Krisztina
18 °C
24 °C

Betiltotta a jegyző az új Gárda gyöngyöspatai rendezvényét

2011.12.01. 13:48
Gyöngyöspata megbízott jegyzője megtiltotta a településen e hét végére meghirdetett, közterületre tervezett demonstrációkat. Mátyás István arról is tájékoztatott, hogy a Heves megyei község önkormányzata a művelődési házat sem adja bérbe a hétfői és a szerdai események miatt.

Juhász Oszkár, a település jobbikos polgármestere kedden tett bejelentést a rendőrségen arról, hogy hétfő éjjel kétszer rálőttek, amikor elhagyta a polgármesteri hivatal épületét. Szerda délután pedig egy tömegverekedés tört ki két, helybeliekből álló csoport között egy régebbi vitás kérdés miatt, amiben három ember könnyebb sérüléseket szenvedett.

Mátyás István közleménye szerint egy magánszemély néhány hete azzal kereste meg: a gyöngyöspatai művelődési házat szombaton bérbe szeretné venni rendezvény céljára. A bérleti díjat pénteken egy összegben fizetné ki, ekkor írná alá az ezzel kapcsolatos szerződést is.

"A nyomtatott sajtóban és az internetes portálokon keringő hírek alapján alaposan feltételezhető, hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom kívánja bérbe venni" a művelődési házat – írta a megbízott jegyző, aki a hétfő éjszakai lövöldözés, illetve a szerdai tömegverekedés miatt mondta vissza a bérbeadásra szóban kötött megállapodást. A döntést annak reményében hozta, hogy a jelenlegi helyzetben a rend biztosításáért ezzel teheti a legtöbbet – fűzte hozzá.

Mátyás István ezzel együtt – mivel a törvényességi határidőn belül írásos kérelem nem érkezett – hatásköréből eredően megtiltotta "az önkormányzati tulajdonban lévő utcákon, tereken és más ingatlanokon a szombatra és vasárnapra tervezett, szervezés alatt álló, vagy már megszervezett rendezvényeket, felvonulásokat és közterület foglalásokat is".

A Heves megyei kormányhivatal vezetője, Horváth László arról tájékoztatott, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke, parlamenti frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva hisztériakeltésnek nevezte, hogy a hivatal vezetője nyilvánosság előtt arra kérte Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármestert: a történtek "ne adjanak ürügyet arra, hogy a hétvégén megjelenjen Gyöngyöspatán az Új Magyar Gárda". A pártelnök azt mondta: "se neki, se Juhász Oszkárnak nincs tudomása arról, hogy gárdafelvonulás készülődne Gyöngyöspatán" – írta Horváth László, megjegyezve, hogy ő maga is elítélte a támadást.

(Az interneten megjelent felhívás szerint a zárt körű rendezvényt már hetek óta szervezték, azt nem közterületen kívánták megtartani. A szövegben szerepel az is, hogy a rendezvénynek nincs semmi köze a Juhász Oszkárral történtekhez.)

"A gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti parlamenti bizottság november 30-án meghallgatta Juhász Oszkár polgármestert, aki kérdésre válaszolva elismerte, hogy ő maga is részt vett az Új Magyar Gárda szombatra tervezett gyöngyöspatai rendezvényének előkészítésében. Ehhez képest nem kellett eltelnie egy órának, hogy a Vona Gáborral tartott sajtótájékoztatón ennek az ellenkezőjét nyilatkozza" – írta Horváth László.