Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem fogadják el a mindszenti beteg ügyében hozott ítéletet

2011.11.30. 18:23
Felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Békés megyei bíróság elmarasztaló ítéletével szemben az a hódmezővásárhelyi orvos, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondtak ki bűnösnek egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban. A város önkormányzata átvállalja a doktornőre kiszabott büntetés kifizetését.

Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense elmondta: a bíróság "legjobb esetben is jogot, nem igazságot szolgáltatott", amikor a mindszenti beteg néven híressé vált ügyben helybenhagyta a hódmezővásárhelyi doktornőt elmarasztaló korábbi döntést.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a legvégsőkig a doktornő mögött áll, és támogatja abban, hogy minden jogi lépést megtegyen ártatlanságának bizonyítására – közölte Göbl Vilmos. A város átvállalja az orvostól a kiszabott büntetés kifizetését.

A bíróság az orvost jogerősen 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, és több mint 400 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte, helybenhagyva ezzel az első fokon eljáró szegedi városi bíróság döntését.

A 67 éves mindszenti férfit 2007. április 6-án – néhány nappal az egészségügyi ellátórendszer átalakítása után – szállították a hódmezővásárhelyi kórházba, ahol a vádlott fogadta és vizsgálta meg, majd egy orvos nélküli mentővel továbbküldte a területileg illetékes szentesi kórházba. A férfi keringése azonban útközben összeomlott, és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Az orvos ellen 2008 novemberében indult bírósági eljárás; egy évvel későbbi ítéletében a szegedi városi bíróság elmarasztalta az orvost és 200 ezer forint pénzbírságot szabott ki. A döntést azonban eljárásjogi hibákra és a tényállás felderítetlenségére hivatkozva a Csongrád megyei bíróság 2010 áprilisában hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatását írta elő.

A megismételt eljárásban ez év februárjában az orvost a szegedi bíróság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek. Az elsőfokú ítélet szerint az orvos nem vizsgálta meg teljes körűen a több betegségben is szenvedő pácienst, így nem zárhatta ki azt, hogy esetében sürgősen intézkedni kell, és ezzel a férfit az egészségromlás közvetlen veszélyének tette ki.

A páciens halála azonban a bíróság szerint nem róható fel a foglalkozási szabályokat megszegő orvosnak.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan – eljárásjogi hibákra hivatkozva – hatályon kívül helyezés érdekében jelentett be fellebbezést.

A szegedi ítélőtábla azt követően jelölte ki a Békés megyei bíróságot a fellebbviteli eljárás lefolytatására, hogy a Csongrád megyei bíróság büntetőügyben eljáró tanácsának elnöke, majd a megyei bíróság büntető ügyszakba beosztott bírái – két bíró kivételével – elfogultságot jelentettek be.