Gyorsul a hivatali ügyintézés

2011.12.05. 19:52

A kormány a közigazgatási eljárásokat gyorsító törvénycsomag indoklása szerint a "Jó Állam" megteremtésén munkálkodik. A közjó érdekében végzett munka következő fejezete a közigazgatás rendszerének "az ésszerűség útjára terelése", a "bürokrácia okozta indokolatlan társadalmi terhek" határozott lépésekkel mérséklése és a közszolgáltatások színvonalának emelése.

Első lépésként az újraszabályozott Ket. – így rövidítik a szép nevű 2004. évi CXL. törvényt – alapelvé teszi, hogy a hatósági ügyintézők jóhiszeműen járjanak el. A jövőben az alapjogok vagy a közérdek védelmére létrejött civil szervezetek konkrét ügyféli jogosultságot kaphatnak.

Korlátozzák az ügyintézési határidőt, amit a jövőben csak kivételesen indokolt esetben lehet majd meghosszabbítani, a szakhatósági eljárás időtartamával például nem. A szabályok változásával amúgy sem lesz kötelező szakhatóság segítségét kérnie az ügydöntő hatóságoknak. A törvényalkotó reményei szerint az általános ügyintézési határidő 2014. január 1-től 30-ról 21 napra csökkenhet.

Ha egy hatóság nem zárná le az eljárást az előírt határidőn belül, a jövőben nem dönthetne saját hatáskörben az új határidőről, hanem soron kívül új eljárást kellene lefolytatnia.

A hatékonyabb munkavégzés érdekében a miniszteri hatósági hatásköröket más, a miniszter irányítása alatt álló szervhez telepítik, mert a miniszter elsődleges feladata az ágazati irányítás és ellenőrzés, valamint a jogalkotás és a stratégiaalkotás.

Az elektronikus ügyintézés gördülékenyebbé tétele érdekében a technikai részletszabályokat a jövőben nem törvényi szinten határozzák meg, ellenben igyekeznek egységes keretszabályokat kialakítani. Megszűnne viszont a hatóságok elektronikus kapcsolattartási kötelezettsége.