18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

TASZ: Dopemant megfosztották a jogaitól

2011.12.09. 16:40
A rappert a jogvédők szerint szándékosan hallgatták ki tanúként, mert – a gyanúsítottakkal szemben – a tanú szinte mindenre köteles válaszolni. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) úgy véli, a rapper nem a Himnuszt, hanem a politikusokat bazmegelte.

A TASZ közleményében idézi Skoda Gabriellát, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét, aki korábban már bejelentette, hogy „a kerületi ügyészség úgy ítélte meg, hogy a nemzeti jelkép megsértésének vétsége megállapítható, illetve ezen bűncselekmény gyanúja megállapítható, és ebből kifolyólag elrendelte a nyomozást az ügyben.”

A jogvédő szevezet szerint ennek fényében nyilvánvaló, hogy az ügyészség pontosan tudja, ki valósította meg a cselekményt, így Dopeman, azaz Pityinger László tanúként történő idézésének egyetlen célja és értelme az lehet, hogy a rappert megfosszák jogaitól.

Egy bűncselekmény gyanúsítottját ugyanis megilleti a védelem és a hallgatás joga. Senki nem kötelezhető arra, hogy önmagát terhelő vallomást tegyen, és önmaga ellen bizonyítékot szolgáltasson. A tanút ezek a jogok nem illetik meg, a vallomástételt szűk körben tagadhatja meg, egyébként köteles válaszolni a kérdésekre.

Dopeman a TASZ közleménye szerint a rendőrségen a legtöbb kérdésre megtagadta a válaszadást arra hivatkozással, hogy bár szerinte nem követett el bűncselekményt, de az ügyészség álláspontja szerint igen, így élni kíván a mentességi jogával.

A TASZ álláspontja szerint a nemzeti jelkép megsértéséhez a sértő vagy lealacsonyító kifejezésnek közvetlenül a védett jelképre kell vonatkoznia. A zeneszámban a Himnuszra vonatkozóan ilyen kifejezés nem hangzik el, az előadó a „bazmeggel” politikai pártokról, politikusokról, vagy például a parkolócéduláról fejti ki a véleményét.

A feljelentők a TASZ szerint szövegértelmezési nehézségekkel küzdenek, az ügyészség viszont a vélt vagy valós politikai elvárások miatt rendelhetett el nyomozást. A terhelti jogoktól való megfosztás kísérlete a vádhatóság hatalmi arroganciáját jelzi, ami rosszabb, mintha csak a szöveget nem értenék – írja a TASZ.

A jogvédő szervezet szerint a közvetlenül a nemzeti jelképre tett sértő vagy lealacsonyító megjegyzés esetében is kérdéses, hogy óvja-e az állam tekintélyét az érintettek büntetőjogi üldözése. "Az állam tekintélye – amit a nemzeti jelképek reprezentálnak – az állami cselekvés függvénye, és azt sohasem a kritikusok csorbítják, mégoly éles szavakat használjanak is. Szerintünk a véleménynyilvánítás alaptalan üldözése és a hatalmi arrogancia rombolja ma Magyarországon mind a demokráciát, mind az állam tekintélyét.".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport