Füstölögnek a kocsmárosok a cigaretta-stop ellen

2011.12.12. 19:25
A füstös kiskocsmák tulajdonosai örülnek legkevésbé annak, hogy januártól a legtöbb helyen nem lehet majd rágyújtani. Tíz-harminc százalékos forgalomcsökkenéstől szinte mindenki tart, de mivel a hatóságok csak áprilistól büntetnek, így a szórakozóhelyek többsége addig nem is akarja megtiltani a dohányzást a vendégeinek. Viszont már most is akad arra példa, hogy kijjebb tessékelik a füstölőket. A jól menő kávézóktól a talponállókig: megnéztük, hogyan várják a szigorítást.
dohányzás tilalom K EPA20060215011

„Már minden vendég zúgolódik. Ha jövőre az idei forgalom fele meglesz, annak örülni fogok. Naponta 2-300 vendég fordul meg itt, ennek a kilencven százaléka dohányzik. Sok vendég csak azért jön be, hogy rágyújthasson” – mondta egy óbudai talponálló pultosa.

Az Országgyűlés áprilisban fogadta el a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását, miszerint 2012 januárjától a legtöbb zárt közforgalmú helyen megtiltják a dohányzást. Tilos lesz majd rágyújtani a kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közintézményekben, vonatokon, ráadásul ezekben nem is lehet kijelölni dohányzóhelyet egy külön szobában. Zárt helyen csak a szállodák szivarszobáiban, pszichiátriai intézményekben és börtönökben lehet majd dohányozni. A kocsmákból, éttermekből ki kell majd menni, ha valaki rá akar gyújtani. A törvény januári hatályba lépése után három hónapos türelmi időszak következik, addig csak figyelmeztetnek, és csak áprilistól szabnak ki bírságot.

A fent említett óbudai talponálló nehéz helyzetben van, ugyanis a pár négyzetméteres helyiség egy aluljáróból nyílik. Mivel az aluljárókban már tavaly nyáron betiltották a dohányzást, így az épület előtt sem lehet majd rágyújtani még úgy sem, hogy a törvény engedi a bejárattól számított öt méteres körzeten kívül a dohányzóhely kijelölését.

Kivárnak

A József körúton található egyik söröző tulajdonosa a törvény hallatán csak annyit mondott, alkalmazásával mindenképpen kivárnak addig, amíg nem büntetnek. „Vendégeink döntő többsége dohányos. Félünk, hogy csökkenni fog a forgalom, de az utcán nem akarunk dohányzót kijelölni, mert arra a lakók panaszkodnának – vélekedett a pultosnő.

Egy másik, ugyancsak nyolcadik kerületi sörözőben viszont helyeselték a törvényt, így náluk már januártól tilos lesz a dohányzás, ugyanis ott sokan panaszkodtak a nagy füst miatt, de hogy mekkora bevételcsökkenéssel számolnak, arra nem tudtak válaszolni.

Az V. kerületi Veres Pálné utcában található, alig tíz négyzetméteres kiskocsmába forgalmas időben akár húsz ember bezsúfolódik, ekkor elviselhetetlen a füst, így a hely pultosa is üdvözölte a törvényt, még úgy is, hogy harminc százalékos forgalomkieséstől tartanak, viszont áprilisig ők is kivárnak.

Jól járnak

Több vendéglátós elmondta, a törvénnyel csak azok a szórakozóhelynek járnak jól, ahol kerthelyiség vagy terasz is van, mivel ezeken a helyeken a vendégek könnyebben hozzászoknak, hogy bent nem lehet majd dohányozni.

A Prága Kávéház és Teázónál is élnek majd a lehetőséggel, és kihasználják az áprilisig tartó türelmi időt. A Kálvin tér közelében lévő kávézó homlokzatához egy téliesített teraszt építenének, azonban ez még csak elképzelés. Tavasszal kezdenek el majd komolyabban gondolkodni azon, hogy hogyan oldják meg a kijelölt helyet, amire csak jövő októberben lenne szükség, ugyanis áprilisban, a szankcionálással egy időben nyit a kávézó terasza, ahol szabadon lehet majd pöfékelni.

Hurbán Attila, a kávézó vezetője az Indexnek elmondta, eddig még csak egy-két ember érdeklődött a januárban hatályba lépő jogszabály felől, aminek okát abban látja, hogy a törvény még nincs igazából a köztudatban. „A külföldi tapasztalások azt mutatják, hogy egy ilyen szigorítást az emberek az első két-három hónapban traumaként élnek meg. Itthon a törvény át fogja rendezni a dohányzási szokásokat. Biztos, hogy lesz egy átmeneti időszak, de az emberek nem fognak mindig otthon ülni” – véli Hurbán Attila. Bevételkieséstől a kávézó vezetője is tart, ennek mértékre szerinte attól függ majd, hogy a vendéglátósok milyen megoldásokat találnak ki arra, hogy a dohányzórészt biztosítsák a vendégeknek.

cigaretta 000 Par646937
Fotó: John D Mchugh

„A dohányosok még nem akarják elhinni, hogy jövőre nem lehet majd rágyújtani a szórakozóhelyeken, így március 31-ig biztos, hogy olyan helyre fognak járni, ahol lehet cigarettázni. Garantálható, hogy a dohányosok kevesebbet fognak fogyasztani, de a nemdohányzó vendégek nem fognak több bevételt hozni ” – ezt már Hornyák Zoltán, a KisCsendes nevű romkocsma főmunkatársa mondta. A szórakozóhely az erőteljes visszaesést nem januártól várja, hanem onnantól kezdve, hogy kinyitnak a szórakozóhelyek kerthelyiségei, teraszai.

A Szatyor Bár és Galériában már januártól nem lehet dohányozni, az utcafronton viszont kialakítanak egy teraszt, ami havonta nagyjából 100 ezres tételt jelent majd a szórakozóhelynek. „Nem tudunk a szabályozás ellen tenni. Vannak pró és kontra érvek, de ha már ez a szabály, megpróbáljuk pozitívan felfogni. A vendégkörben vegyes a fogadtatás, sokan üdvözlik, de sokan el is utasítják a dohányzás megtiltását” – mondta Bosznai Tibor művészeti vezető.

Hat után jobban kell a cigi

A József körúton található Stexben már a törvény hatályba lépése előtt szigorították a  dohányzás szabályait: a háromszintes, 400 fő befogadására alkalmas étterem-sörözőben este hat óráig csak az alagsori szinten lehet rágyújtani, hat óra után viszont nagyobb szükség van több dohányzó részre. Mint elmondták, ezt a szabályt azért vezették be, mert látták, hogy igény van a nemdohányzó helyekre is. Január elsejétől viszont teljesen megszüntetik a dohányzást, de hogy a vendégek az épületen kívül ahol tudnak majd rágyújtani, még nem tudják. „A forgalom visszaesésétől csak abban az esetben nem félünk, ha minden szórakozóhely betartja a szabályokat, viszont azok a kocsmák, amelyek mindenféle kibúvót találnak, oda lehet, hogy átpártolnak majd a vendégek” – vélik.

A kávézók közül a Centrál Kávéház is már januártól megtiltja a dohányzást. Mint elmondták, a környező szűk utcák és az épület műemlék jellege miatt nem tudnak teraszt kialakítani, így egy-két álló hamutálat tesznek ki az épület egyik oldalához. Bevételkieséstől nem tartanak, hiszen a vendégek hetven százaléka külföldi, akiknek elenyésző része, nagyjából minden ötödik dohányzik. „A törzsvendégeknek el kell fogadniuk a törvénymódosítást, emiatt nem fognak elpártolni” – mondák a Centrálnál.

Ezzel ellentétesen vélekedett egy Kálvin téri ír pub vezetője. Véleménye szerint a külföldiek kimondottan azért szeretnek magyarországi szórakozóhelyre járni, mert itt még lehet dohányozni. A pubban nem akarják januártól arra kötelezni a vendégeket, hogy ne dohányozzanak, viszont itt is legalább húsz százalékos forgalomkieséssel számolnak. A tulajdonos szerint a külföldi példákat figyelembe véve (például Írországban) támogatják azokat a kocsmákat, ahol hőgombákat és ernyőket helyeznek ki az utcán kijelölt dohányzóhelyekhez, míg idehaza mindent engedélyhez kötnek, és ilyen anyagi támogatásra semmilyen esély nincs.

A törvény előtt járnak

Az Erzsébet téri Gödör Klub már októberben megtiltotta a dohányzást a zárt termeiben. Filep Ákos, a klub vezetője elmondta, azért nem várták meg a januári időpontot, mert fokozatosan, októbertől jóval könnyebb bevezetni a füstmentességet, mintha ezt januárban tennék. A dohányosok kitiltásával párhuzamosan kialakítottak egy fűtött, félig nyitott dohányzó klubot, amelyet áprilisig fognak fenntartani.

A tilalom fogadtatása azonban vegyes volt: bár a közönség írásban üdvözölte a kezdeményezést, a helyszínen sokan visszafordulnak és inkább egy kocsmába mennek, miután megtudják, hogy nem lehet bent dohányozni. A korai tiltás bevezetését meg is érezte a Gödör, október óta mintegy tíz százalékos forgalomcsökkenést tapasztaltak. A klub vezetője megjegyezte, nem értenek egyet a törvénnyel, ugyanis a szigorítást nem a szórakozóhelyeken kellett volna elkezdeni, ennek ellenére természetesen be fogják tartani a törvényt.

tilosadohanyzas
Fotó: Hargita Nándor

Hamutálak el, vendég ki

„Nemcsak a nemdohányzók, de a dohányosok is várják a törvény életbe lépését. Más nyugat-európai országokhoz hasonlóan, ezt már nekünk is meg kellett lépni. Az emberek tisztában vannak azzal, hogy előbb-utóbb zárt helyen nem lehet majd rágyújtani, de még nem találkoztam olyan vendéggel, aki a törvény bevezetése miatt bosszankodott volna” – mondta egy VI. kerületi klub vezetője. A terézvárosi szórakozóhely ugyanakkor megvárja az áprilisig tartó türelmi időt, addig viszont konkrét intézkedéseket nem akarnak bevezetni, csak kihelyezik a dohányzást tiltó táblákat, és a bejárat mellett, a forgalomtól elzárt területen kijelölik a dohányzásra alkalmas területet. Bevételkieséstől nem tartanak, indoklásuk szerint azért nem, mert a törvény minden vendéglátó egységre kiterjed majd.

A megkérdezett kávézók és sörözők között találtunk jó néhány olyan hellyel, ahol eddig keveset hallottak a szigorításról, és csak decemberben kezdenek el majd gondolkodni azon, hogy mi lesz januártól. A budai vár tövében lévő egyik kis kávézó tulajdonosa miután tőlünk hallotta, hogy zárt helyen nem lehet elkülönített dohányzószobát kijelölni, erre azt válaszolta, hogy akkor januártól elrakják a hamutálakat, és aki rá akar gyújtani, azt egyszerűen kiküldik a kávézóból.