Nálunk egyelőre nem dúl a kanyaró

2011.12.12. 17:37
Magyarországot egyelőre nem érinti a több európai országban terjedő kanyaró - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hétfőn. Európában az idén már a harmincezernél is többen kapták el a kanyarót, és a szövődményekbe nyolcan bele is haltak.

Ezer betegnél alakult ki súlyos szövődmény, nyolcan haltak  meg, közülük hatan Franciaországban, további egy-egy ember Németországban, illetve Romániában. A legtöbb, csaknem 15 ezer megbetegedést Franciaországban regisztrálták, a megbetegedések száma alapján Olaszország, Románia, Spanyolország és Németország következik, de a betegség gyakorlatilag Európa minden országában problémát jelent, kivéve Ciprust, Izlandot és Magyarországot - hangsúlyozta az ÁNTSZ.

Mint írták, a két szigetország a csökkenő turizmus következtében kevésbé veszélyeztetett. Magyarországon pedig immár tíz éve nem regisztráltak honi - nem behurcolt - esetet, amely az ÁNTSZ szerint "az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend következetes végrehajtásának köszönhető".

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de nem csupán a beteg közvetlen környezetében lévők fertőződhetnek meg, hanem azok is, akik kissé távolabb tartózkodnak, és nincsenek beoltva. A betegség szövődményeként agyvelőgyulladás vagy más idegrendszeri megbetegedés is kialakulhat.

A vírusfertőzés következtében kialakulhat többi között gége-, légcső-, tüdőgyulladás, hörghurut, kötőhártya-gyulladás, szívizomgyulladás. A komplikációkkal járó esetek közül az idegrendszert érintő szövődmények egy része maradandó károsodást is okozhat.