Bíróságon a terézvárosi ingatlanpanama

2011.12.04. 10:24

Hétfőn kezdődik Verók István VI. kerületi szocialista politikus és társainak büntetőpere a Fővárosi Bíróságon (FB) egy Andrássy úti ingatlannal összefüggő százmilliós hűtlen kezelés vádjával.

Az ügyészség szerint a VI. kerület Andrássy út 47. szám alatti műemlék épületet az önkormányzat a rendszerváltás után társasházzá alakítatta, és értékesíteni akarta, ám ehhez akkor az Országos  Műemlékvédelmi Hivatal nem járult hozzá. Az önkormányzat 2003-ban újra megpróbálta eladni az épületet, és ennek során a reálisnál sokkal alacsonyabb lakott, illetve beköltözhető ingatlanértékekkel kalkulált. A vételi ajánlatok közül pedig Fürst György másodrendű vádlott, az önkormányzat akkori vagyonügyekért felelős alpolgármestere, csak a Terézváros számára hátrányosabbat továbbította az önkormányzat tulajdonosi osztályához. Mégpedig azzal a szóbeli instrukcióval, hogy az ajánlattevő cég kérelmében foglalt feltételek szerint, versenytárgyalás mellőzésével dolgozzanak tovább, holott - az ügyészség szerint - az alpolgármester tudta, hogy a vételárként felajánlott összeg, és az ingatlan versenytárgyaláson kívül történő elidegenítése jogszabályellenes. Az önkormányzatnál volt is olyan főosztályvezető, aki nem volt hajlandó aláírni az ingatlan elidegenítésére vonatkozó javaslatot.

A képviselő-testület azonban 2004 nyarán Verók István és tucatnyi vádlott-társának szavazatával elfogadta az előterjesztést, és úgy rendelkezett, hogy a versenytárgyalástól eltekint, és az ingatlant elidegeníti az ajánlattevő kft.-nek.

A vádlottak az ingatlan társasházi jogi jellegét megszüntették, és felhatalmazták a polgármestert arra, hogy megkösse az adásvételi szerződést, valamint a bérlők bérleti jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetésére irányuló megállapodásokat. A 2004 őszén létrejött adásvételi szerződést Terézváros részéről Verók István szocialista polgármester írta alá.

Mindezzel az ügyészség szerint a vádlottak megszegték vagyonkezelői kötelezettségüket, illetve a rendeltetésszerű gazdálkodás szabályait, és úgy értékesítették az Andrássy út 47. szám alatti önkormányzati ingatlant, hogy azzal Terézvárosnak legalább 128 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A vádlottak között van Verók István korábbi terézvárosi szocialista polgármester mellett tizenkét volt MSZP-s, illetve SZDSZ-es önkormányzati képviselő, így például Fürst György volt alpolgármester, Kékesi Tibor volt szocialista országgyűlési képviselő, és a bűnsegédi magatartással vádolt egykori kerületi aljegyző. A vádlottak szabadlábon védekezhetnek.

Lapinformációk szerint az ügyészség börtönbüntetést és közügyektől eltiltást tart indokoltnak a vádlottak esetében. A terézvárosi ingatlanokkal kapcsolatban további büntetőeljárások is folyamatban vannak különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.