Boglárka
22 °C
35 °C

A parlamentben összecsúszott a szerda a csütörtökkel

2011.12.01. 06:36 Módosítva: 2011.12.01. 08:11
A hétfői ülésnaphoz hasonlóan a szerdára tervezett napirend megtárgyalásával sem végzett az Országgyűlés a következő ülésnap tervezett kezdetéig: csütörtök reggel 8 órakor még három szerdai napirend tárgyalása is hátra volt. Az ellenzék azt szeretné elérni, hogy a felsőoktatásról és a köznevelésről szóló előterjesztéseket a televíziós közvetítés megkezdése után tárgyalják.

A parlament szerdai ülésnapja reggel 8 órakor kezdődött. A napirend akkor "csúszott meg", amikor az ellenzéki képviselők a délután negyed négykor kezdődött - az egyes rendvédelmi tárgyú törvények módosításáról szóló - általános vitát csaknem 12 órásra nyújtották és az csak hajnali negyed 4-kor sikerült azt lezárni.

A vitában egy kétórás tárgyalási szünet is volt, amelyet az MSZP javaslatára rendeltek el szerdán éjfélkor. Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője azzal indokolta a kérést, hogy "látva-hallva a Fideszes képviselők közbeszólását, látszik, hogy egyre nehezebben viselik ezt a mai vitát". Az elnöklő Újhelyi István (MSZP) ezért hajnali kettő óráig szünetet rendelt el.

Ezután a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvényekről szóló javaslat általános vitája csak 4 óra előtt kezdődhetett el, mert nem volt jelen a kormány képviselője. A végül megérkező Soltész Miklós államtitkárt a jelenlévő képviselők megtapsolták. A napirendi ponthoz egyébként írásban előre 16-an jelentkeztek felszólalásra. Ez a vita szintén több mint négy órán keresztül zajlott és 8 óra előtt néhány perccel ért véget, így a csütörtöki ülés nem tudott elkezdődni.

A szerdai napirendből hátra van még az Esztergom közintézményeinek állami átvételéről, valamint a felsőoktatásról és a köznevelésről szóló előterjesztések megvitatása.

A Házszabály szerint "a Kormány vagy bármelyik képviselőcsoport vezetőjének kérésére az elnök - a napirendi pont tárgyalása közben, vagy a határozathozatal során - egy-egy alkalommal tárgyalási szünetet rendelhet el. A szünet időtartama - az elnök döntésétől függően - legfeljebb két óra lehet."

Az ülésteremben elhelyezett kamerák tanulsága szerint éjszaka - még a két órás szünet előtt - Mesterházy Attila (MSZP), Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) és Schiffer András (LMP) többször is beszéltek egymással és Vadai Ágnes független képviselő is megbeszéléseket folytatott az ellenzéki frakciók képviselőivel.

A szerdai napirendből hátra van még az Esztergom közintézményeinek állami átvételéről, valamint a felsőoktatásról és a köznevelésről szóló előterjesztések megvitatása. Az MTI információi szerint az ellenzéki képviselők célja, hogy ezeket a napirendi pontokat már reggel 8-kor, a televíziós közvetítés nyilvánossága előtt kezdjék el tárgyalni.

Az LMP-s Vágó Gábor az éjszaka mobiltelefonnal rögzített "videointerjúkat" készített az ülésteremben, amelyet több részletben a Youtube-ra töltött fel. Ebben a szocialista Harangozó Tamás a vita elnyújtásának okáról azt mondta, hogy olyan törvényjavaslatok kerülhetnek így a reggeli órákra, amelyekről a nyilvánosságnak is értesülnie kell.

Mint mondta, mindez üzenet a fidesznek és a közvéleménynek, hogy ha a Fideszes többség ötnapos üléseket rendel el, akkor bizony a képviselőknek be is kell járni a parlamentbe.

Vágó Gábor arról is megkérdezte a közelében ülő képviselőket, hogy mivel tartják ébren magukat. A válaszok szerint Gaudi-Nagy Tamás vitaminnal, Jávor Benedek kávéval, Osztojkán Ágnes energiaitallal, Szabó Rebeka pedig zöld teával frissítette magát az éjszaka. Dorosz Dávid és Schiffer András nevettek a "kávé vagy kóla" kérdésen, előbbi sört, utóbbi pedig pálinkát felelt.

A szerdai ülésnap elhúzódása miatt késve kezdődhet a Magyarország Alaptörvényének Átmeneti Rendelkezései című, kormánypárti törvényjavaslat tárgyalása. Az előterjesztés preambulumában a Fidesz kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. A javaslat lehetőséget adna az előző rendszer vezetőinek biztosított állami juttatások csökkentésére, és arról is rendelkezne, hogy a kommunista hatalom birtokosai közszereplők.

Ezt követően az egyes törvények alaptörvénnyel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat kerülhet terítékre, majd a felsőoktatási törvény általános vitájának folytatására, illetve a köznevelési törvény részletes vitájára kerülhet sor. Utóbbihoz 333 módosító javaslatot nyújtottak be a képviselők, a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár jegyezte előterjesztésen csak fideszes képviselők 174 indítvánnyal változtatnának. A nagyobbik kormánypárt indítványai közül több jelentősen átalakítaná a kormány terveit, így a jogszabályból kikerülhet például a pedagógus-életpályamodell, az egész napos iskola pedig kötelezettségből csak lehetőséggé válhat az intézmények számára.