Hallgattak a bíróságon a Verók-ügy vádlottjai

2011.12.07. 12:44

A terézvárosi ingatlanbotrány első, hétfői tárgyalásán Verók István, a volt szocialista polgármester még részletes vallomásban igyekezett cáfolni a vádakat, a szerdán meghallgatott önkormányzati képviselők többsége viszont nem tett vallomást. Csak azt hangoztatták, hogy nem érzik magukat bűnösnek, nem követtek el bűncselekményt.

A vád szerint legalább 128 millió forint vagyoni hátrányt okozott Terézvárosnak 2004-ben az adásvételi szerződés aláírásával Verók, az elidegenítés megszavazásával a tucatnyi szocialista és SZDSZ-es képviselő-testületi tag, illetve a törvényességi ellenőrzés elmulasztásával bűnsegédként az aljegyző. A vádirat tartalmazza azt is, hogy a hatályos önkormányzati és lakásrendelettel, valamint az államháztartási törvény előírásaival ellentétesen jártak el a vádlottak, amikor pályáztatás nélkül elfogadták az önkormányzat számára kedvezőtlenebb ajánlatot. Mindezzel az ügyészség szerint megszegték vagyonkezelői kötelezettségüket, illetve a rendeltetésszerű gazdálkodás szabályait, és hűtlen kezelést követtek el.

A szerdai tárgyaláson még a személyi körülményeiről, így a vagyoni helyzetéről is hallgatott Kékesi Tibor harmadrendű vádlott, aki nem csupán a terézvárosi képviselő-testület tagja volt, hanem szocialista országgyűlési képviselő is. A szerdai tárgyaláson ismertetett rövid nyomozati vallomásában sem beszélt a konkrét esetről, csak általánosságban a képviselő-testületi előterjesztésekkel kapcsolatos ügymenetről.

Nem érthet mindenhez

Balog Gábor volt terézvárosi szocialista képviselő-testületi tag nyomozati vallomása szerint az önkormányzati frakció megvitatta a képviselő-testület elé kerülő javaslatokat, és a kisebbségben maradt frakciótagoknak is a többségi állásponttal összhangban kellett szavazniuk, kivéve, ha mentességet kértek ez alól, ami viszont igen ritka volt.

A vádlottot korábban, a nyomozás során kérdezték az Andrássy út 47. szám alatti ingatlanra vonatkozó ajánlat jogszerűségéről és a valós piaci árhoz való viszonyáról. Ő akkor arról beszélt, hogy ezek ellenőrzése speciális szakmai tudást igényel, amellyel ő nem rendelkezett, az önkormányzat szakapparátusa pedig semmiféle ilyen jellegű kifogással, jelzéssel nem élt. Balog szerint az önkormányzati képviselőnek meg kell bíznia a polgármesteri hivatal szakembereiben, egyébként ellehetetlenül a munkája, egyedül képtelenség utánanézni minden képviselő-testületi előterjesztéssel kapcsolatos szakmai kérdésnek.

Balog Gábor nyomozati vallomásában azt is mondta, hogy a vádbeli 150 milliós ajánlatnál szerinte nem volt kedvezőbb. A helyi Fidesz-KDNP-frakció ugyan beterjesztett egy 201 milliós vételi ajánlatot, de az szerinte nyilvánvalóan azért történt, mert 200 millió fölött kötelező volt pályáztatni, és csak az érdemi munkát akarták akadályozni. Arra kérdésre, hogy miért akadályozta volna a terézvárosi ellenzék 2004-ben az ingatlan eladását, a szocialista képviselő nyomozati vallomásában azt válaszolta: azért, mert ha az egyik politikai oldal egy ügyet normálisan el tud intézni, az hátrányos a másik oldalnak. "Ez a szavazatokról szól" - jegyezte meg a politikus a szerdán ismertetett vallomásában.

Verók István hétfőn azt mondta, hogy a vádbeli ingatlan műemlékvédelmi felújításával és a bérlők kiköltöztetésével kapcsolatos nehézségek, bizonytalanságok miatt szerinte reménytelen volt a pályáztatás, ilyen bizonytalan feltételek mellett ugyanis nem számíthattak megalapozott ajánlatokra.

Nem akartak szerepelni

A vádbeli cselekmények idején, és jobbára még másfél évvel ezelőtt is polgármesteri, alpolgármesteri, illetve önkormányzati, esetenként parlamenti képviselői megbízatásokat betöltő vádlottak a hétfői, első tárgyalás kezdetén - egyetlen kivétellel - nem járultak hozzá ahhoz, hogy a sajtó róluk bármiféle kép-, illetve hangfelvételt készítsen, azzal az indokkal, hogy már nem közszereplők.

Szerdán az elsőrendű vádlott védője kérte, hogy tiltsák ki a kamerákat a tárgyalóteremből. Arra hivatkozott, hogy a hétfői tárgyaláson készített felvételek láttak napvilágot a médiában. Ehhez csatlakozott egyik védőtársa is. A tanácsvezető bíró azonban továbbra is engedélyezte a forgatást, mondván, hogy ez mégiscsak egy nyilvános tárgyalás, ha pedig történne jogsértés, az érintetteknek van lehetőségük azért jogi úton elégtételt szerezni.

A büntetőper decemberben a vádlottak meghallgatásával folytatódik, a tanúkra várhatóan februárban jönnek majd. A vádlottak mind szabadlábon védekezhetnek. A terézvárosi ingatlanokkal kapcsolatban további büntetőeljárások is folyamatban vannak, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt.