Elküldték Orbán Viktort a Lánchídról

2011.12.03. 13:36 Módosítva: 2011.12.03. 15:44
Két szakszervezeti tüntetést is tartottak Budapesten, a két csoport a Széchenyi téren találkozott a Magyar Tudományos Akadémia épületénél. Az érdekképviseletek szerint a jövő évi költségvetés ellehetetleníti a közszférában dolgozókat. A tüntetésen élesen bírálták és aprópénzt dobáltak Gaskó Istvánnak, aki pénteken megállapodott Matolcsy Györggyel a szakszervezeti vezetőknek járó kedvezményekről.

Kockán az életed mottóval rendezett tüntetést a Széchenyi téren a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a LIGA Szakszervezetek és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT). A néhány ezres tömeg a Kossuth térről indult el két régi mentőautó felvezetésével, jelentette tudósítónk.

A Clark Ádám téren főként a rendőrök, katonák, tűzoltók, vámosok és vegyipari dolgozók érdekeit képviselő Magyar Szolidaritás Mozgalom tüntetett, itt néhány százan gyűltek össze. A tiltakozók dél körül gyalog indultak el a Lánchídon keresztül a Széchenyi térre, hogy ott csatlakozzanak a közszolgálati szakszervezetek demonstrációjához. A Lánchídon átvonuló tüntetők közben azt kiabálták, hogy "Orbán takarodj". A tüntetés miatt a környéken akadozott a belváros forgalma.

A Magyar Tudományos Akadémia épületénél tartott demonstráció alapvetően békés volt. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és a hozzá csatlakozók azután döntöttek a demonstráció mellett, hogy a kormány a 2012-es költségvetésben minimális követeléseiket sem teljesíti. Az érdekképviseletek szerint így tovább folytatódik az illetményrendszerek befagyasztása és a reáljövedelmek évek óta tartó csökkenése. A szakszervezetek szerint a költségvetés tervezete az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kultúra és közgyűjtemények, a közigazgatás és a rendvédelem jövő évi finanszírozására sem ad megnyugtató választ.

A tüntetésen beszédet mondó Tamás Gáspár Miklós úgy fogalmazott, hogy a magyar szakszervezeti történelem egyik legsötétebb napja volt, amikor három szakszervezeti szövetség pénteken megegyezést írt alá a kormánnyal "az eddig legelnyomóbb munka törvénykönyvét illetően". A filozófus hangsúlyozta, hogy szükség van a szakszervezeti egységre, mert "ma nem nagyon látok más erőt, ami a hazát megmenthetné".

Gaskó István illetve más szakszervezeti vezetők pénteken megállapodást írtak alá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel illetve a munkaadói képviseletekkel az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről. A megállapodás, amelynek szövegét Árok Kornél a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének, illetve a Magyar Szolidaritás Mozgalomak a vezetője közzé is tett a Facebookon (a dokumentumot pdf-ben itt olvashatja), jelentős részben a szakszervezeti vezetők védelméről és a nekik járó munkaidőkedvezményről szól.

A tüntetésen a tömegben ott volt Gaskó István, a Liga Szakszervezetek vezetője is. Gaskót többen szidalmazták és aprópénzt dobáltak neki, hogy szedje fel. Gaskó István újságíróknak azt mondta, a közszolgálatra vonatkozó követelések, amelyek a szombati tüntetésen hangzottak el, teljesen jogosak. Arra a felvetésre, hogy leárulózták, azt felelte, véleménye szerint a tüntetők tévednek, és ezt be is fogják látni. Felhívta a figyelmet, hogy azt is kiabálták neki, elárulta a vasutasokat, miközben a héten dőlt el, hogy ötmilliárd forintot fognak kapni a Máv-Cargo eladása után. "Nem rossz szándékú emberek, csak szerintem nincsenek képben" - tette hozzá a bekiabálókra utalva.

A mai tüntetést szervező SZEF közleményében azt tudatta, elfogadhatatlannak és érthetetlennek tartja, hogy a kormánnyal, a munka törvénykönyve egyes részéről kötött megállapodáshoz más szakszervezeti konföderációhoz tartozó kollégáik a nevüket adták. Hangsúlyozták, hogy a megállapodást jelenlegi állapotában nem támogatja a magyar szakszervezeti mozgalom egésze.