Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán szerint a dolog nem olyan vészes

Az embereknek nincs mitől tartaniuk. Ezt Orbán Viktor mondta a köztévé szombat délben felvett, vasárnap este leadott rendkívüli interjújában, ahol a csütörtök-pénteki EU-csúcsról beszélt. A miniszterelnök elmondta, hogy ugyan rosszkor, Magyarország szerkezeti átalakítása közben jött az eurózóna válsága, de az eredeti terveinket nem adjuk fel. 2012-ben nemcsak az esernyő, de a viharkabát is elkél.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ég a ház, a baj az ajtón kopog, mutatott rá a fenyegető euróválságra a hét közepén még Orbán Viktor miniszterelnök, aki úgy vélte: a válság olyan, mint egy kígyó, a szemünkbe néz, hipnotizál és megbénít.

  • Pénteken aztán a britek mellett kezdetben úgy tűnt, mi is nemet mondtunk az uniós megegyezésre, de később aztán kiderült, hogy a magyarok esetében valójában inkább talánról, mint nemről volt szó, vagyis, hogy Orbán a parlament beleegyezésétől tenné függővé, csatlakozik-e Magyarország az egyezséghez. Aztán több más ország addig egyértelműnek tűnő igenjéről is kiderült, hogy azok is inkább talánok.

    Orbán pénteken Brüsszelben egyben utalt arra, hogy jelentősen át kell írni a költségvetést, és el kell kerülnünk, hogy más európai országokhoz hasonlóan nálunk is recesszióba essen a gazdaság.

  • Hétfőn miniszterelnöki felszólalással kezd a parlament, Orbán Viktor magyarázza el az EU-csúcson történteket, talán választ kapunk rá, hogyan lett a nemből talán, a talánból igen, az igenből újra talán, és hogy miért is lett hirtelen szükség teljesen új költségvetésre.

  • A hétfői parlament előtt azonban Orbán még vasárnap 18:55-kor a Duna TV-be száműzött Betlen Jánosnak ad interjút az m1-en, amelyből talán minden kiderül.

  • cikkünk a témában:

    Orbán csak Betlen Jánosnak nyilatkozik a köztévében?

    Érdekes jelenségnek lehetnek tanúi a nézők, amikor Orbán abban az idősávban ad interjút az m1-en Betlennek, amikor Obersovszky Péternek menne A lényeg című műsora. Az ügy hátterében azonban ellentmondó információk kavarognak.

    Az egyik variáció szerint Orbánt eredetileg az Obersovszky-műsorba hívták meg vendégnek, de oda nem akart elmenni, és azt kérte, hogy Betlennek nyilatkozhasson. A másik variáció jóval profánabb, eszerint Orbán maga akart interjút adni a brüsszeli események miatt, és egyszerűen csak bemondta azt a nevet, ami régről beugrott neki az MTV-ből.

  • Az m2-n a Szerelem a Hohenstein-kastélyban című német sorozat 9. része megy a miniszterelnöki interjúval párhuzamosan, eközben a Dunán az Önök kérték kívánságműsora erősíti azt a népi megfigyelést, hogy a Duna évek óta kizárólag az Önök kértéket és az éjjeli akváriumot adja.

    Az RTL-en a Való Világ fut az Aréna alcímű különkiadással, amiben többek között a Seherezádé és Kinga nevű játékosok fognak bokszolni, ami még úgy is elég súlyosan hangzik, hogy fogalmunk sincs, kik ezek az emberek. A tv2 a Naplót küldi Orbán ellen a nézettségi versenybe, lesz benne brutális gyilkos és döbbenetes tragédia, bár ez nagyjából annyira meglepő, mint hogy Angliában ma esett az eső.

    A Viasaton a Jerry Maguire végéről, és a Harmadik műszak elejéről marad le, aki az interjút választja, a Comedy Centralon a zseniális Csengetett, mylord? sorozat valahányadik epizódjáról, a TV paprikán pedig a Receptdaráló Laci Hornácekkel című sorozatról, ahol a cseh konyha fenegyereke olyan sztárokkal főz, mint Iveta Fabesová, Petra Hrebícková és Viktória Ráková.

    Aggodalomra azonban semmi ok, mi nézzük önök helyett az összes többi csatornát, és szólunk, ha valahol történik valami érdekes.

  • Betlen: Sok embert ne váltson le vasárnap estig, mert elévül a beszélgetésünk. (Az interjút szombat délben vették fel.)

    DSZZS20111210107
    Fotó: Szigetváry Zsolt
  • Jó hangulatban, viccelődve kezdődik az interjú, Orbán Viktor jobb keze is megvan még. Betlen János fontossága teljes tudatában ül a miniszterelnökkel szemben.

  • Időjárást jelentenek. Hétfőn még 10 fok lesz az ország nyugati részein, de péntek éjjel már mindenhol fagyni fog.

  • Orbán arra a kérdésre, hogy mi volt a zavar  a magyar álláspont körül az EU-csúcson? Érdekesek ezek a méricskélések, hogy hol helyezkedik el a magyar álláspont, de hidegen hagyja. Azt nézi, mi a magyar érdek. Az a magyar érdek, hogy az eurózóna megoldja a problémáit. Azt akarja, hogy Magyarország Európa legversenyképesebb gazdasága legyen.

  • A Naplóban a nap kérdéseként azt teszi fel Vujity Tvrtko, hogy meglesz-e hiánytalanul a pénzszállítós rablás (sikkasztás?) eltűnt egymilliárdja. A nézők szerint nem lesz meg.

  • Orbán: 17 ország megállapodott, kilenc ország (mi is) a nemzeti parlamentjeivel beszéli meg, mi legyen, Nagy-Britannia pedig sem most, sem később nem akar az eurózóna tagja lenni. A csúcson se igent, se nemet nem mondott, a parlamentre hagyta a döntést.

  • Orbán: Ahhoz, hogy egy megállapodást alá lehessen írni, tisztázni kell a részleteket. A helyzet most nem így áll, mert nem tudjuk pontosan az eurózóna országainak megállapodását. Az eurózóna tagállamai már benne vannak, nekik nincs más választásuk. Közös a pénzük, de nincs közös gazdaságpolitikájuk, költségvetésük. Ha így marad, az katasztrófához vezet, ezért akár politikai uniót is kell alkotniuk.

  • Snookermeccs zajlik. A Trump nevű csokornyakkendős versenyző 65:0 arányban vezet az Allen nevű piros mellényes  versenyző ellen. Nem lennénk most az Allen helyében. Közben máris 70:0.

  • Orbán: Nem lehet kapkodni, egy vacsora alatt igent vagy nemet mondani, különösen egy vacsora alatt.

    DSZZS20111210113
    Fotó: Szigetváry Zsolt
  • Orbán: Olyan időket élünk, amikor Európában nagy a bizonytalanság, a bizalmatlanság. Az emberek, nemcsak a politikusok, félnek. Nem tudni, Európa jövője fölfelé megy, vagy süllyedni fogunk. Még a nálunk tájékozottabb üzletemberek is idegesen reagálnak minden nyúlfarknyi kiszivárgó diplomáciai hírre, ez nem jó.

  • Egy dokumentumfilm megy a nácikról. Ismét megerősítettünk egy népi megfigyelést, miszerint a National Geographicnak csak kétféle műsora van, a dokumentumfilm a nácikról, és a dokumentumfilm a cápákról.

  • Orbán: A magyar érdeket tartja mindig szem előtt, ez a hüvelykujjszabály.

  • Orbán: Magyarország a Nemzetközi Valutaalap egy programjában vesz részt, ezért most nem kell befizetnünk a közös kasszába. Ez a 2009-es összeomlásunk óta van így.

  • Egy világoszöld inget, és Winkler Róbertéra emlékeztető hajat viselő fiatalember nagy beleéléssel főz valamit, amit a kamerába mosolyogva úgy vezet fel, hogy "No kérem. Természetesen szalonna."

  • Orbán: A kormánynak az a dolga, hogy az ország ügyeit világos forgatókönyv szerint intézte. (Ezt Betlen felvetésére mondta, miszerint az IMF-ellenes retorika után hirtelen visszahívtuk őket.) Jó okunk volt azt feltételezni 2010-ben, hogy napsütés lesz. De időközben beütött egy euróválság. Mi küzdünk azért, hogy kijavítsuk a múlt hibáit, az eurózóna pedig a közös pénz megmentéséért küzd. Vagyis nem napsütésben kell kijavítanunk az előző ciklusok hibáit, hanem kell esernyő, sőt viharkabát is.

  • Az Önök kértékben Darvas Iván énekel fekete-fehérben, küldi sok szeretettel a család Andreának Pestre a 22. születésnapja alkalmából. És mindenkinek, aki szereti.

  • Orbán: Az EU-csúcson világos volt, hogy az eurózóna gazdaságai rosszabbul teljesítenek majd, mint korábban, ennek a hatása alól nem tudjuk kivonni. A német gazdasági adatokat vesszük alapul, ehhez igazítjuk a terveinket. A forint árfolyamára kedvezőtlen hatással lesz a lassulás, így egészen más euró-forint-árfolyamon kell átalakítani a költségvetést.

  • Egy kék mellényes rajzfilmmedve és piros baseballsapkás rajzfilmteknőccel beszélget. A teknőc szomorúnak tűnik.

  • Orbán: Az előzetes latolgatás szerint a növekedést a másfél százalékról fél százalékra, vagy ez alá kell levinni, a forint árfolyamot meg kell emelni. A dolog nem olyan vészes, mint amilyennek látszik, több mint 300 milliárd a költségvetés tartalékja, és szeretnénk a tartalék szintjét megtartani. A mostani tartalék is elég lenne, de akkor nem lenne tartalékunk.

    DSZZS20111210117
    Fotó: Szigetváry Zsolt
  • Az EU-csúcson történtek ismertetésétől kezdődve Orbán magyarázó stílusra váltott, a hüvelykujjszabályhoz hasonló tetőpontokhoz képest a viharkabát szükségességéről már gondterhelten beszél a miniszterelnök.

  • Orbán a válság politikai áráról: Amikor hozzáláttak a megörökölt helyzet orvoslásához, akkor azt mondta a minisztereknek: három elv alapján kell kezelni a válságot: 1. Tehermegosztás, vagyis ne csak az emberek viseljék a válság terheit, hanem a bankok, a nagyvállalatok is. 2. Felerősítés, vagyis azokat, akik hátukon viszik az országot, a magyar középosztályt, meg kell erősíteni.  3. Szerkezetátalakítás, vagyis mindent, ami újratermeli Magyarország eladósodását, át kell alakítani, pl. oktatás, egészségügy, nyugdíj, igazságügy. Ezek a megreformált rendszerek jövőre lesznek bejáratva.

  • Kórházi dráma zajlik, kék köpenyt viselő fiatal nők állnak körbe gondterhelten egy inkubázornak látszó tárgyat. Kicsit sírnak, aztán az egyik megöleli a másikat.

  • Hiányos öltözékű hölgyek táncolnak a tengerparton, az előadást nagy figyelemmel, valamint ütemes bólogatással követi néhány afroamerikai fiatalember.

  • Orbán: Nem számítottam arra, hogy az eurózóna magja súlyos válságba kerül. Ez olyan körülmény, ami nehezíti a dolgunkat, de eredeti terveinket nem szabad feladni. A kritikákra reagálva: a bankok és a nagycégiek ezermilliárdot fizettek be, ha ők ezt nem tették volna, akkor az embereknek kellett volna áldozatot hozniuk. Ilyen politikát még kevesen csináltak ebben az országban, de ilyen nehéz helyzetben is kevesen voltak. Magyarország meg fog állni a lábán, az embereknek nincs mitől tartaniuk.