Demján cége zsarolással vádolja Grespiket

2011.11.30. 12:42 Módosítva: 2011.11.30. 12:44
Az Arcadom szerint Grespik László ügyvéd nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a Demján-csoporthoz tartozó építőipari vállalkozás több százmillióval tartozik egy budaörsi beruházás alvállalkozóinak. Az Arcadom állítja, korábban csak emberségből fizetett ki a szóban forgó cégeknek egy nagyobb összeget, pedig a generálkivitelező adósságaihoz semmi köze.

"Az Arcadom Zrt. nem enged a zsarolásnak, tervezzen Grespik László bárhol tüntetést." A Demján-csoporthoz tartozó ingatlan cég ezzel arra reagált, hogy a közismert ügyvéd hétfőn az Indexnek azt mondta, a Demján Sádor által alapított Prima Primissima díj átadó ünnepsége előtt fog demonstrálni pénteken, mert az Arcadom egyik beruházásánál nyolc cégnek nem fizették ki a munkadíj utolsó 15 százalékát, 73 millió forintot. Az általa képviselt cégek a budaörsi Tóváros lakópark második ütemének építésén dolgoztak.

Az Arcadom közleményében azzal vádolja Grespik Lászlót, hogy az Arcadom Zrt. közismertségét akarja felhasználni ahhoz, hogy egy minden valóságalapot nélkülöző követelésének érvényt szerezzen.

A Demján-cég szerint az ügyvéd a hétfői, első tiltakozó akciója során nem mondott igazat, mert az Arcadom Zrt. az Újbuda Tóváros Ingatlanberuházó Kft. beruházásában megvalósuló munkák ellenértékét maradéktalanul megfizette a projekt teljes körű kivitelezésével megbízott generálkivitelező Ezüstfa Kft.-nek. Az Arcadom Zrt. kizárólag méltányosságból fizetett közel 100 millió forintot a szóban forgó alvállalkozóknak, hogy enyhítsen azok szorult helyzetén - állítja a cég.

"Az Ezüstfa Kft. által szerződtetett és jelenleg felszámolás alatt álló Új Tóváros Építő, Szerelő és Szolgáltató Kft. tulajdonosa egy magánszemély, aki semmilyen módon nem köthető sem a cégcsoportunkhoz, sem annak tulajdonosához" - írják. A Demján-cég ezért azt javasolja Grespik Lászlónak, hogy forduljon ahhoz a társasághoz, amelyik az ügyfeleinek tartozik.

A régi recept alapján ment ez a beruházás is – mondta Grespik az Indexnek -, a fővállalkozó létrehoz egy projektcéget, aztán az a munkák befejeztével eltűnik a jogalanyok láncolatából, így megszakad a kapcsolat a beruházó felé. Az ügyvéd szerint az ügy morális oldala az, hogy az egész csúcsán az ország emblematikus vállalkozója áll, aki társadalmi tisztségeiben szavakban harcol az alvállalkozók kisemmizése ellen, „mégis ezt cselekszi”.

Grespik szerint az Arcadom által emlegetett 100 milliós kifizetés esetében szó sem volt méltányosságról, egyszerűen egy nagyobb összeg kifizetését akarták megspórolni vele, és rákényszeríteni a cégeket, hogy álljanak el jogos követelésüktől. Itt nem én vagyok az ellenfél – jelentette ki Grespik – hanem az a 16 cég, amelynek összesen majd egymilliárd  forinttal maradt adósa a beruházó.