Piroska
-1 °C
5 °C

Tizenketten állhatnak bíróság elé az Eclipse-ügyben

2011.12.09. 20:11 Módosítva: 2011-12-09 20:12:38

Befejezte a nyomozást és tizenkét ember ellen vádemelést javasolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az eredetvizsgálattal foglalkozó, különösen nagy értékű adócsalás és pénzmosás gyanújába keveredett Eclipse Zrt. ügyében.

Az Eclipse Zrt.-nél csaknem nyolcmilliárd forint névértékű, könyvelt fiktív számlát foglaltak le a vámnyomozók. Ezek felhasználásával a cég vezetői a gyanú szerint 1,4 milliárd forint kárt okozhattak az államnak.

Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője azt mondta: "tizenkét gyanúsított van az ügyben, akik ellen bűnszervezetben elkövetett adócsalás és magánokirat hamisítás bűncselekménye miatt éltünk vádemelési javaslattal. Az iratokat a Fővárosi Főügyészségnek küldtük meg." A cég korábbi teljes vezérkara is a gyanúsítottak között van.

Tavaly március 10-én hajnalban kommandósok fogták el az Eclipse Informatikai Rendszerház tulajdonosait és vezetőit. Hét embert vettek őrizetbe, köztük a cég vezérigazgatóját. Néhány órával később már a cég központjában tartottak házkutatást.

Az Eclipse Zrt. 2005 és 2009 között több nagy értékű informatikai megrendelést kapott az államtól. Ezek között volt például a biometrikus útlevél, vagy az eredetiségvizsgálat informatikai rendszerének kidolgozása.

Az m1 szerint a NAV bűnügyi szolgálatánál az adócsalás miatti vádjavaslattal nem ért véget az Eclipse-ügy. Az alapügytől elkülönítve hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és vesztegetés miatt is folyik egy nyomozás az Eclipse Zrt. ügyében.