is.

„De egy konkrét, racionális érv is ellene szól: az, hogy a választójogi törvényről még decemberben lesz szavazás a parlamentben, viszont a választási eljárási törvény nincs a T. Ház előtt. Az előzetes tervek szerint a választási eljárási törvényt csak jövőre fogadják el, leghamarabb március elején” – hívta fel a figyelmet egy kormánypárti politikus.

Áder János ugyanakkor ellenezte azt is, hogy az abszolút arányosságra épülő német rendszerhez közelítsék a magyart. "Ez ugyanis garantáltan koalíciós kényszert, adott esetben folyamatos kormányzati instabilitást, ebből adódóan politikai válságokat eredményezhet" – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy egyes politikai elemzők felvetették, hogy a Fidesznek érdekében állhat egy előrehozott választás Áder János úgy válaszolt: semmilyen hasonló szándékról, törekvésről egy fél mondat sem hangzott el azokon a megbeszéléseken, amelyeken részt vett. "Nagyon meg lennék lepve, ha bárki felvetné a Fideszből az előre hozott választás gondolatát" – mondta.

Áder János szerint sokkal tisztességesebb, becsületesebb és korrektebb politizálásra kényszeríti a pártokat az egyfordulós rendszer, amely kizárja a hazug kampány lehetőségét.

Az összegyűjtött ajánlószelvények számával kapcsolatban a néppárti politikus azt mondta: ez a kérdés a parlamenti vita során még változhat. "Nem tekintem az alapkoncepció súlyos sérelmének, ha a Fidesz-frakció tesz egy politikai gesztust az ellenzéki pártoknak" – tette hozzá.

Véleménye szerint nagyságrendileg nem nehezebb összegyűjteni a tervezetben szereplő 1500 ajánlószelvényt, mivel egy-egy választókerület mérete majdnem a duplájára nő.