Piroska
-2 °C
5 °C

Kicsit megpihentek a képviselők

2011.12.02. 06:41 Módosítva: 2011-12-02 09:36:03
Kevesebb mint háromórás pihenő után pénteken reggel a választójogi törvény vitájával újra megkezdte a munkát az Országgyűlés, amely szerda reggeltől péntek hajnali ötig, negyvenöt órán keresztül ülésezett.

Reggel nyolckor Kósa Lajos expozéjával kezdődött az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslat vitája.

"A tények azt igazolják, hogy a választókerületek újrafelosztása nem befolyásolja a választás eredményét" – mondta Kósa Lajos.

A fideszes képviselő arról a vitáról, hogy a választókerületek újrafelosztása kinek kedvez és kinek nem, azt mondta: szerinte ez csak olyan országokban jöhet szóba, ahol egyfordulós, a "győztes mindent visz" elve alapján működik a  választási rendszer, kellően hosszú adatsor áll rendelkezésre arról, melyik körzetben szavaznak a bal vagy jobboldalra, és csak két politikai szereplő van.

Magyarországon ugyanakkor – folytatta – hat országgyűlési választás után csak négy körzetről lehet elmondani, hogy bármi történik, ott mindig a bal, vagy a jobboldal nyer. Ilyen a budapesti XII. kerület és a II. kerület, ahol a jobboldal győzött, akkor is, amikor lavinaszerű volt az MSZP győzelme, és ilyen a XIII. kerület két egyéni körzete, ahol akkor is a baloldal nyert, amikor a jobboldal mindent vitt – tette hozzá.

Kósa Lajos szerint ezért a tények nem támasztják alá azt a vélelmet, hogy itt bárki magának tudna kedvezni. "Persze lehet azt mondani, hogy minden szentnek maga felé hajlik a keze, ez igaz is, de, hogyha a szentnek nincs keze, akkor nem tud maga felé hajlani" – fogalmazott.

A javaslatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Kósa Lajos, Pokorni Zoltán, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Boldog István, Varga István, Szűcs Lajos, Gelencsér Attila, Balla György és Selmeczi Gabriella fideszes képviselők nyújtották be az Országgyűlésnek.

Az ellenzék korábban élesen bírálta az előterjesztést, amely szerintük a Fidesz-KDNP pártszövetségnek kedvezne a következő választásokon. Ezek alapján nem elképzelhetetlen, hogy pénteken egy újabb heves és hosszan elhúzódó vita vár a parlamentre.

Ezt megelőzően csaknem két napon keresztül ülésezett egyhuzamban az Országgyűlés. A viták elhúzódását az ellenzéki frakciók összehangolt akciója okozta, ami miatt a szerdai ülésnap összeért a csütörtökivel, utóbbi így csak tizenegy órás csúszással tudott elkezdődni.