Legyőzte a Fideszt az ellenzék

2011.11.29. 10:32 Módosítva: 2011.11.29. 12:24
Sikeres volt az ellenzék obstrukciója, a Parlamentben a Fidesznek nem sikerült elhalasztania a munka törvénykönyve vitáját.

Nem kapta meg a szükséges négyötödös támogatást a Fidesz-frakció házszabálytól eltérésre vonatkozó javaslata, hogy a munka törvénykönyvére vonatkozó kormányzati előterjesztés tárgyalását péntek délután folytassák a képviselők. Ezt követően Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője azt kezdeményezte, összevontan tárgyalják a mintegy 100 szakaszban megnyitott vitát.

Ezt a Ház többsége elfogadta, az eredményt az elnöklő Lezsák Sándor kihirdette. Az eredeti napirendhez képest csúszik a szavazás a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról, amelyeket ráadásul még napirend előtti felszólalások is megelőznének.

Lázár János hangsúlyozta: az ellenzék kérése teljesült, amiért nem zárt időkeretben tárgyalták az előterjesztést, tekintettel annak nagy társadalmi jelentőségére. Értelmezésében az ellenzék visszatáncolt, amikor nem támogatta kezdeményezését, hogy pénteken, második napirendi pontként, sőt, akár szombaton, vagy vasárnap is folytassák a vitát.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új munka törvénykönyvének előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitája nem a munkavállalók érdekéről szólt, hanem a politikai balhéról, és az ellenzéki pártok a kormánytöbbség  gesztusát "technikai obstrukcióra" használták fel.

A konkrét esetben az ellenzék azt kifogásolta, hogy egy milliókat érintő jogszabály vitáját az éjszaka közepén kell lefolytatni.

A munka törvénykönyvéhez beérkezett mintegy 700 módosító indítvány vitáját ugyanis éjjel negyed háromkor kezdte meg a parlament. A szándékosan nagy létszámban jelen lévő ellenzéki képviselők sikeresen obstruálták a jogalkotást: először leszavazták, hogy a módosítókat száz helyett egy szakaszban tárgyalják, majd annyira lelassították a vitát, hogy reggel 8-ig csak egyetlen szakaszt sikerült lezárni.

Az MSZP azért obstruált, mert ellenzik, hogy a munkavállalókat hátrányosan érintő új munka törvénykönyvet éjszaka, minimális figyelem mellett vitassa meg a parlament.

Az LMP-s Kaufer Virág szerint az ellenzék kitartásának köszönhető, hogy a vitát éjjel nem sikerült elzárni: míg a kormányoldalt heten, az ellenzéket folyamatosan 25-26-an képviselték. Szerinte a kormánytöbbség fél a munkavállalók véleményétől, ezért igyekszik kerülni a vitával járó nyilvánosságot.