Rogán alsó szomszédját bízta meg 120 millióért az V. kerület

2011.12.02. 11:23
Rogán Antal, az V. kerület polgármesterének társasházi szomszédja a tulajdonos abban a cégben, amely nemrég elnyerte az önkormányzat 120 milliós kommunikációs tenderét. A Hamu és Gyémánt Kft.-nek blogokon és közösségi oldalakon kell a Belvárost népszerűsítenie.

Az Index információi szerint ugyanabban a II. kerületi társasházban lakik Csetényi Csaba, a Hamu és Gyémánt Kft. egyik tulajdonosa, ahol a belvárosi önkormányzatot irányító Rogán Antal és családja.

A polgármesterrel szoros baráti kapcsolatot ápoló Csetényi cége nemrég újabb nagyösszegű megbízást kapott az V. kerülettől. Az uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé, hogy a Hamu és Gyémánt Média Kft. nyerte az önkormányzat bruttó 120 millió forintos kommunikációs tenderét. A hirdetmény szerint a cég azt vállalta, hogy blogokon, a Twitteren, a YouTube-on és különféle közösségi oldalakon próbálja meg növelni a kerület turistaforgalmát. A megbízatás egy nemzetközi vagy uniós online kampány lebonyolítására és a program eredményességének mérésére szól.

Magas volt a léc

A cég meghetősen magas mércének megfelelve jutott a belvárosi munkához. A kerület által támasztott feltételek szerint ugyanis csak olyan cég indulhatott a tenderen, amelynek az elmúlt három évben már legalább 125 milliós bevétele származott az ittenihez hasonló online és social media-csatornák kialakításából, nemzetközi, vagy uniós online kampányokból és azok monitoringjából, illetve sales-feladatokból. A kiírásban azt is megszabták, hogy a feladatterületekből külön-külön legalább három befejezett munkát kell referenciaként bemutatni.

A Hamu és Gyémánt mostani megbízatása nem az első a kerületben. Két éve a Belváros Főutcája projekt kommunikációs tenderét nyerte meg a kft. Akkor bruttó 68 millió forintot kapott a sajtóügyek és a Lipót Napok elnevezésű rendezvény levezénylésére.

Idén szeptemberben a Budapest Szíve Program projektjeinek „teljes körű soft feladatainak ellátására" is a Hamu és Gyémánt Kft.-t találták a legmegfelelőbbnek. A belvárosi feladat elvégzésére adott megrendelés ezúttal nem a kerülettől származott, hanem a fővárosi önkormányzat által alapított Budapest Szíve Városfejlesztő Nonprofit Kft.-től.

Szomszédok
Szomszédok
Fotó: Nagy Botond

Az V. kerületi polgármesteri hivatalban az Indexnek elismerték, hogy a cégvezető és Rogán szomszédok, de felhívták a figyelmet arra, hogy a személyes ismeretség az első megbízás idején még nem állt fenn.

A cég honlapja szerint a Hamu és Gyémánt magazin a kft. „zászlóshajója”, de a lapkiadás és céges magazinok publikálása mellett a tulajdonosok interaktív kommunikációs tanácsadóként is működnek. A cég tavaly jó évet zárt, a cégadatok szerint 1,04 milliárd forintos forgalom mellett 46 millió forintos adózott eredményt hozott Csetényinek és tulajdonostársának, Krskó Tibornak, akik a Kempinski szállodában lévő Cigar Tower nevű szivarbolt tulajdonosai is.

Nyílt pályázaton lett a legjobb

Cikkünk megjelenése után Puskás András, V. kerületi alpolgármester közleményében azt írta: Belváros-Lipótváros Önkormányzata nyílt közbeszerzést írt ki "On-line és Social Media-csatornák kifejlesztése és tartalom előállítása a Belváros turistaszámának növelése céljából" címmel. Ezen a tenderen bárki elindulhatott. A két induló a Hamu és Gyémánt Kft., valamint a BTDM Nonprofit Kft. és a Dots Amazing Bt. által alkotott konzorcium voltak. A kiírt követelmények alapján a Hamu és Gyémánt Kft. pályázata bizonyult jobbnak, így ez a cég lett az eső helyezett. A Hamu és Gyémánt számos más állami pályázatot nyert már el, hiszen egy többéves tapasztalattal rendelkező, átláthatóan működő, sikeres cégről van szó.

A Hamu és Gyémánt Kft. vezetése szintén közleményt adott ki, amelyeben leszögezik, hogy a cégcsoport 2008 óta vesz részt közbeszerzéseken, és tevékenységük, valamint közpénzekből finanszírozott munkáik átláthatósága érdekében a cégcsoport felajánlja, hogy mind az eddigi, mind a jövőbeni bármely közbeszerzési tenderanyagába teljes betekintést nyújt a média erre igényt tartó képviselői számára.