Megbélyegezve érzi magát az MSZP

2011.12.02. 01:05
Az MSZP felelősségét rögzítő törvényjavaslat vitájában Wittner Mária azzal érvelt, a szabadság nem tesz igazzá, a Jobbik arról beszélt, hogy ami a kommunizmusban jó volt, az is eltűnt. Bárándy Gergely szerint ezzel megteremtik az alapot az MSZP tönkretételére.

A mai magyar jogállam nem épülhet a kommunista állam bűneire, ezért a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló kormánypárti törvényjavaslat lezárja az elmúlt két évtizedet és mindenki számára lehetővé teszi, hogy új lappal kezdje a XXI. századot - mondta Varga István, a Fidesz vezérszónoka az előterjesztést ismertető parlamenti expozéjában.

Osztozik a felelősségben

Lázár János, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, valamint további tíz fideszes politikus november 20-án nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amelynek preambulumában kimondanák, az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Rögzítenék azt is, hogy eddig elmaradt a kommunista diktatúra vezetőinek felelősségre vonása, ám az alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésével "lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére". A javaslat lehetőséget adna az előző rendszer vezetőinek biztosított állami juttatások csökkentésére, és arról is rendelkezne, hogy a kommunista hatalom birtokosai közszereplők.

A szabadság nem tesz igazzá

Az igazság szabaddá tesz, de ez fordítva nem igaz, a szabadság nem tesz bennünket igazzá - mondta Wittner Mária (Fidesz) vezérszónoki felszólalásában.

Wittner azt feszegette, volt-e valódi rendszerváltás, volt-e szembenézés a múlt bűneivel. A gennyes sebeket fel kell tépni, mert csak így gyógyulhatnak be, csak így zárhatják le a múltat - mondta.

Az MSZP szerint a mai magyar baloldal megbélyegzéséről, hiteltelenítéséről és nem csak a múlt felelőseinek felelősségre vonásáról szól a beterjesztett törvényjavaslat. Bárándy Gergely, az MSZP vezérszónoka azt mondta, a kormányoldal megteremti a jogi alapjait annak, hogy politikai ellenfelüket hogyan lehet tönkre tenni és a párt vagyonát elkobozni.

Akik kínoztak, azokat el kell ítélni

Bárándy szerint akik el nem évülő bűnöket követtek el, akik kínozták embertársaikat, azokat az MSZP szerint is el kell ítélni attól függetlenül, hogy melyik korszakban követték azokat el.

A Jobbik szerint négy lépésben kellene végrehajtani az elmúlt rendszer utáni igazságtételt. A múlt teljes feltárását a kommunizmus bűnöseinek bírósági elszámoltatásának, az alkotmányos jogfolytonosság helyreállításának, illetve a bűnökben részesek közéletből történő kizárásának kell követnie - mondta Gaudi-Nagy Tamás, a párt vezérszónoka.

Ami jó volt, eltűnt

Ami a kommunizmusban, szocializmusban jó volt az sajnos eltűnt, míg ami rossz volt, nem változott, mondta Gaudi-Nagy. "Megmaradt a kijáró rendszer, az elitek összefonódása, a herék élősködése a nemzet tisztességes rétegei fölött és megmaradt a tehetségek előrejutásának gátlása, megmaradt az, hogy nemzeti érdekeinket fel nem vállalói politikai elit vezeti hazánkat" - mondta a vitában.

Mérgezi a jelent

Az LMP szerint bosszú helyett a társadalmi traumák kibeszélésére, az állami terrortól szenvedők számára biztosított elégtételre lenne szükség. Schiffer András, a párt vezérszónoka felszólalását úgy kezdte: a "temetetlen múlt mérgezi a jelent és akadálya a jövőnek". A békés átmenetnek ára van és ezt évtizedekkel később kell megfizetnünk.

Schiffer szerint az elszámolás elmaradásának szomorú mérlege, hogy ávós pribékek boldogulni tudtak az 1956 és az 1990 utáni Magyarországon is, a magyar társadalom pedig azzal szembesült, hogy az előző rendszer haszonélvezői lettek a demokratikus átmenet legnagyobb nyertesei