Vádat emeltek a volt Főtáv-vezér ellen

2011.12.05. 12:04
Vádat emeltek K. Lajos és hét társa ellen a Főtáv Zrt. gazdálkodásával kapcsolatos büntető ügyben, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt, tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A vádirat lényege szerint K. Lajos vádlott a tagok megtévesztésével rábírta a Főtáv Zrt. igazgatóságát, hogy adja hozzájárulását a sem közületi hőszolgáltatási tevékenység kifejtésére engedéllyel, sem pedig a csepeli „R.” lakópark, mint társasház irányában érvényes hőszolgáltatási szerződéssel nem rendelkező, K. György vádlott által vezetett Csepeli Hőszolgáltató Kft. megvásárlásához.

A jóváhagyás alapján a Főtáv Zrt. - K. Lajos vádlott által aláírt szerződéssel - 2008. március 13. napján 180 millió Ft-ért megvásárolta a nevezett Kft.-t, amelynek azonban sem anyagi lehetősége, sem technikai tudása nem volt a társasház fűtési rendszerének kiépítésére.

A szerződés megkötésével a felek célja az volt, hogy anyagi fedezetet nyújtsanak a Gy. Zoltán vádlott által vezetett Csepeli Lakásfejlesztő Zrt. részére a fenti lakópark kivitelezési munkálatainak befejezésére, melyet likviditási problémái miatt a Zrt. a vállalt határidőben és műszaki tartalommal nem tudott átadni.

K. Lajos fenti cselekményével – Gy. Zoltán és K. György segítésével – ténylegesen 120 millió Ft kárt okozott a Főtáv Zrt.-nek.

A fentieken túl K. Lajos 2007. novemberében indokolatlan és aránytalan díjszabást tartalmazó reklámszerződést kötött a káposztásmegyeri jégcsarnok üzemeltetőjével annak ellenére, hogy az adott időszakra vonatkozóan már volt létező reklámszerződése a jégcsarnok legnagyobb bérlőjével, mely cselekményével a vádlott a Főtáv Zrt.-nek 24 millió Ft vagyoni hátrányt okozott.

A vádlott 2008. júniusában szakmai elvárások és hasznosítási cél nélküli szerződést kötött a K. Miklós vádlottal a Főtáv Zrt. 2007. július és 2008. május hónapja közötti sajtómegjelenéseinek elemzésére, annak ellenére, hogy a Főtáv Zrt. saját kommunikációs igazgatósága is képes lett volna a feladatot elvégezni. A vádlott cselekményével 3 millió Ft vagyoni hátrányt okozott a Főtáv Zrt.-nek.

BKV: hamarosan vádemelés jöhet

Hamarosan vádemelés jöhet a BKV ügyeiben is. Az ügy jelenleg vádelőkészítési szakaszban van, az ügyészség 20 embert gyanúsít, túlnyomórészt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, közöttük Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest, Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor volt tanácsadóját, valamint több volt BKV vezérigazgatót és helyetteseiket. A kiszivárgott nyomozati iratok alapján Mikileaks rovatunkban követheti az ügy fejleményeit.

Befürödtek a gyógyfürdővel is

November elején különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt javasolt vádemelést a (BRFK) a Budapest Gyógyvizei és Hévizei Zrt. volt vezérigazgatója ellen. A nyomozás megállapítása szerint Ferenczi Tibor kezdeményezésére a zrt. úgy írt ki pályázatot a cég alaptevékenysége, a fővárosi fürdők üzemeltetésére és karbantartására, hogy a kiírás lényegi részleteiről a felügyelőbizottság nem tudott.

A projektet a kiírás előtt nem sokkal alakult Opero Kft. nyerte el, amely a szerződés megkötése után egyoldalúan előnyös helyzetbe került. A nyomozók tanúként hallgatták ki a fürdők vezetőit is, és vallomásuk, valamint az egyéb bizonyítékok alapján megállapították, hogy havonta 40, azaz évente 480 millió forint lett volna megtakarítható, ha Ferenczi nem ilyen feltételekkel szerződik az Operóval Az ügyről februári cikkünkben számoltunk be részletesen.

FKF: Körmükre égett a gázfáklya

Folyik a nyomozás az FKF-nél, Bielek Péter vezérigazgatót már 2010 áprilisában hallgatták ki gyanúsítottként  a pusztazámori hulladéklerakó környezetvédelmi beruházásával kapcsolatban. Erről szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatják.

Egy másik ügyben a gyanú szerint az egyik beszállító gazdasági társaság a leszállított áruk forgalmi értékénél lényegesen magasabb árat számlázott, ezzel jelentős vagyoni hátrányt okozva az FKF Zrt.-nek.

A BRFK nemcsak a Hagyó-éra vezetőit vette elő. Cikksorozatunk alapján egy korábbi ügye (kutatás-fejlesztési kamutanulmányok) miatt hűtlen kezeléssel gyanúsítják Tölgyesi Balázst is, akit Tarlós István nevezett ki az FKF élére 2010 végén (Tölgyesi azóta lemondott). Az FKF-es ügyeknek további 9 gyanúsítottja van összesen a legutóbbi állás szerint.

A Főkert egyes volt vezetői ellen is nyomoznak a cég tevékenységével, illetve a társaság tulajdonában álló gazdasági társaságokkal kapcsolatban.