Karaktergyilkossággal védekezik az Uzsoki

2011.12.03. 16:10 Módosítva: 2011.12.03. 16:29
Az Uzsoki utcai kórház szerint egy volt szakorvosjelöltjük sértettségből rágalmazta meg az intézményt azzal, hogy morfintúladagolással küldik halálba a végstádiumban lévő rákos betegeket. A kórház főigazgatója szerint a halandóság nem magasabb náluk mint másutt, holott az átlagosnál súlyosabb eseteket látnak el. A kórházból 46 olyan kórlap tűnt el a 2005-2007 közötti időszakból, amelyen morfium adagolását tüntették fel. A kórházat Magyar György ügyvéd képviseli, aki szerint ha az ügy eljut a bíróságig, hamis vád miatt indulhat eljárás a kórházat támadók ellen.

Sajátos védekezéssel próbálta megvédeni a morfiumügy miatt az Uzsoki utcai kórház jó hírnevén esett csorbát az intézmény főigazgatója. A szombaton megtartott sajtótájékoztatón ugyanis jelentős részben annak az orvosnak a jó hírnevét, szakmai felkészültségét és emberi tisztességét próbálták meg szétrombolni, aki – amúgy a kórház nevének említése nélkül  – egy áprilisban megjelent cikkben írt a rákos betegek túlmorfiumozásáról.

Fotó: Kovács Attila

A Szándékos morfintúladagolás Magyarországon (pdf) című cikk szerint az egyik fővárosi kórházban a végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak. Az ügyben emberölés gyanújával rendőrségi nyomozás indult az Uzsokiban. Főként a kórház gégészeti osztályán 2005-2007-ben történt haláleseteket vizsgálják.

A rendőrség november 19-én tartott házkutatást a kórházban a gyanús haláleseteket vizsgálva. Az máig nem derült ki, ki tett feljelentést a kórház ellen. Az Uzsoki által felkért és a szombati sajtótájékoztatón is megjelenő Magyar György ügyvéd megjegyezte: egy házkutatás még nem jelent semmit. Ha ugyanis egy gyanús ügyről a hatóságnál valaki bejelentést tesz, vagy erről a hatóság tudomást szerez, mindenképpen ki kell vizsgálnia az ügyet.

Fotó: Kovács Attila

Golub Iván főigazgató egy kivetítőn összeállított adatsorokat mutatott be az Uzsoki kórház tevékenységéről. Mint mondta, a kórház fekvőbeteg osztályán 2005-ben 1589 beteget láttak el, ezek közül 764 volt daganatos. A főigazgató szerint a kórházban a halandóság átlagos, 3 százalék alatt van. Különösen igaz ez a rossz hírbe keveredett gégészeti osztályra. "Ott nem mandulákat vesznek ki és nem fülpucolóműtéteket hajtanak végre", mondta, hanem gyakran olyan súlyos betegeket látnak el, akiket máshol már nem tudnak, mert nincs meg a megfelelő szakmai felkészültségük.

Golub Iván részletesen beszélt arról, hogy a rendőrség által vizsgált 2005-2007 közötti időszakból összesen 46 kézzel írott kórlap hiányzik az irattárukból, de az ezeken szereplő adatok a digitális adattárban megvannak. Mindez a rendőrségi házkutatásnál derült ki, és a kórház ezután feljelentést is tett.

A kórház korábbi közleményében és a szombati sajtótájékoztatón sem rejtette véka alá: azt feltételezik, hogy a morfiumtúladagolásról szóló cikk szerzőjére gyanakodnak az eltűnt iratok miatt. Golub Iván szerint sem egy esetleges morfiuntolvaj, sem a betegeket netán túladogoló orvos nem akarta volna felhívni ezzel a figyelmet magára. A cui prodest kérdéssel indító dián a prezentációban a következő lehetséges megfejtéseket sorolták fel: bosszú, hamis állítás bizonyítása, nem beszámítható állapot, szándékos károkozás.

A kórházban szigorú, minőségbiztosítási rendszer működik, különösen szigorú szabályok vonatkoznak a morfium kiadására, hangoztatta a főigazgató. A fájdalomcsillapításra használt kábítószert csak úgy lehet beadni valakinek, ha rögzítik az orvos nevét, a dózist, az adagolást, a beadás időpontját. A főigazgató egy szakmai tekintély tanulmányát is idézte, aki szerint a morfinból az a megfelelő adag, amely csillapítja a beteg fájdalmát, a dózsinak tehát elvileg nincs felső határa. A kórházban azért fordulhatott elő, hogy néhány betegnek a szokásos adag négy-ötszörösét kellett adni, mert a korábbi adaghoz már hozzászoktak, így az már nem csillapított fájdalmukat, mondta az igazgató.

A sajtótájékoztató innentől már nagyrészt a morfintúladagolásról szóló szakcikk szerzőjéről szólt. Golub Iván először megemlítette, hogy a kórház gégészeti osztályát a kérdéses időben egy igazi szaktekintély vezette, aki "még miniszteri dicséretben is részesült". Az ő kezei alatt dolgozhatott a fiatal szakorvosjelölt, akinek mindenben segítettek, de a főigazgató szerint "a szakmai felkészültsége enyhén szólva is megkérdőjelezhető" volt.

A kórházi ágyak 2007-es leépítésekor a fiatal orvost elküldték, mert visszatért dolgozni az a kolléganő, akinek a helyére felvették. Az szakorvosjelölt 2007-ben munkajogi pert indított ki nem fizetett túlmunkája miatt. A per 2011 márciusában megszűnt, a kórház fizetett is az orvosnak. Golub Iván szerint egy sértett emberről van szó, aki azóta sem szerezte meg szakvizsgáját, sőt mint bemutatta, orvosi diplomája már nem is érvényes. A főigazgató később még utalgatott arra is, hogy a fiatal orvos ellen korábban egy nőbetegük panaszt is tett.

A leleplező cikket író orvos elleni karaktergyilkosságot Magyar György  folytatta. "A fiatalembernek egyéb ügyei is voltak" – állította az ügyvéd és arra utalt, hogy egy korábbi bűnvádi eljárásban "korlátozott beszámítási képességet" állapítottak meg nála. Magyar György azt mondta, ha a kórház elleni ügy eljut a vádemelésig, a bíróság előtt fogják megvédeni az intézményt, ebben az esetben viszont a hamis vád következményével kell számolnia a kórház ellen támadóknak, amely akár 5 év szabadságvesztéssel is büntethető.

Az Index megpróbálta elérni a leleplező cikket író fiatal orvost az írását megjelentető Lege Artis Medicinæ ( LAM) kiadóján keresztül. A kiadóban azt ígérték kérdéseinket továbbítják az érintettnek, de rajta múlik, hogy válaszol-e ezekre.