Semjén: Zárva volt a detoxikáló

2011.12.01. 19:29 Módosítva: 2011.12.01. 19:47
Semjén Zsolt visszaszólt Ján Slotának, aki a magyar miniszterelnök-helyettes szerda reggeli interjújára reagálva arról beszélt, hogy Magyarország élezi a szlovák-magyar kapcsolatokat. Semjén szerda reggel úgy vélte, Szlovákiának előbb vagy utóbb vissza kell vonnia a magyar állampolgársági törvény ellen hozott törvényét.

Valószínűleg annak tudható be Ján Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének a magyar állampolgársági törvénnyel kapcsolatban tett csütörtöki nyilatkozata, hogy a szlovákiai orvossztrájk miatt zárva volt a detoxikáló, reagált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a nacionalista szlovák politikus nyilatkozatára.

Slota szerint nem Szlovákia, hanem Magyarország az, amely kiélezi a szlovák-magyar kapcsolatokat. A szlovák Semjén Zsolt előző napi televíziós nyilatkozatára reagált, amely szerint Szlovákiának előbb vagy utóbb vissza kell vonnia a magyar állampolgársági törvénnyel szemben hozott ellentörvényét.

Slota szerint Semjén Zsoltnak szégyellnie kellene magát, ráadásul összekeveri a realitásokat a saját benyomásaival. "Nyilatkozata csak azt bizonyítja, hogy nem Szlovákia torpedózza meg a szlovák-magyar kapcsolatokat, hanem a magyar kormány és a parlament, amelyek kinevetik a nemzetközi törvényeket, kapcsolatokat és az Európai Unión belüli normális kultúrát" - állítja Slota nyilatkozatában.

"A magyar parlament által a kettős állampolgárságról elfogadott törvény és azok a tények, amelyeket ez magával hoz, még a be nem avatottat is ahhoz (a felismeréshez) kell hogy vezessék, hogy a magyar politikai vezetők tevékenysége jelenleg megegyezik a náci kamarilla tevékenységével a harmincas évekből - a Szudéta-vidék elfoglalása, a második világháború kezdete... Szlovákiának egyszerűen ellentörvénnyel kellett reagálnia" - olvasható a dokumentumban, amelyet a közszolgálati TASR hírügynökség hozott nyilvánosságra.

Semjén Zsolt az m1 Ma reggel című műsorában szerdán azt mondta, akármilyen színű kormány jön az előre hozott választások után, Szlovákiának előbb vagy utóbb vissza kell vonnia a magyar állampolgársági törvény kapcsán hozott ellentörvényét, mert az Szlovákiának is tarthatatlan.

A jogszabály szerinte sok olyan szlovákot is érint, akinek semmi köze a magyar ügyhöz. Példaként említette azokat a szlovákokat, akik Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban dolgoznak, évek óta ott élnek, megkapták az ottani állampolgárságot, és most elveszik tőlük a szlovákot.