Milyen börtönt látnak itt, mutasson már egyet

2011.12.09. 16:00
„Börtön helyett lakhatást” követelő tüntetők vártak Pintér Sándorra és Tarlós Istvánra a ferencvárosi Aszódi utcában épülő új hajléktalanszálló előtt. A szállónak december elsejére kellett volna elkészülnie, de még csak az építési munkálatokat lehetett megcsodálni. A szállón rendőri jelenlét és előállító helyiség is lesz. Pintér leállt erről vitatkozni a Város Mindenkié aktivistáival, de hamar elfogyott a türelme. A következő állomásra, a Feszty Árpád utcai szállóra már felpaprikázott hangulatban érkezett meg a belügyminiszter és főpolgármester.

Tüntetők össztűzében találta magát Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter, amikor megérkeztek az egyik új hajléktalanszálló ferencvárosi, Aszódi utcai épületéhez. A Város Mindenkié (AVM) hajléktalan érdekvédelmi csoport aktivistái „Hol van a szociális miniszter?” és „Nem kérünk a börtönszállókból” transzparensekkel várták őket, néhány környékbeli lakó pedig amiatt készült nekik beolvasni, hogy hajléktalanszállót hoznak a közelükbe. A „Börtön helyett lakhatást” skandálás közepette Pintér és Tarlós villámsebesen beviharzott az épületbe, ahová a tüntetőket már nem engedték utánuk.

Az eredetileg december elsejei átadásra tervezett három szintes épület belülről is hozta, amit a külsejét  - betört ablakot, régről ott maradt kólareklámot - elnézve várni lehetett. Por, sitt, téglák, kábelek, festékszag mindenütt, viszont a közmunkában foglalkoztatott munkások Tesz-vesz városi hangulatot varázsolva minden tőlük telhetőt megtettek, hogy a most éppen január 31-re tervezett átadási időpont reálisnak tűnjön. Lázasan kopácsoltak, fúrtak, szereltek, ahogy az egyelőre fagyos, szűk, hosszú folyosókon Pintérék elhaladtak mellettük.

A látogatók lelkiismeretesen sorban benéztek a teljesen egyformának tűnő csupasz szobákba, és közben néhány elcsípett mondatukból ítélve még mindig a kint tüntetők miatt füstölögtek. "Milyen börtönt látnak itt? Mutasson már egyet" - háborgott a belügyminiszter. Közben már itt elkezdte emlegetni a csepeli gyilkosságokat (ezt a témát későbbi nyilatkozatából sem hagyta ki), azt próbálva példával megtámogatni, hova vezethet, ha a hajléktalanokat hagyják a saját törvényeik szerint élni. "Jobb az aluljárókban lakni, mi?" - vetette oda Tarlós is. A munkálatnézés utolsó perceiben még sikerült vetni egy pillantást az egyik nagy terem falát beborító, klasszikus erdős-hegyes-tavas tájat ábrázoló panelposzterre, de a menet már száguldott is tovább, ki az épületből.

A menetrend szoros volt, de Pintér azért leállt egy kicsit vitatkozni az AVM aktivistáival. Sajnos a párbeszéd hangjait elnyomta az újrakezdődő skandálás, de az látszott, hogy az ismétlődő kérdésekre a higgadtan indító belügyminiszter kezdte elveszíteni a türelmét. "Nevetséges, amit mond" – a vége felé már így vágott vissza az aktivistának. Mint később kiderült, felajánlotta, hogy nézzék meg mégis az épületet belülről. Az aktivisták viszont azt akarták, hogy Pintér és Tarlós személyes vezessék őket körbe, és mutassák meg nekik az előállító helyiségeket is. A párbeszédnek ezzel vége szakadt, Tarlósék kocsiba ültek, és áthajtattak az I. kerületbe, a Feszty Árpád utcába.

Ott, a Mercure Hotellel szemben már egy kész új szállórészt avattak az intézményt működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Az épületben korábban is éltek már hajléktalanok, de a főváros finanszírozásával most megnyílik ugyanott egy új, 50 férőhelyes nappali melegedő és 24 férőhelyes éjjeli menedék is. A hajléktalanokat hétfőtől fogadják majd. Itt demonstrálók már nem voltak, Tarlós így zavartalanul elkezdhette rövid megnyitóbeszédét, de láthatóan még mindig nem tette magát túl a tüntetőkön. "Megáll az ember esze, hogy ilyesmi ellen tüntetnek" – mondta, miután arról beszélt, hogy 2006 és 2010 között 130 ember fagyott meg Budapest utcáin, és ők azért "fáradoznak", hogy ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg.

Nem lesz pardon

Elmesélt még egy megrázó történetet arról, hogy épp ma reggel, miközben ment be a hivatalába, látott egy embert, aki a Deák tér kellős közepén guggolt le, és végezte el a dolgát. Kitért az új szállókon várható rendőri jelenlétre, és azt bizonygatta, hogy az nem a hajléktalanok korlátozását szolgálja, csak megvédik őket egymástól. (A rendőri jelenlétről és arról, miért tartja azt szükségtelennek a legnagyobb budapesti hajléktalan-ellátó szervezet szakmai igazgatója, itt olvashat részletesen.)

Az utána következő Pintér azzal indított, hogy rendet ígértek, és újra előhúzta a Csepel-sziget kártyát, mondván érvényt szereznek a törvénynek, hogy ilyesmi ne forduljon újra elő. Az előállító helyiségek a szállókon Pintér szerint arra lesznek jók, hogy oda vigyék, aki bűncselekményt követ el a szállón belül. Közölte még azt is, hogy akik a későbbiekben aluljárókban akarnak lakni, azokat a rendőrök el fogják vinni a hajléktalanszállókra, „nem fogunk semmilyen pardont ismerni”.