A PDSZ elnöke bírósághoz fordul Hoffmann kijelentése miatt

2011.12.01. 19:08

Bírósághoz fordul Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az oktatási államtitkár egy televízióműsorban tett kijelentése miatt. Mendrey szerint Hoffmann Rózsa a Magyar Televízió november 22-i Az Este című műsorában rendkívül dehonesztáló kifejezésekkel illette.

Mendrey László szerint az államtitkár súlyosan sértő álláspontot fogalmazott meg személyét, pedagógus szakmai munkáját illetően. Ezzel szerinte megsértette személyiségi és jó hírnévhez való jogát, és ezzel együtt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét is.

Az államtitkárnak írt tiltakozásában jelezte, elfogadhatatlannak tartja, hogy egy kizárólag szakmai kérdést személyes síkra terelve próbáljon kezelni, egyben felajánlotta, kész bárhol, bármikor nyilvános szakmai dialógust folytatni vele a köznevelési törvényről. Felvetésére mind ez ideig nem kapott választ, írta.

Jogi szakemberük elemezte az államtitkári interjút, és arra a következtetésre jutott, hogy az ott elhangzott kijelentések túlmentek a tolerálhatóság határán, írta. Ezért döntöttek úgy, hogy megteszik a jogi rendezéshez szükséges lépéseket, és bírósághoz fordulnak. Erről a lépésről szerdán levélben tájékoztatta az államtitkárt.

Hoffmann Rózsa november 22-én a televízióműsorban azt mondta a szakszervezeti vezetőnek a törvényjavaslatot illető kritikai észrevételeire reagálva, hogy „tudja, én most nagyon kemény dolgot fogok mondani. De én nem engednék iskolába gyerekek közé olyan embert, aki többedszer hazudik. Ez nem igaz, hogy jövőre bevezetjük a pedagógusok magasabb időbeosztását." Szerinte szándékos megtévesztés, zavarkeltés, amit tesz, nem méltó egy pedagógushoz, szakszervezeti vezetőhöz, neki az a dolga, hogy védje a pedagógusok érdekeit, de nem az a dolga, hogy hazudjon és megtévesszen.