Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megcsúszott a síkosságmentesítők beszerzése

2011.12.06. 08:13
Decemberben már biztos, hogy nem tudja beszerezni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az Állami Autópálya-kezelő Zrt. a téli szezon jég- és csúszásmentesítő anyagait. A két nagy állami cég a közbeszerzések miatt nem jutott el a vásárlásig.

Az idei tél hosszú csapadékmentes időszakkal kezdődött, ezért egyelőre nem volt szükség a közutak szórására. A kedvező meteorológiai helyezet jól jött a közútkezelő cégeknek, mert még nem tudták megvásárolni a szezon biztonságos levezényléséhez szükséges síkosságmentesítő anyagokat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és Állami Autópálya-kezelő Zrt. már két közbeszerzésben is kért ajánlatokat az utakon használt kalcium-klorid szállítására, a beszerzés azonban leghamarabb januárban kezdődhet el.

A közútkezelő cégek augusztusban indították el a 100-150 milliós tendert, de az elmúlt három hónap nem volt elég ahhoz, hogy a hivatalos eljárás keretében be is fejezzék a vásárlást.

A két állami cég felesben 1000 tonna kalcium-klorid granulátumot próbált beszerezni, de az első kiírásra nem érkezett értékelhető ajánlat. Az MK Zrt. kommunikációs irodáján azt mondták, hogy időközben sikerült újabb tendert megjelentetni, arra már több ajánlat is befutott. Ha minden jól megy, egy hónap múlva már elkezdődhet a beszerzés.

A kétmillió liter kalcium-klorid oldatra kiírt tendere azonban csak jóval később fejeződhet be. A 40-60 millió forintra becsült adalékanyag eljárása a Közbeszerzési Döntőbíróság elé került. Az ügyben egyelőre nincs döntés.

Az MK Zrt. tájékoztatása szerint a csúszás nem jelent komoly biztonsági kockázatot, mert a hagyományos jégmentesító anyagból, a sóból már sikerült beszerezni megfelelő mennyiséget. Jelenleg 130 ezer tonna áll a raktárakban.