Fábián, Sebestyén
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Törvénytelen volt Esztergom fideszes reorganizációja

2011.12.12. 21:49
Újabb kör az esztergomi Fidesz-frakció és a város független polgármestere közötti harcban: Tétényi Éva hétfőn bejelentette, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítette a város reorganizációs tervét, ami alapján a többségi Fidesz-frakció óriáshitelt akart felvenni. A tervet olyan testületi ülésen fogadták el, amin nem vett részt sem az ellenzék, sem a polgármester. A városban a politikai hadakozás és a csődhelyzet miatt korábban leállították a közvilágítást és a tömegközlekedést is.

Az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a város adósságrendezési tervének alapját jelentő reorganizációs tervet, amelyet törvénytelenül tartott testületi ülésen, a város vezetőjét és az ellenzéket kizárva fogadott el áprilisban a helyi Fidesz-frakció - nyilatkozta Tétényi Éva hétfőn.

A független polgármester úgy fogalmazott, hogy "a reorganizációs terv a város kiadásainak és bevételeinek átszervezésével forrásokat biztosított volna az adósságrendezésre, a hitelezők kifizetésére. A tervezet megsemmisítése megkérdőjelezi a teljes adósságrendezést, így a testület által legutóbb elfogadott, a Raiffeisen Bankkal kötött 17 milliárd forintos hitelátütemezési megállapodást."

Az adósságrendezés lényege az lett volna, hogy a város a hitelező bank új, svájcifrank-alapú óriáshitelével próbált volna kivergődni a csődhelyzetből.

Tétényi kérdésesnek nevezte, hogy indul-e új adósságrendezési eljárás, tekintettel arra, hogy az időközben megváltozott jogszabályok szerint ennek kezdeményezésére a polgármester helyett már csak a képviselő-testületnek van joga. Tétényi Éva tavaly novemberben kérte a bíróságtól az adósságrendezési eljárás megindítását a város 90 napon túli tartozásai miatt.

A polgármester közlése szerint a reorganizációs terv április 12-i törvénytelen elfogadásának kimondását a megyei kormánymegbízott kérte az Alkotmánybíróságtól, miután a képviselők nem tettek eleget felszólításának, hogy május 20-ig állítsák helyre a törvényes állapotokat. Az ügyben a Jobbik is a kormánymegbízotthoz fordult, szintén a törvénytelenség megállapítását kérve.

"Nem járható út, hogy a fideszes többség saját magát felhatalmazva bármikor testületi ülést tartson, és az így hozott rendeletet mindaddig végrehajthatónak tekintse, amíg azt meg nem semmisítik" - mondta a polgármester az MTI-nek. Szerinte ezek után az a kérdés, hogyan lehet végrehajtani egy olyan adósságrendezési megállapodást, aminek az alapjául szolgáló reorganizációs terv nem is létezik.

A polgármester az AB-döntés után levélben javasolja a teljes képviselő-testület feloszlatását az Alkotmánybíróságnak, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek.

Április 12-én az esztergomi Fidesz-frakció a polgármester és az ellenzék távollétében megszavazta, hogy az ülést Petróczy Gyula korelnök vezesse le. A jelenlévők elfogadták azt a reorganizációs tervet, amelyre a mintegy 26 milliárd forintos hitelezői igényeket 100 százalékban teljesítő egyezségi javaslatot alapozták, amely 34 évre eladósította a várost - emlékeztetett a polgármester.

Az Esztergom hivatalos honlapján megtalálható jegyzőkönyvben az eseményen az azóta távozott aljegyző így fordult az egybegyűltekhez: "Tisztelt képviselő-testület, vagy nem tudom, minek nevezzem most ebben az esetben önöket (...) jogi aggályaim vannak ennek az ülésnek a megtartásával, és mindez felvetheti mások részéről a most meghozott döntések érvényességét (...) azzal számoljanak, hogy esetleg ezt egyesek támadni fogják (...) ezek után önök döntenek, ahogy döntenek, de ennek a felelősségét akkor nyilván vállalniuk kell."

Ezután Meggyes Tamás (Fidesz) volt polgármester közölte az aljegyzővel: "amit ön felvetett, az teljesen helyénvaló, tisztában vagyunk ezekkel a tényekkel, és vannak is rá válaszaink. Azt szeretném kérni, hogy az aljegyző úr által felvetettekre a döntéshozatalokat követően térjünk vissza (...) kérem, hogy most Petróczy képviselő úr vegye át az ülés vezetését."

Meggyes Tamást hétfő délután az MTI nem érte el.