Esztergom svájcifrank-alapú óriáshitelt vesz fel

2011.12.09. 16:03

Esztergom képviselő-testülete pénteki ülésén úgy döntött, hogy egy közbeszerzési eljárás lezárulása után új hitelmegállapodást ír alá a bankkal, ebben átütemezik a meglévő hiteleket.

Tétényi Éva, a város független polgármestere a Raiffeisen Bankkal kötendő új hitelszerződés kapcsán az ülésen közölte: a jórészt svájci frank alapú új kölcsön összege mintegy 17 milliárd forint.

A bank képviselői a testület tagjainak kérdéseire elmondták, hogy a futamidő 25 év, az első négy évben tőketörlesztési moratórium érvényes. A négy év alatt az önkormányzat az adósságrendezésben részt vevő kisebb hitelezőket ki tudja elégíteni, továbbá a bank az új hitelmegállapodás megkötésével a hitel fedezetét képező ingatlanokra jelzálogjogot jegyezhet be, amellyel korábban nem rendelkezett.

Az ülésen a polgármester visszavonta a hivatal szervezeti átalakítását célzó előterjesztését, a Fidesz helyi frakcióvezetője, Steindl Balázs pedig törvényességi aggályok miatt azt az indítványát, amely szerint a hivatal vezetői ellen indított perek költségét a város fizette volna ki, tíz évre visszamenőleg.

A hivatal szervezeti és működési szabályzatát a polgármester a jegyzői irodával egyeztetve terjesztette elő, a tervezethez a helyi Fidesz-frakció számos módosító javaslatot nyújtott be. Tétényi Éva a javaslatok megismerése után közölte: azok továbbra sem teszik lehetővé, hogy egy asszisztensen kívül más is segítse a munkáját, ezért az előterjesztést visszavonja.

A továbbiakban Steindl Balázs (Fidesz) frakcióvezető azt indítványozta: az önkormányzat 10 évre visszamenőleg fizesse ki a már foglalkoztatásban nem álló polgármester és alpolgármesterek ellen, a munkájukkal összefüggésben indult perek költségét, függetlenül attól, hogy az érintett nyer vagy veszít a perben, és az alperes vagy a felperes szerepét tölti be.

A tervezetben szintén 10 éves visszamenőleges hatállyal szerepelt, hogy a hivatal vezetőit egyszeri díjas, befektetéshez kötött életbiztosítás illeti meg, amellyel kapcsolatban minden költséget az önkormányzat visel.

Balla Sándor aljegyző azt mondta, az elképzelés nem törvényes a visszamenőleges hatály miatt.

A polgármester tájékoztatása szerint az ügyben rendőrségi nyomozás folyik, ugyanis közpénzből, testületi felhatalmazás nélkül több éven át összesen 12 millió forintért életbiztosítást fizettek két alpolgármesternek és Meggyes Tamás (Fidesz) akkori polgármesternek. A közpénzből felhalmozott összeget a két alpolgármester felvette, majd visszafizette a városnak.

Tétényi Éva közölte: a testület egyszer már tudomásul vette a visszamenőleges életbiztosítások kifizetését, most ehhez próbálnak jogi hátteret teremteni. "Ez kimeríti a hűtlen kezelés gyanúját" - fogalmazott a polgármester.

Stámusz Andrea (Jobbik) közölte, ha ezt a testület megszavazza, hűtlen kezelés és hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentik a Fidesz-frakciót, majd Lázár János frakcióvezető politikai programjából idézett; eszerint az, "aki a közösség bizalmával visszaél, bűncselekményt követ és a jelenleginél jóval súlyosabb büntetést érdemel".

A helyi Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs a hozzászólásokat követően, rövid konzultáció után közölte, hogy az előterjesztést visszavonják.

Az ülésen szerepelt az alpolgármester-választás ügye is. Az erre vonatkozó javaslatot a vita megkezdése előtt visszavonta a polgármester, de ezt követően mind ő, mind a Fidesz-frakció elmondta véleményét a kérdésről.

Tétényi Éva közölte: egy alpolgármestert már választottak, aki később lemondott, a továbbiakban pedig az ő jelöltjeit a testület nem fogadta el. "Önök korábban írásba adták, hogy a frakció fél évig nem kíván alpolgármestert jelölni, ezért én sem kívánok önök közül senkit sem jelölni" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: szerinte a legjobb megoldás a képviselő-testület feloszlatása lenne.