Piroska
-2 °C
5 °C

Elfogtak egy finn gépet a magyar légtérben

2011.12.05. 13:33 Módosítva: 2011-12-05 13:34:19

Azonosítottak és elfogtak egy rádiókapcsolatot nem létesítő finn repülőgépet vasárnap a honvédség vadászgépei. A gép engedéllyel, de előzetes bejelentkezés nélkül repült át az ország légterén – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM)

Néhány perc alatt elfogták a Kecskemétről felszálló honvédségi Gripenek a Kuvaitból Antwerpenbe tartó finn Falcon 50 típusú repülőgépet. A Romániából átrepülő, útvonalengedéllyel rendelkező magángépnek a határ előtt be kellett volna jelentkeznie a magyar légügyi hatóságoknál, ez azonban nem történt meg.

A finn gépet – amely 12 óra 48 perckor Békéscsabánál lépett be a Magyar Köztársaság légterébe – a készültségi géppár négy percen belül elfogta és azonosította.

A finn repülőgép pilótája észlelve az elfogást, vészfrekvencián felvette a kapcsolatot a pilótákkal, akik a budapesti polgári légiforgalmi irányító szolgálat frekvenciájára irányították.

Miután a polgári szolgálat később tájékoztatta a honvédség veszprémi légi irányítási központját, hogy helyreállt a kétoldalú rádiókapcsolat, a két Gripen visszatért a bázisra, a finn gép pedig Sopronnál elhagyta Magyarország légterét.