Riadókészültség a Paksi Atomerőműben

2011.12.03. 13:58

A Duna alacsony vízállása miatt életbe lépett a kisvizes intézkedési terv második fokozata: ügyeletet rendeltek el, gyakoribbak az ellenőrzések, de továbbra is biztonságosan üzemel mind a négy blokk, közölte Mittler István, az atomerőmű kommunikációs igazgatója. Minden páros órában ellenőrzik a vízállást, az uszadékfogókat. A következő hat napra vonatkozó előrejelzések szerint 30 centis vízszintemelkedés várható.

Nincs vészhelyzet

Mittler hangsúlyozta, hogy a mostani vízszint a működésbiztonságot és teljesítményt nem befolyásolja, jelenleg mind a négy blokk üzemel, az összáramtermelés meghaladja a 2000 megawattot. A paksi atomerőmű blokkjait 1982-87 között helyezték üzembe. A működéshez négyblokkos üzemelésnél percenként 100 köbméter vizet emelnek ki a Dunából. A vizet megtisztítva, néhány fokkal magasabb hőmérsékleten engedik vissza a folyóba.

Az atomerőmű történetében nem volt még arra példa, hogy alacsony vízállás miatt csökkenteni kellett volna a blokkok teljesítményét. 1987 óta most a legalacsonyabb Duna vízállása, szombaton ez az érték a Balti-tenger szintje felett mért 84,29 méter. Az eddigi rekorder a 2003. augusztus 30-án mért 84,42 méter volt.

Leállhat a román atomreaktor

Bukarestben attól tartanak, hogy le kell állítani az ország egyetlen atomerőművének, a cernavodai erőműnek az egyik reaktorát, ha a Duna vízszintje tovább apad, mivel a reaktor hűtését itt is a folyó vizével oldották meg. Legutóbb 2003-ban kellett leállítani a román erőművet akkori rekordalacsony vízállás miatt. A román állami áramszolgáltató társaság, a Hidroelectrica termelésének 40 százaléka a Dunától függ, így a társaság most bejelentette: csökkenti az áramellátást.