Magyarországra jött a szlovák állampolgárságától megfosztott asszony

2011.12.06. 15:56

Elhagyta Szlovákiát a csaknem százéves Tamás Ilonka, akit a szlovák hatóságok azért fosztottak meg szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart – adta hírül a hírek.sk szlovákiai honlap.

Az internetes portál beszámolója szerint az idős asszonyt nagyon felzaklatták a történtek, ezért Magyarországon élő lánya magával vitte. Tamás Ilonka áprilisban vette fel gyorsított eljárással a magyar állampolgárságot. Szlovák okmányait a héten kellett volna leadnia a rendőrségen. Egészségi állapotára hivatkozva a család halasztást kért, amit meg is kapott.

Az idős tanítónő lánya elmondta, amikor benyújtották a visszahonosítási kérelmet, még arról szóltak a hírek, hogy nem veszti el a szlovák állampolgárságát az a kettős állampolgár, akinek az adott országban hozzátartozója él. Végül egy szigorúbb megfogalmazást hagyott jóvá a szlovák törvényhozás.

A szlovák törvények szerint Tamás Ilonkára ugyanaz vonatkozik, ami minden külföldi állampolgárra. "Minden állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát automatikusan elveszíti a szlovákot." – közölte Grendel Gábor, a belügyminisztérium szóvivője.

Tamás Ilonka nemzedékeket nevelt fel. Pedagógiai munkásságáért a Komenský emlékérmet és a Szlovák Köztársaság aranyplakettjét is megkapta. Idős kora ellenére ma is aktív közösségi életet él. Nyugdíjas klubbot vezet, tagja az MKP-nek. Rimaszombatban hatalmas felháborodást keltett, ami vele történt.

Haza szeretne menni

Lánya, Fehér Csabáné szerint az idős asszony még gyenge, de megerősödése után vissza akar térni rimaszombati otthonába. Tamás Ilonka injekciókat kap, hogy megnyugodjon, erősödjön, és amikor kicsit jobban van, rögtön azt kérdezi, mikor mehet vissza Rimaszombatba, mesélte a lány. Szerinte édesanyja képtelen megérteni, hogyan fordulhatott elő, hogy tőle, aki a Monarchia idején magyar állampolgárként született, becsülettel végigdolgozott jó néhány évtizedet a csehszlovák, majd szlovák határokon belül, elveszik a szlovák állampolgárságát, csak azért, mert újra felvette a magyart.