Lázár komolyan veszi a rezidensek javaslatait

2011.11.29. 19:25

A Fidesz-frakció készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a törvényhozásban Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak a pénzügyi lehetőségek megtalálásban az egészségügyi bérek rendezéséhez – mondta Lázár János frakcióvezető a Magyar Rezidens Szövetség elnökével folytatott tárgyalás után.

A rezidensszövetség javaslatait, kéréseit igenis komolyan kell venni – mondta Lázár János. Mint kifejtette: Papp Magortól, a Magyar Rezidens Szövetség elnökétől "minden részletében meggyőző tájékoztatást" kapott arról, hogy az általa képviselt fiatal orvosok milyen szakmai és egzisztenciális helyzetben vannak jelenleg Magyarországon. "Ez minden törvényhozó számára kiemelten fontos kérdés".

Lázár János azt mondta: aktuálisan a bérrendezés kérdéseiről tárgyaltak, de szó volt még az egészségügy általános helyzetéről, a strukturális átalakításokról, a képzés helyzetéről, valamint a karrierpályákról, kilátásokról is.

A frakcióvezető elmondta: beszéltek a számokról is, számára ugyanis az volt a kérdés: "milyen értékben" győzhető meg egy fiatal orvos. Erre a frakcióvezető egyértelmű választ kapott. A szövetség elnökének tájékoztatása alapján egy rezidens számára nettó kétszázezer forintos keresettel talán itthon marad. Miután Nyugat-Európában minimum hatszázezer, vagy nettó egymilliót keresne az a rezidens, aki Magyarországon kétszázezer forintot kér, ezt az ajánlatot Lázár János szerint "alapos megfontolás tárgyává kell tenni".

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, nagyon nagy veszélyforrásnak látja azt, hogyha az egészségügyi dolgozók, orvosok és szakdolgozók bérrendezésére nem kerül sor. "A struktúraátalakítás mellett ez a legnagyobb kihívás" – fogalmazott Lázár János, hozzátéve: ebben a Fidesz-frakció kész támogatni az orvostársadalmat.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke kiemelte: a céljuk az, hogy december folyamán megegyezzenek és ne kelljen aktiválni azt a több mint 2500 felmondólevelet, amelyet mostanáig sikerült összegyűjteniük. A szövetség elnöke leszögezte: a megegyezés alapja az lehet, ha valamennyi orvost érintő bérrendezés kezdődik meg. Véleménye szerint ha valamennyi kolléga számára első lépcsőben egy nagyjából 100 ezer forintos béremelést biztosítanak, továbbá törvényi garanciát adnak arra, hogy ez tovább folytatódik, meggyőződése, hogy a fiatal orvosok, és a tapasztalt kollégák nagy többségét is itthon fogják tudni tartani.

Szlovákiában az orvosok mintegy harmada felmondott munkáltatójának, s ennek következtében több egészségügyi intézményben december elsejétől orvoshiány fenyeget, s az intézmények nem tudják ellátni feladataikat.