Megalapozzák a költségvetést

2011.11.28. 12:45

Hétfőn 11 új törvényt, köztük négy sarkalatost fogadhat el a parlament, így végre lezárul az igazságszolgáltatás átalakítása és megalapozzák a jövő évi költségvetést is. Az ellenzék napirend előtt kicsit szidta Matolcsy György gazdasági minisztert, az MSZP pedig sajtótájékoztatón támadta az új választási törvényt. A Jobbikot a Leader program jövője és a 2008-as DAC-Slovan meccs aggasztotta, a szocialisták pedig a nyugdíjasokat féltették Orbán Viktortól. Az ülés alatt új feladatot kapott Gál András Levente, a KIM eddigi közigazgatási államtitkára. Olvasóink többsége arra szavazott, hogy megérdemeltük a Moody's keserű bizonyítványát.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MSZP tárgyalt a választójogi törvényről is, Mesterházy szerint az új tervezet "nem arányos, torzítja a választói akaratot". Az új törvény szerinte kispártellenes, ami ellentétes az MSZP ideológiájával, mert az MSZP a többpárti parlamentben érdekelt.

    A részvételi küszöb eltörlésével a Fidesz szerinte az apátiára épít, arra, hogy a polgárok esetleg távolmaradással tüntetnek a kormány ellen.

    Tiltakozott a győztes kompenzációja és az eredményességi küszöb eltörlése ellen is. A választókerületek átszabásával pedig az elmúlt választások tapasztalatai alapján a Fidesz jelöltjeit hozták kedvezőbb helyzetbe.

  • A szocialisták értékelték a II. kerületi választás eredményét is. Molnár Zsolt, a párt budapesti elnöke szerint Lévai Katalin "nehéz helyzetben" vállalta a küzdelmet, és bizonyította, hogy "az MSZP váltópárt", és lenne értelme az ellenzéki együttműködésnek. Sajnálta, hogy Karácsony Gergely nem lépett vissza, de az LMP jelöltjét szerinte a választók visszaléptették, hiszen Lévai darabra is több szavazatot kapott, mint az első fordulóban.

  • Nyírbátorban tart kihelyezett frakcióülést, "részországgyűlést" szerdán az MSZP, jelentette be a frakció ülése utáni sajtótájékoztatóján Mesterházy Attila, a párt elnöke. A frakcióülés témája a párt Keletmagyarország-programja lesz. Lakóssági fórumokat is tartanak, ezeken "bárki részt vehet", mondta el Mesterházy Attila pártelnök.

    Szerdán tárgyalja amúgy a parlament a köznevelési törvényt, ebből ezek szerint a szocialisták kimaradnak. A szocialista frakció hétfőn a költségvetés helyzetéről is tárgyalt, véleményük szerint új, a foglalkoztatást előtérbe helyező költségvetésre lenne szükség.

  • Az öninterpelláció után az elempés Szilágyi Péter vélelmezi, hogy a kormány új privatizációt készít elő a megyei intézmények államosításával. A szocialista Harangozó Tamás hatalmas labdát ad fel a komcsizásra mindig kész kormánynak kérdésével, miszerint a kormány "valóban a III/3 világát kívánja újjáéleszteni"? Harangozót párttársa, Lamperth Mónika követi, akit az igazság érdekli az evával kapcsolatban. A sort idő függvényében egy vagy két jobbikos zárja, biztosan csak Korondi Miklós kérdezhet rá a vasutasok évszázados menetkedvezményének sárba tiprására.

  • Szokás szerint a szocialisták nyitják az interpellációk sorát, ezúttal Kovács Tibor érdeklődik, hogy hány államosított kórházat akar bezárni jövőre a kormány. Másodikként a második legnagyobb ellenzéki frakció nevében a jobbikos Szávay István a dunaszerdahelyi futballmeccsen történt "magyarverés" tisztázását kéri a kormánytól - az emlékezetes meccsre a Jobbikhoz igen közeli Göbl Gábor szervezett csoportokat. A kormánypárti öninterpelláció témája a katasztrófavédelmi rendszer megújítása.

  • Elempés felszólalással indul az ötnapos ülés, Mile Lajos "szemben a múlttal" címmel beszél majd. Egyből ezután a kereszténydemokrata Harrach Péter dörmögheti a mikrofonba "közös felelősségünk" című felszólalását, amit a szocialista Lukács Zoltán "nyugodt évek?" címűje követ. A jobbikos Balczó Zoltán gazdasági szabadságharcba kezdene, míg a fideszes Kósa Lajos a hétvégi II. kerületi választás eredményével dicsekszik majd.

  • Napirenden az MSZP bűnei

    Kövér László házelnök leleményes ember, szerda éjszakára időzítette a kormánypárti frakcióban nagy viharokat kavaró köznevelési törvény részletes vitáját. Pedig addigra már eléggé elfáradhatnak a képviselők: hétfőn 11 törvényt szavaznak meg, és szokatlan módon még kedden is határozatokat kell hozniuk, azaz nem lóghatják el szokás szerint az ülést. Csütörtökön az MSZP bűneiről, pénteken az új választási törvényről tárgyalnak.