Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Nem fogadják el a mindszenti beteg ügyében hozott ítéletet

2011.11.30. 18:23
Felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Békés megyei bíróság elmarasztaló ítéletével szemben az a hódmezővásárhelyi orvos, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondtak ki bűnösnek egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban. A város önkormányzata átvállalja a doktornőre kiszabott büntetés kifizetését.

Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense elmondta: a bíróság "legjobb esetben is jogot, nem igazságot szolgáltatott", amikor a mindszenti beteg néven híressé vált ügyben helybenhagyta a hódmezővásárhelyi doktornőt elmarasztaló korábbi döntést.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a legvégsőkig a doktornő mögött áll, és támogatja abban, hogy minden jogi lépést megtegyen ártatlanságának bizonyítására – közölte Göbl Vilmos. A város átvállalja az orvostól a kiszabott büntetés kifizetését.

A bíróság az orvost jogerősen 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és több mint 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte, helybenhagyva ezzel az első fokon eljáró szegedi városi bíróság döntését.

A 67 éves mindszenti férfit 2007. április 6-án – néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után – szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban útközben összeomlott, és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Az orvos ellen 2008 novemberében indult bírósági eljárás; egy évvel későbbi ítéletében a szegedi városi bíróság elmarasztalta az orvost és 200 ezer forint pénzbírságot szabott ki. A döntést azonban eljárásjogi hibákra és a tényállás felderítetlenségére hivatkozva a Csongrád megyei bíróság 2010 áprilisában hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását írta elő.

A megismételt eljárásban ez év februárjában az orvost a szegedi bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek. Az elsőfokú ítélet szerint az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki azt, hogy esetében sürgősen intézkedni kell, és ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki.

A páciens halála azonban a bíróság szerint nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan – eljárásjogi hibákra hivatkozva – hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést.

A szegedi ítélőtábla azt követően jelölte ki a Békés megyei bíróságot a fellebbviteli eljárás lefolytatására, hogy a Csongrád megyei bíróság büntetőügyben eljáró tanácsának elnöke, majd a megyei bíróság büntető ügyszakba beosztott bírái – két bíró kivételével – elfogultságot jelentettek be.