Újabb kemény kritikát kapott a médiatörvény

2011.12.04. 21:30

Igazolták a nemzetközi sajtószabadság-szakértőknek a magyar médiaszabályozással kapcsolatos komoly aggodalmait azok a tárgyalások, amelyeket a múlt héten Magyarországon folytatott egy, a szólásszabadság állapotával foglalkozó szervezetek képviselőiből álló küldöttség, írta Paula Schriefer, a Freedom House (FH) alelnöke a szervezet honlapján a hétvégén közzétett blogjában.

Paula Schriefer, aki maga is tagja volt a küldöttségnek, bírálatában kifejtette hogy az a médiaszabályozás hatásköre túlságosan széles és a függetlensége megkérdőjelezhető, de egyúttal korlátozott lehetőséget biztosít az általa hozott határozatok bírósági felülvizsgálatára. Kifogásolta, hogy testületnek jogában áll engedélyeket felfüggeszteni, a médiatartalmakat felügyelni és bírságokat kiszabni.

A FH alelnöke azt is bírálta, hogy a tiltott tartalmak meghatározása túlságosan is tág. Úgy vélte az új szabályozási rendszer kifejlesztette a társszabályozás rendszerét, amely a cenzúrát a médiatulajdonosokhoz szervezi ki, cserébe a bírságoktól való mentességért.

Paula Schriefer szerint a magyar kormány arra hivatkozva szokta elutasítani a rangos nemzetközi szervezetek bírálatát, hogy azok túlzottak vagy politikai indíttatásúk, és nagy erőfeszítéseket fordít arra, hogy hasonló európai példákkal igazolja a magyar médiaszabályozást. A FH alelnöke szerint függetlenül a külföldi párhuzamoktól a magyar szabályozás olyan törvények összességéből áll, amelyek együttvéve jelentős fenyegetést jelentenek a média sokszínűségére, valamint arra, hogy a média elláthassa alapvető ellenőrző szerepét.